33% от мюсюлманите в Белгия: Коранът е най-висш закон

Всеки трети не харесва западния начин на живот
9 яну 2017 12:07, Елка Василева
168
33% от мюсюлманите в Белгия: Коранът е най-висш закон
Снимка: архив, Reuters

Всеки трети мюсюлманин в Белгия заявява, че не харесва западния начин на живот и че възприема законите на исляма като по-висши от местното законодателство. Това сочат данните от допитване, поръчано от обществената телевизия Ер Те Бе Еф и вестник Соар.

Под "западен начин на живот" попадат свободният достъп до алкохол, самостоятелността на жените, еротиката.

Социолози обясняват, че макар повечето белгийски мюсюлмани да спазват законите в страната, за тях правилата на исляма изглеждат по-справедливи и по-етични.

Университетски изследовател на исляма отбелязва, че джамиите в Европа са построени през 70-те години на миналия век от поколението мюсюлмани, вярвало, че "ислямът е решението на всичко и Аллах е законодателят".

В допитването всеки трети мюсюлманин (33 на сто) е заявил, че не харесва западния начин на живот и предпочита политическа система, вдъхновена от Корана. По този въпрос се колебаят 18 процента от попитаните мюсюлмани. Освен че 29 на сто от тях възприемат исляма като върховен закон, 11 на сто изразяват колебание, без да отхвърлят подобно твърдение.

Въпреки това 82 на сто заявяват, че във всекидневния живот навиците им са по-скоро сходни с поведението на коренното население на Белгия.

Мнозинството белгийски мюсюлмани (71 на сто) има усещането, че всички те са възприемани като терористи, а 91 на сто осъждат атентатите в Европа от последната година. За сравнение преди атентатите чувството, че са набелязани като терористи, са имали 54 на сто от мюсюлманите.

Проучването сред белгийците-кореняци показва, че над половината (53 на сто) не възприемат потомството на имигрантите като "истински белгийци" дори и след няколко поколения. Общо 77 на сто от белгийците заявяват, че вече не се чувстват у дома, както преди.

Социолози отбелязват, че това е трайна тенденция от 80-те години на миналия век - първото десетилетие от началото на масовата имиграция в Белгия от държави от Северна Африка. Статистиците отчитат, че в жилите на всеки трети гражданин на Белгия днес тече имигрантска кръв.

Изследването показва общ спад на общественото доверие в институциите. Докато преди 20 години най-възприеманата обществена институция е получила 88 на сто одобрение, днес върховите стойности на доверие достигат едва 51 на сто. Данните сочат, че днес белгийците разчитат най-много (около 50 на сто) на неправителствените организации и на себе си. Спада, но остава сравнително високо, доверието в системите на образованието и на социалната сигурност.

Доверието в структурите на ЕС е спаднало за 20 години от 47 процента до 9 на сто. Доверието в църквата, полицията и журналистите се е сринало наполовина - от около 40 на сто, до около 20 процента. Същият процентен спад се отчита в доверието към Федералния парламент и федералната администрация. Сравнително стабилно доверие има единствено към съдебната система в Белгия - около 20 на сто (спад с 4 процента за 20 години). Едва един от 10 белгийци днес вярва на партиите, показва проучването.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още по темата: мюсюлманибелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
35
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
О, глупави, глупави белгиици....."каквото сте си надробили ще се наложи да го сърбате"!
10
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама като не ви харесва пътя и обратно бе. Лесно е.
9
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един англичанин се чудеше къде да учи в университет: Лондон или Париж. Като видя какво става там реши да ходи в Полша. И в България чувам все повече британци и французи. Хората са толкова отвратени от страните си, че предпочитат да идват тук на спокойствие.
8
1
 
41
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
"91 на сто осъждат атентатите в Европа от последната година" .....Да разбираме ли ,че останалите 9 % подкрепят атентатите ...Това означава ,че всеки 10ти Мюмюн в Европа е потенциален терорист....
7
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не харесват западния живот да си ходят в арабския свят, кво само ревът.
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ко правим по темата?!?!?!?
5
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има две възможности от тук нататък - или Белгия става шариат, или див4ците се връщат в пустинята. Като гледам как вървят нещата май по-скоро първото...
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един приятел дето живее в Брюксел ми е казвал, че повечето живеещи там са азиатци
3
0
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Криворазбрания мултикултурализим. На тебе не ти харесват гостите. На тях не им харесва къде са попаднали. По света има мнооого дърважи, които живеят по ислямските правила и закони. Да се чуди човек какво правят в Европа и за какво се натискат тука да идват. Толкова е гнусно чувството - да си предаден от собствените политици с неясно каква цел. Вместо да ги изринат всички, дето не им харесва тука, съобразяват се с тях.
2
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едната нинджа на снимката пак е надула корема - десетото й дете. Скоро в Белгия няма да има бял човек. Бялото МАЛЦИНСТВО ще се е барикадирало по къщите си, а по улиците ще властват законите на ШАРИАТА.
1
0
 
29
 
! Отговори
jivesht po tia zemi преди 7 години
V Belgia sa zabraneni burkite, mnogooo otdavna. V Belgia e zabraneno da ima minareta na djamiite i da se vie ot tiah. Vsichki djamii sa tihi i neprechat. VHolandia e derugo neshto tam imat mega golemi djamii kakvito v Bylgaria niama.