Летището в Брюксел изгуби 1,7 млн. пътници

Терористичните актове през март свиха икономиката с 0,6%
9 яну 2017 14:14, Никола Димитров
13
Летището в Брюксел изгуби 1,7 млн. пътници
Снимка: архив, Reuters

Терористичните атаки в Брюксел на 22 март са довели до загубата на 1,7 милиона авиопътници, съобщиха от летището край белгийската столица.

Аерогарата, която беше обект на един от двата атентата, ударили града, беше затворена за почти 2 седмици и работи с намален капацитет 3 месеца заради щетите от бомбения взрив, който разруши залата за заминаващи пътници.

Атентатите, отговорността за които беше поета от "Ислямска държава", причиниха смъртта на 32 души и раниха над 400.

Управата на летището съобщи, че през 2016 г. са превозени  21 818 418 пътници, което е с 1,7 милиона или 7% по-малко от резултатите в предходната година. Брюксел загуби и мястото си сред 20-те най-големи летища в Европа, по данни на Европейската комисия.

Причините са основно свързани с последиците от атентатите. Аерогарата беше затворена в течение на 12 дни, а от март до юни работи с ограничен капацитет. Нормалният пътникопоток е бил възстановен едва през ноември и декември.

В същото време карго полетите са се увеличили с 1,1% на годишна база с рекорд през декември, когато са превозени 22% повече товари от последния месец на 2015 г.

Загубите от атентатите за белгийската икономика като цяло се изчисляват на 2,4 милиарда евро или 0.57% от БВП на страната. Според белгийския обществен тв канал VTM, ако терористичните нападения не се бяха случили, икономическият растеж щеше да достигне 2%, а не постигнатите едва 1,3 на сто. Това означава, че развитието на икономиката е било забавено с около една трета.

Белгийската промишлена конфедерация смята, че икономиката е в добро състояние, но някои сектори продължават да изпитват афтършоковете от атентатите. Сред тях са авиацията, хотелиерството и компаниите, които организират събития.

Традиционният коледен базар в Брюксел е имал 10% по-малко посетители през декември. Киносалоните в града съобщават за загуби от 300 млн. евро заради по-слабо посещение.

Работодателите забелязват и промяна на навиците на купувачите, които се ориентират към онлайн магазините поради оставащата повишена терористична заплаха в градските центрове и моловете. За разлика от традиционния шопинг, когато хората правят доста спонтанни покупки, в интернет те пазаруват само това, от което наистина се нуждаят. Това удря по търговията на дребно, посочват от работодателската организация.

В резултат на забавеното икономическо развитие са открити 9000 по-малко работни места и се очакват по-слаби данъчни приходи. Белгия няма да успее да свие бюджетния си дефицит до 2,5%, както обеща правителството въпреки същественото поскъпване на живота в страната, новите данъци и премахването на социални добавки за гражданите.
 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
11
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Тарамбуките са безствие ....навсякъде! И ще ми разправя Мурксул-ханъмата как щели да влеят нови сили в немската икономика! Социалните парази*ти - вече ощетиха немския ( европейския) данъкоплатец с десетки милиарди евро - и то само за 2 мижави години! И в Белгия, и в Швеция, и в гетата на Франция, и в Италия - те са камък на шията на народа! Тегрят го към дъното с неумолима скорост!
6
0
 
12
 
! Отговори
bobo преди 1 година
Когато бизнесър започне да губи сериозно,тогава ще окаже натиск върху политиците.Тогава здравият разум ще може да вземе връх над политичесската коректност и евротолерастията.
5
1
 
10
 
! Отговори
zeus преди 1 година
До До Zeus
Е то всички знаем, един нобелов лауреат им е шефче, слава Богу в края на месеца се връща обратно на клона :)
4
6
 
0
 
! Отговори
До Zeus преди 1 година
първо иди да научиш какво е тероризъм и кой е шефчето на тероро и после си лей празното знание тук
3
0
 
3
 
! Отговори
Умен гущер преди 1 година
Кокчо, не стига че ти давам гореща информация, а и ме триеш. Сега да видя кой пръв ще напише за инициативата в Берлин.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До zeus
е те не искат да се возят на самолети:(
1
1
 
26
 
! Отговори
zeus преди 1 година
Отворете напълно границите и поканете още лекари и атомни физици да идват, трябва да сме толерантни :)