ЕС назначи хора да връщат мигрантите

Те ще идентифицират имигрантите без документи и ще ги качват на самолетите
10 яну 2017 19:27,
13
ЕС назначи хора да връщат мигрантите
Снимка: архив, Reuters

Граничната агенция на ЕС съобщи днес, че е открила нов отдел, които ще се занимава само с връщането на имигрантите, на които е отказан престой в Европа в родните им страни.

Отделът ще се състои от 690 души, които са командировани от страните членки на ЕС и от Шенгенската зона.

Засега щатът е попълнен само на 57%, но се очаква екипът да бъде подсилен в идните месеци.

ЕС разшири мандата на граничната си агенция миналата година, като я натовари освен да помага за охраната на външните граници на Съюза и да ускори връщанията на незаконните мигранти.

Отделът за връщанията ще помага за идентифицирането на имигрантите, които нямат документи за самоличност, ще им издава временни документи за експатриация, ще ескортира определените за извеждане лица и ще организира обратните полети от европейските държави.

Част от състава на агенцията ще наблюдава дали националните власти спазват правилата на имигрантите, други специалисти по правата на децата  ще се занимават с непридружените непълнолетни.

Европейските експерти обаче няма да се месят при вземането на решенията кои имигранти да получат право на престой и на кои той да бъде отказан. Това ще е изцяло отговорност на националните власти в страните, в които те са подали молби за убежище или са били регистрирани.

Шефът на граничната агенция Фабрис Лежери уточни, че повечето от специалистите ще бъдат изпратени в Гърция и в Италия, където имат най-голяма нужда от помощ и местните власти са претоварени. Според него след като те заработят, процесът на връщанията значително ще се ускори.

През 2016 г. 10 700 незаконни имигранти с отказан престой в ЕС са били върнати с 232 полета в родните си страни. 908 души са изпратени обратно от Гърция в Турция по силата на сделката между Брюксел и Анкара за спиране на миграционната вълна.

По данни на граничната агенция на ЕС 364 000 души са новопристигналите имигранти в Европа през миналата година. 2672 сирийски бежанци от турските лагери са приети в ЕС. 9934 души от Гърция и Италия са разселени във вътрешността на ЕС, включително 29 в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: ЕСмигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
0
 
! Отговори
hubu преди 7 години
v statiqta ne pi6e samokude ste gi vrustat
10
2
 
8
 
! Отговори
Оптимист преди 7 години
Дано да успеят да попълнят щата. Проблемът е, че мигрантите са агресивни, нападат персонала и връщането не е лесно. Чартърен полет - 14 човека. Колко години са нужни да върнат 80000 мигранти. (премиерът на Швеция обеща да върне 80000 афганистанци).
9
2
 
14
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Лицемери! Фронтекс - европейската агенция (фирмичка) която уж трябваше да брани външните ни граници се превърна в най-големия трафикант, и каналджия! На разноските на европейския данъкоплатец напълниха Италия с кюмюрафриканци! В Германия леви, зелени, и социалдемократи - блокират всяка екстрададация на афганистанци, пакистанци....и всякакви талибанци! ЛИЦЕМЕРИ!
8
3
 
7
 
! Отговори
kireza преди 7 години
МАМА МИА,ГОЛЯМО ЛАПАНЕ СЕ ОЧЕРТАВААААА ,КОЛКО МИЛИОНЧЕТА ЕВРО ЩЕ ГУШНАТ НЯКОИ....НАЙ ЛЕСНИЯТ И ПОЧТИ БЕЗПЛАТЕН ВАРИАНТ Е ГОСПОДИН КАЛАШНИКОВ ДА СЕ ПАРАЗПЕНИ И.....КРАЙ С БАНДИТОМИГРАНТИТЕ.....
7
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Динко и Перата ги връщаха безплатно, ама вие им издърпахте ушите Абе как все ви го показваме от рано, как трябва да стават нещата, вие ни заклеймявате, а след няколко месеца се изкарвате спасители със същата идея( до лицемерните западняци)
6
3
 
28
 
! Отговори
МУСАка преди 7 години
В името на каузата... подавам и аз документи за работа!
5
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"... повечето от специалисти ще бъдат изпратени в Гърция и в Италия"А в България? У нас пришълците влизат на тумби, пътуват накъдето си искат, настаняват се в столицата и се разхождат по бул."Мария Луиза". На пръсти се броят Динковците, които ги ловят, но, Бог знае защо, се намират българи, които настояват Динко да бъде осъден!
4
3
 
43
 
! Отговори
МУСАка преди 7 години
Цитираните цифри за върнатите са по-малки от населението на една РОМСКА маала... реве ми се...
3
3
 
21
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Значи ще ги качват на самолетите, а? Сега остава и една писта за старичките биплани П-2 да стъкмят до Харманли и направо товариш минаваш границата изсипваш и така като на табан до изчерпване на стоката.
2
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато тези получат равни права като граждани на ес,тогава ще започне основаване на арабски партии,тогава със Гърция и Италия е свършено.България ще е спасена защото ще мине във руска орбита заедно със прибалтика.Вишеграцката четворка ще е последен параван на запада.За нас е важно Русия и Турция да не се споразумеят и да разпарчетосат България,защото ние винаги сме губили територии когато сме били руска колония.
1
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пращайте Динко за тази работа! Но не двуседмичния ***! А истинския Българин!