Йотингер: Ще изпълнявам обещанията на Кристалина!

Европа подцени мигрантската криза, смята германският еврокомисар
10 яну 2017 07:22,
10
Йотингер: Ще изпълнявам обещанията на Кристалина!
Снимка: архив Reuters

Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, който е определен да получи освободените от Кристалина Георгиева ресори бюджет и човешки ресурси, беше подложен на 180-минутно изслушване пред три комисии на Европейския парламент в понеделник вечер.

Те  бяха свикани в Брюксел да преценят неговата компететност преди да поеме официално овакантения от българката пост.

Ще изпълнявам всички обещания, дадени ви от Георгиева, заяви Йотингер. Той се зарече да назначи повече жени на високи позици в Европейската комисия, да съхрани кохезионните фондове, чрез които се подпомагат по-изостаналите страни членки и да сложи специален надзорник, който ще следи случаите на злоупотреба с европейските пари

Йотингер трябваше да отговаря и на много нелицеприятни въпроси от евродепутатите заради непремерените си коментари срещу гейовете и лесбийките, както и срещу жените началници, направени на закрита среща с бизнеса в Хамбург.

През октомври той беше записан да казва, че жените могат да са шефове само по сила на европейските квоти и да се противопоставя на еднополовите бракове.

Сега той ще се грижи за равнопоставеността на всички еврочиновници, включително на засегнатите от думите му.

Някои евродепутати настояха той да се откаже от ресора за персонала, тъй като служителите няма да се чувстват конфортно с него начело.

Пред евродепутатите германският комисар поднесе извинения и ги призова да следят отблизо, че в екипа му и в комисията няма да има дискриминация. Той обаче неколкократно отказа да отговори какво точно ще направи хората с различна сексуална ориентация да не се чувстват притснени, нито как ще се бори срещу влиянието на лобистите върху изработването на европейското законодателство и вземането на решенията в ЕС.

Йотингер почти загуби самообладание, когато унгарски депутат поиска обяснения за полета му с частния самолет на германски лобист, работещ за Кремъл миналата година. Той прати унгареца при свой бивш колега и сегашен депутат от Германия, да си разговарят за личните му слабости, тъй като последният го познавал много добре.

Йотингер се вози в машината на Клаус Манголд, за да отиде на конференция в Будапеща, без да го обяви като лобистки разговор, както изискват правилата за комисарите. В писмени отговори, раздадени на евродепутатите Йотингер обяснява, че полетът е уреден и платен от унгарското правителство и той не го смята за лобистка среща.

Наследникът на Кристалина Георгиева заяви, че няма да се откаже от ресора за персонала на Европейската комисия, както искат някои депутати и 10 големи неправителствени организации го призоваха.

Преди дни те изразиха съмнение, че той е подходящ за поста заради "расистките и хомофобските" си възгледи. Йотингер се ангажира да вдигне бройката на жените на високи и средни управленски постове в Комисията с 9% за 3 г и да изпълни квотата от 40 на сто жени мениджъри. Освен това на такива позиции ще бъдат взети и повече източноевропейци, които ще бъдат мотивирани да кандидатстват за местата на пенсиониращи се началници от старите страни членки.

Комисарят се застъпи за увеличаване на заплатите на чиновниците и за запазване на сегашното им работно време, за да може в Брюксел да продължават да работят най-умните европейски служители, вместо да се изкушават от условията в частния сектор.

Йотингер се изказа критично за първоначалния подход на ЕС за справяне с миграционната криза, която според него била подценена. Едва от 2015 г Брюксел започнал да търси общи решения.

Според него укрепването на външните граници на Съюза с достъчно персонал и ресурси, както и намирането на отговор на въпроса как икономическите имигранти да намерят перспектива в своите страни и да не трябва да тръгват към Европа, са най-важните приоритети на ЕС в миграционната политика.

Бъдещият отговорник за европейския бюджет обеща на евродепутатите, че ще предложи удължаването на фондовете, чрез които Брюксел подпомага по-бедните си членове и след 2020 г. Той обаче добави, че ефективността и контрола върху разходването на средствата по структурните фондове трябва да се засили и допусна възможността Еврокомисията да командирова свои служители в евростолиците, за да следят отблизо как се харчат парите.

Утре комисиите по бюджет, бюджетен контрол и по правни въпроси ще обявят дали са доволни от препитването на Йотингер. Депутатите обаче няма да могат да гласуват дали той да заеме мястото на Георгиева, понеже вече се е заклел като еврокомисар при Юнкер. Досега германецът отговаряше за цифровото общество. В четвъртък ръководството на ЕП и шефовете на парламентарни групи ще решат дали да го утвърдят за новите му ресори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
това е избора на меркел заради този чиляк беше цялата врьтка с бокова георгиевада вземат ресор финанси а на нас да дадат 9 глуха всичките по веригата бяхаобезщетени само красивата ми родина бе унижена както никога след 2 своина
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо да се погрижат самите европейци да имат работа и нормален живот,после да мислят за прииждащите икономически мигранти! Да не говорим,че повечето са социално- източващи...
7
0
 
3
 
! Отговори
проект преди 7 години
Йотингерчо, това е сталина, кръстена на името на Йосиф Джугашвили.
6
1
 
3
 
! Отговори
ED преди 7 години
Не е комисар по персонала на Европейската комисия, а по персонала на Европейския съюз!
5
1
 
11
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Е идиотингер, европа или германия!? Като е за плюскане германците първи в света по износ, като е за оправяне на батаците солидарни емигрантски евро квоти, лицемер нещастен. Ес е пътник и много хора и бизнес го осъзнаха и се приготвят за това
4
2
 
17
 
! Отговори
измет ек преди 7 години
В едни по нормални времена цялата тази скъпо платена *** наричащи се Европейка комисия отдавна щяха да са в затвора за предателство към народите на ЕС,те стояха и гледаха как варварите нахлуваха и нищо не направиха.
3
2
 
2
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
Sled kato na6ti dupedavzi ne se rasbraha sa evrokomisar i koi kolko pari da krade,horata si nasna4iha tehen 4ovek.sega 6te igraem tova koeto ni sviriat bes da imame glas da se protivopostavim.
2
0
 
9
 
! Отговори
а сега, преди 7 години
Ако не го " одобрят", значи хетеросексуалните християни са малцинство в ЕК
1
0
 
3
 
! Отговори
додо преди 7 години
кофти