Бедни, богати... Колко "струва" да бъдеш депутат?

Какви обаче са доходите им спрямо стандарта на живот? Вижте!
11 яну 2017 10:52, Петя Славова
38
Бедни, богати... Колко "струва" да бъдеш депутат?
Снимка: архив, Булфото

Статистика предизвика дискусия къде в Европа "си струва" да бъдеш политик. Ирландско издание е изискало информация от парламентите и правителствата на европейските държави. По това може да се види кой е най-добре платеният политик на Стария континент и бедни или богати са нашите депутати и министри.

Оказва се, че най-изгодно е да си политик в Италия. Депутатите в парламента в Рим са най-добре платените в Европа. Получават повече от 10 000 евро на месец, но това донякъде е краткосрочна инвестиция, като имаме предвид колко често в Италия има политически кризи и извънредни избори.

В топ 3 е и германският Бундестаг. Депутатите там си докарват близо 10 000 евро. Нашите депутати са предпоследни в класацията. Печелят по около 1500 евро месечно. След тях са само румънските народни представители. Тези 1500 евро обаче не включват допълнителните пари, които родните депутати си докарват от участие в комисии, от командировъчни и бонуси.

Още по темата

Освен това класацията се обръща напълно, когато съотнесем заплатите на политиците към Брутния вътрешен продукт на глава от населението - т.е. към стандарта на живот във всяка страна. Тогава се оказва, че положението на нашите депутати далеч не е толкова окаяно.

По тази статистика те скачат с повече от 20 места нагоре в класацията и акостират на пето място. Доходът им е близо три пъти колкото БВП на човек и това, без да броим колко пари спестяват българските политици от режийни разходи, защото се возят в служебни коли, а някои от тях живеят и във ведомствени апартаменти.

За сравнение в тази класация холандските депутатите са повече от 10 позиции след нашите - на 17-о място. Те са известни с това, че никога не ползват служебен транспорт, а са най-страстните колоездачи в Европа и ходят на работа с велосипеди. В Холандия пред парламента и министерствата почти няма паркинги, а там, където ги има, струват солено и чиновниците си ги плащат от джоба, съобщава Нова тв.

Интересно е за какви пари ще се бори бъдещият служебен премиер и малко или много са те в сравнение с доходите на евроколегите му.

Оказва се, че новият премиер ще трябва да наследи Бойко Борисов на почетното последно място в класацията на доходите. Той не си докарва и 3000 евро. За сравнение Ангела Меркел взима 27 246 евро на месец. Тя е най-скъпоплатеният политик на Стария континент.

Какъв обаче е доходът на премиера спрямо стандарта на живот? Класацията отново придобива други измерения. Рязко се оказва, че българският премиер не е чак толкова беден - не в сравнение с колегите си от Европа, но в сравнение със сънародниците си. Тук той скача с цели 20 места нагоре и от последен става осми. Последен става премиерът на Люксембург Ксавие Бетел. Месечният му доход е около 15 000 евро, но се оказва, че по стандартите на страната това не е чак толкова впечатляваща сума.

И все пак, заплатата му стигна да покани 500 души на сватбата си с дългогодишния си партньор. Не се знае дали Европа ще го запомни като най-бедния премиер, но определено ще го запомни като първия министър-председател, който сключи еднополов брак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
3
 
! Отговори
АК47 преди 7 години
Дали е малък кокала?
30
0
 
8
 
! Отговори
Бай Тошо преди 7 години
Дрън дрън най -добре е в Бг депутати и политици = милионери жик так и щракат с пръсти
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За гений трябва да бъде обявен българинът, който измисли най- ефективния начин народът да покаже най-после пълното си презрение към тази самопровъзгласила се класа. Тези хора не изпитват и най-малкия страх, че хората могат да ги пометат в гнева си и да ги накажат така, както заслужават! Ние сме най-страхливите европейци, а политиците ни- най-циничните и алчните на континента!
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уважаемите депутати не виждат ли, че София и големите градове са осеяни с предавателни антени, чието вредно влияние е доказано? Само не казвайте, че това са измислици! Пътувате из културна Европа, нали? Да сте видели някъде по блоковете там да стърчат такива антени? Не, обикновено те са извън населените места. Ще си направи ли някой труда да провери над колко депутатски блокове и жилища на политици има такива антени? Няма, защото знаят много добре как действат.А за нас и децата ни защо да мислят
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За всичко това което се говори в статията и жестоката истина в коментариите под статията на българските граждани за политиците ни и дебелоочието на тези наши търтеи сме виновни НИЕ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ които от мързел и хиттруване не предприемаме никакви деиствия спрямо политическата корумпирана класа в България която е превърнала родината ни в доина крава за лично забогатяване Да не говорим за НС.Лицемери които много плямпат но своя интерес поставят на първо место.Търтеи!!!
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помислете защо не гласуват упорито законите, които биха спрели корупцията и рекета - например за Топлофикация и невероятните й сметки, с които тормозят народа. Дори и Мая Манолова призна, че е безсилна. Енергоразпространителните дружества, в които явно много депутати имат скрито участие, Телекомуникациите и какво ли не- само да носи много пари.Уж са различни партии , но когато стане въпрос за келепир,застават всички като стена. Гласуваха и против референдума, знаят, че ще загубят завинаги.
25
0
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
До Анонименахам тя заплатката е едва 10-20 % от целия им доход но малко хора са наясно
24
0
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
До Анонименработи умно бе човек къв ти е зора да я караш така когато от теб зависи в бяла страна си възползвай се от възможностите стига мрънка
23
0
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
До Насдай имена говори кой конкретно че иначе ми е трудно да те взема на сериозно
22
0
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
До ане бъдещо бе?
21
2
 
5
 
! Отговори
ане бъде преди 7 години
стига писали за педдераси бе
20
2
 
2
 
! Отговори
ppq преди 7 години
До 16 Анонименне я мисли. Тя по -скоро е издънка в системата. Поне един човек да се облажи от предимствата на богоизбраните) Тя много добре си знае, че е еднодневка и сигурно се е опитала да се подсигури с нещо- я малко спестявания, я службица нейде, я нещо друго
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега остава да направят едно сравнение на субсидиите и там ще сме безспорни първенци, щото субсидиите са ни 50 пъти по-големи от тези в Германия например. Тук не са субсидии, а пълна издръжка. И освен това те си раздадоха сгради и помещения за партийни клубове. Практически нашите партии не се издържат от членски внос, а от данъкоплатеца, което е несправедливо, защото ни се вменява задължението като данъкоплатци да плащаме на партии и политици, които не подкрепяме.
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понеже депутатите имат доходи, прикрити под различни форми, най-лесно може да се сметне колко получават като се сметне годишния разход за издръжка и се раздели на 240 депутати. Тогава се получава, че отделяме за издръжката на един депутат около 250 000 лв. Това разделено по месеци означава малко над 20 000 лв. месечно на глава *** в парламента. Това са истинските числа - другото позволява манипулиране. Ако сравнят издръжката на европейски депутат с издръжката на нашенец истината ще лъсне.
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Данните за доходите на българските депутати са фалшиви. Тук има система за манипулиране на доходите на чиновниците. Измислят едно нещо, което наричат основна заплата, която се обявява и към нея има добавки. Понякога т. нар. "добавки" са солидната част от доходите на чиновниците. При политиците те са няколко пъти повече от основната им заплата. Този е българският начин да се скрива от електората истината, за влизащото в джоба на депутата. Легалното, щото нелегалното е далеч повече.
16
0
 
14
 
! Отговори
стоянка преди 7 години
да не даваме и глас за досегашните депутати.Откъде накъде ще получават пари за участие в комисии, като в тях работата става в работно време.
15
1
 
3
 
! Отговори
Loyko преди 7 години
Viarvaite,che i nai umrelija deputat v nashija parlament ne pada pod 5 000 evro mesechen dohod.Tazi statistika e pepel v ochite na balamite deto moze i da poviarvat.Po iziavenite v Parlamenta ne padat pod 10 000 evro.Tova e realnosta,a drugoto sa kjor fisheci za balaci
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И аз взимам 1500 евро заплата ,но в строителството в Германия.Не живея охолно а със 7 човека в една квартира.А и ми се пада ,все пак по малко работя от тях.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Онази русата кокарджа Баракова ,сега като стане пак учителка за 800лв как ли ще го преживее.Че и бая се ояде завалийката ,стана около 100кг живо тегло.
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако им беше толкова зле,нямаше да се натискат за власт !