Парламентът пусна Йотингер в стола на Кристалина

Депутати го смятат за "волунтарист", съветват Юнкер да не го повишава
12 яну 2017 20:12,
6
Парламентът пусна Йотингер в стола на Кристалина
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент изпрати на шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер писмо, с което го информира, че Гюнтер Йотингер е издържал изпита за комисар за бюджета и човешките ресурси.
 
Германецът беше определен от Юнкер да поеме работата на Кристалина Георгиева веднага, след като тя информира, че напуска в края на октомври. Той се захвана с бюджета и персонала от 2 януари, но се нуждае от одобрението на парламента и на Съвета, за да встъпи официално в длъжност.
 
Йотингер се яви на прослушване за поста пред три парламентарни комисии в понеделник, а днес шефовете на политическите групи са одобрили мнението им. Кандидатът не беше подложен на гласуване, тъй като не е нов комисар, а само сменя ресор.
 
За германеца са били неговите съпартийци от ЕНП, либералите и консерваторите, а против – социалистите, крайната левица и зелените. Най-много резерви по представянето му идват от комисията по правни въпроси на Европарламента, а най-доволни са депутатите, които се занимават с бюджета.
 
В оценката за представянето, изготвено от ръководствата на трите комисии се казва, че  Йотингер е подготвен за поста. Това е убеждението на “голямото мнозинство“ от политическите отговорници за бюджета и от „мнозинството“ в комисията за бюджетен контрол и от правната комисия.

Още по темата

 
От контролната и от правната комисия изразяват тревога във връзка с негови изказвания, изразяващи съмнение в лидерските качества на жените и в пълноценността на хора с различна социална ориентация. От комисията за бюджетен контрол на ЕП, която се занимава с разходването на европейските средства, се притесняват и от „неговия волунтаризъм в отношенията му с лобистки групи“.
 
Ето защо от тази комисия съветват той да не бъде назначаван за вицепрезидент на Европейската комисия, пост, държан от Кристалина Георгиева като комисар за бюджета и човешките ресурси.
 
В писмо до Юнкер преди изслушването евродепутати, шефове на интерпарламентарните групи за борба с корупцията и организираната престъпност, срещу расизма и за правата на хората с различна сексуална ориентация, написаха, че като отговорник за цифровото общество германският еврокомисар се е срещал прекалено често с лобисти, като е пренебрегвал неправителствените организации. Последно Йотингер се замеси в скандал с германския лобист Клаус Манголд, който работи за Кремъл, като се вози на частния му самолет, без да огласи тази среща, както изискват правилата на ЕК.
 
Оценката от правната комисия също не е висока. Посочва се, че мнозинството политически говорители смятат, че Йотингер е „добре подготвен по въпросите на персонала“. Други обаче са на мнение, че му липсва "стратегическо виждане как да осигури равенството между мъжете и жените в Европейската комисия и как да гарантира отсъствието на дискриминация в ръководството на персонала", както и спазването от страна на комисарите на етичния кодекс, от който те трябва да се ръководят в работата си. Депутатите от правната комисия също не му спестяват напомнянето за непредпазливите коментари, които Йотингер направи миналата година.
 
Сега предстои формално кандидатът да бъде одобрен от Съвета. Шефът на Еврокомисията Юнкер единствен има правото да реши дали да направи Йотингер свой заместник или той ще остане редови комисар.
 
Междувременно, България продължава да не е направила номинация за свой комисар на мястото на Георгиева. Това не пречи на слуховете, които спрягат като най-вероятни имена, които ще бъдат посочени от служебния кабинет на Румен Радев – Сергей Станишев и Кристиан Вигенин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хем е готов, хем не е. Европейска му работа
4
0
 
1
 
! Отговори
Магазинера преди 7 години
Смеят ли да отхвърлят комисар от Германия и то човек от партията на Меркел. Това да не е някоя си Румяна Желева.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По важно е да получи одобрението на руските хакери.
2
0
 
4
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Европейския парламент е ката Българския! Корупция и задкулисни игри !!!
1
1
 
7
 
! Отговори
демократор преди 7 години
Защо не пишете за тайните договорки между "консерваторите" и "социалистите", взаимно да се подкрепят в Европейския парламент. И това ли е руска пропаганда? И това ли е намеса на Путин? Или е пълна липса на демокрация? Абсолютна корупция и политическа порнография!