Тереза Мей сложи край на неяснотата около Brexit-а

Печално развитие, сюрреалистични времена, но реалистично виждане
18 яну 2017 15:30, Елка Василева
29
Тереза Мей сложи край на неяснотата около Brexit-а
Тереза Мей. Снимка: Reuters

През шестте месеца, откакто пое премиерския пост със задачата да изпълни изразената на референдум воля на британците страната им да напусне Европейския съюз, Тереза Мей изглеждаше нерешителна и изпълнена със съмнения как да се осъществи това. Вчера обаче този период приключи, след като тя даде да се разбере, че Великобритания смята да излезе от единния пазар - главния елемент от историческите усилия за премахване на всички пречки пред търговията в съюза и за поддържане на свободното движение на стоки, услуги, капитали и - нещо, което Великобритания не можа да преглътне - на хора, пише "Ню Йорк таймс".

Както и да се отнасяме към Brexit-а, жизненоважно е да се гарантира, че тази изключително сложна раздяла ще нанесе възможно най-малко вреди на дългосрочните икономически и политически отношения между Великобритания и континента. Така че речта на Мей трябва да бъде приветствана за ясното излагане на намеренията на правителството по ключовия въпрос, преди то да задейства официално двегодишния процес, което министър-председателката каза, че ще направи до края на март.

Всъщност Мей потвърди това, което беше станало съвсем ясно: че основните искания на привържениците на Brexit-а - прекратяване на свободното движение на граждани на блока и на юрисдикцията на Европейския съд над британското законодателство - са несъвместими с основните принципи на ЕС.

Премахването на неяснотата поне по този въпрос доведе до скок на британската лира. Мей се опита също да предотврати тлеещ конституционен сблъсък, като обеща и двете камари в парламента да имат думата по окончателната сделка. Тя обаче не каза нищо за очакваното решение на Върховния съд дали парламентът трябва да се произнесе по официалното уведомяване на съюз и не е сигурно, че законодателите ще я подкрепят и на двата вота.

От страна на Евросъюза председателят на Европейския съвет Доналд Туск обобщи преобладаващата реакция в следния пост в Тwitter: "Печално развитие, сюрреалистични времена, но поне по-реалистично виждане за Brexit-а. 27-те от ЕС са единни и готови да преговарят след (задействане) на чл. 50".

Това, че доза реализъм се превръща в добре приета новина, може би е характерно за нашето време. Макар че Мей заяви, че Лондон излиза от общия пазар и настоя, че Великобритания ще сключва собствени сделки извън съюза, тя каза, че въпреки това ще се стреми да запази известен безмитен достъп до европейските пазари. Мей каза също, че ще се опита да постигне временни споразумения за финансови услуги и бизнес дейности след двегодишния срок, в който би трябвало да приключат преговорите за излизане от ЕС.

За съюза може да е трудно да приеме всичко това. Ръководителите му не коментираха много, придържайки се към практиката да се избягват преговори преди Великобритания да задейства процедурата за напускане. Висш чешки представител изглежда изрази мнението на мнозина, като допусна, че Мей продължава да се опитва да иска твърде много: "Планът на Обединеното кралство изглежда малко амбициозен - колкото може по-свободна търговия, пълен контрол над имиграцията. . . а какво ще даде срещу всичко, което получи?", написа в Тwitter Томаш Прауза.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: ЕСтереза мейBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
8
 
! Отговори
европа преди 7 години
ЕС щял да се разпадне,пълни глупусти.Това е най големия икономически съюз,еврото е една от основните световни валути.При разоад на съюзи ще настипи световна криза невиждана до сега.Путин каза че половината валутни резерви на Русия са в евро,а ЕС е основен партниор на Русия.На кой ще си продава газа и петрола,те и без това са на ръба с тези цена,а при разпад на най големия и клиент са загинали.Китай на кой ще си продава стоките,отделно колко милиарди са инвестирали в Европа.ЕС е сила.
15
2
 
1
 
! Отговори
For преди 7 години
Ne stava offshoren ostrov i kombina s eu, problem.
14
3
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Отделянето на Великобритания е логично следствие от провежданата от дълго време кампания за изолационизъм. На британците все чужденците (най-вече българи и румънци) им бяха проблем. Обединена Европа ще мине и без тях.
13
1
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 7 години
Мдааа и Тръмп бе смешен и нямаше шанс да спечели...да ама не...а за кравата Меркел тази година ще видим.
12
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tupite bgmangali nishto ne razbirat plus uels kato rabotyat i tam si pechelyat prostaxii
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ззз 13Бъди спокоен Льопен-ката никога няма да спечели.спечели
10
12
 
8
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Всъщност най-голямото изпитание за EU ще са изборите на пролет във Франция. Ако Льопен-ката спечели (което за първи път е съвсем реално) то EU приключва съществуването си.А даже ако това не се случи, ако САЩ излезе от НАТО (също вече напълно реална възможност) и ако и UK си прибере войските, Еропата остава буквално със свалени ***, даже няма да споменавам евентуално решение на Путин за някаква намеса където си пожелае.Та предстоят ни интересни времена още в близките няколко месеца.
9
2
 
7
 
! Отговори
Повече мисъл преди 7 години
Дали няма някоя по-важна причина Великобритания да излиза от ЕС. Едва ли е от простотия. При такива многомилиардни мани небесни и толкова забогатели членове, особено ние...
8
7
 
21
 
! Отговори
ззз преди 7 години
До Бай Иван: Много си плах в предвижданията. Няма как EU да оживее в сегашният му вид. Въпрс на време е или да се срине с гръм и трясък или коренно да се промени. И в двата случая британците печелят. А,че ще имат трудности в UK- никой не се съмнява, но те ще ги преодолеят точно когато останалата Европа се сгромоляса по един или друг начин и Англия ще остане остров на стабилността.Лошото е, че ние пак ще сме на потъващата лодка и ще сме първите които ще изхвърлят зад борда.
7
2
 
7
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Правилно. Свободно движение в рамките на 3 месеца и търговски споразумения между държавите. Никакъв политически съюз.
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Причината е, че не им се дават вноски за ЕС. Това е, друго няма.Те никога не са били по даването на пари.
5
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия вечно са тарикати. Все някакви шушумижтини.
4
1
 
46
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Не знам дали ЕС ще се разпадне, но Великобритания със сигурност вече няма да е същата. Има сериозна вероятност Шотландия и Ирландия да поискат независимост. Както знаем те гласуваха против излизане от ЕС, а от доста години не са особено съгласни с водените от Англия политики. Ще бъде интересно.
3
0
 
2
 
! Отговори
Ato преди 7 години
До ФАШИСТПотърси цитат Айнщайнн и ще разбереш,
2
8
 
21
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Британците може и да съжаляват много, но може и да не съжаляват. Сигурен съм че си правят някакви планове които я се сбъднат, я не. Ако ЕС се разпадне да кажем след 10 г. те ще са излезли вече от кризата и тогава пак всичко ще се литне към Лондон, но ако ЕС не се разпадне, то може да очакваме разпадане на Великобритания. А излязат ли от ЕС съм 100% сигурен че ще се включат към Русия в опитите да унищожат този съюз.
1
1
 
23
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Две са нещата които нямат край: вселената и човешката глупост. За едното не е сигурно.