SMS от пометения от лавина хотел: Помогнете! Умираме от студ!

Снежната маса отместила сградата на хотела на 10 метра
19 яну 2017 15:40, Елка Василева
38

Снимка: Reuters

Сградата на хотел "Ригопиано" във Фариндола, Централна Италия, се е преместила с 10 метра, след като върху нея се стовари лавина, предаде ТАСС, като се позова на префекта на провинция Пескара, в която се намира курортното градче.

По последни данни на местните власти в сградата е имало 20 клиенти и 8 служители, когато е паднала лавината. Досега бе извадено тялото на един загинал. Към този момент са спасени двама пострадали.

Единият от тях разказал, че отишъл до колата си, за да вземе нещо от нея, и тогава паднала лавината, която помела хотела. В сградата останали жена му и децата им.

След падането на лавината хора, озовали се в капана на хотела, са пращали SMS-и за помощ до близките си и до номера за спешна помощ, предаде Асошиейтед прес, като се позова на италиански медии.

"Помогнете ни! Умираме от студ!", гласяло едно от съобщенията.

Засега италианските власти съобщават за около 30 изчезнали. На място са изпратени спасителни екипи с тежка техника. Операцията обаче се затруднява от падналия през последните дни в района сняг, който на места достига до 2 метра.

Същевременно в италиански медии вече се появиха и кадри от вътрешността на затрупания от лавината хотел. На тях се вижда фоайето, до което са достигнали спасителни екипи. То изглежда непокътнато, но всичките му прозорци са задръстени от сняг, пише БТА.

Спасителната операция в хотела е само една от няколкото по рода си в областта Абруцо, в която се намира провинция Пескара и съответно градчето Фариндола. Освен заради снега там от вчера са мобилизирани екипи и заради четирите силни земетресения с магнитуд над 5, станали само за няколко часа и причинили разрушения на места.

Засега не е ясно дали лавината, паднала върху хотела, е причинена именно от трусовете. Градчето Фариндола е в зоната, засегната от земетресенията. Освен в Абруцо трусовете бяха усетени и в съседните области Марке и Лацио.

Днес Службата за гражданска защита се защити от критиките, че действа бавно при издирването на хората в затрупания хотел. Нейният ръководител Фабрицио Курчо заяви, че в района, засегнат от лавината, серията земетресения и обилните снеговалежи, работят множество спасителни екипи. В зоната са изпратени още войници и 850 пожарникари.

Италианският премиер Паоло Джентилони призова всички спасители да удвоят усилията си, за да стигнат до хората в населените места, изолирани от вчерашните земетресения и от обилните снеговалежи през последните дни, предаде Асошиейтед прес.

"Призовавам всички, ако е възможно, да удвоят усилията. Призовава политиците да покажат сдържаност и да уважат ангажимента на цивилните и военните екипи, които реагират на извънредните ситуации", каза Джентилони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
aaaaa преди 7 години
До Западноевропеецeh zapadnoevropeec tova e malko zavistlivo da komentirash kolko vzimat. Tova che bulgara ne se griji dostatuchno za naroda si i ne vzimat starite hora visoki pensii ne oznachava che trqbva taka da bude i v italia
10
0
 
0
 
! Отговори
aaaaa преди 7 години
eh zapadnoevropeec tova e malko zavistlivo da komentirash kolko vzimat. Tova che bulgara ne se griji dostatuchno za naroda si i ne vzimat starite hora visoki pensii no oznachava che trqbva taka da bude i v italia
9
16
 
3
 
! Отговори
Западноевропеец преди 7 години
Ако получаваха пенсии по 80 евро като нашите пенсионери италианските дедаци нямаше да се чудят в кой планински курорт да се чекнат и сега щяха да са живи. Ама те като са се зарили с кеш минимум по 1200 евра месечно сега ще се рият в сняг. Бедност и смирение са нужни на Гърция и Италия.
8
0
 
9
 
! Отговори
до 21 преди 7 години
Върху тях има сняг а не лед,Така че въздуха не е проблема им.При затрупване от лавина спасителите нямат една минута , и ако не успеят направо те отписват за мъртъв.Имат малко повече време час два и то заради измръзване и неподвижност.За затрупан хотел не знам ,това е ново.
7
1
 
20
 
! Отговори
Трагедия преди 7 години
Горките хора. Но няма начин лавина да падне върху хотел, ако хотелът не е построен на лавиноопасно място. Това не е човек, да се движи и да отиде на лавинен склон. Това е сграда и строителите й са проявили безотговорност и невежество.Дано спасят хората.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКакъв огън ще запалят,нали ще се издушат.Да не мислиш,че комините ще са му здрави.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 14Поради кутийността си и почти мигновенното зариване със снежна маса от всички страни. Същото можеш да видиш и на снимките от наводнения, когато една сграда е откъсната от основите си и почне да плава без да се разруши на момента.
4
6
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
И уроците помним, и ползваме главите си по предназначение. Но ще сме благодарни, ако успееш да ни светнеш, как се пише СМС от стая без въздух. Да не говорим за телефоните, дето не се знае къде и как са били в момента на случката. Защо без и как, не коментирам, ако искаш виж 1-то изречение.По лични впечатления, неподготвеният човек рядко изкарва повече от 1-1.5 минути без въздух. С много ръкомахане. Имаше един юнак, дето изкара над 18 минути след месеци подготовка, но явно не е бил в хотела.
3
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интерсно ми стана как се е преместил хотела с 10 метра, а не се е съборил
2
9
 
49
 
! Отговори
Toni преди 7 години
Дреби душици коментират, ние на 40 см. сняг обявяваме бедствено положение и 1/4 България остава без ток и със затворени пътища.
1
6
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големи сте експерти по чуждото нещастие! А само да ви забуксува колата в снега и молите някой да ви бутне...