Кога ще стигнем европейците ли? Когато се движим 5 пъти по-бързо

Ще мине още половин век, за да получим срещу дохода си еврообема от стоки и услуги
25 яну 2017 19:33, Елка Василева
168
Кога ще стигнем европейците ли? Когато се движим 5 пъти по-бързо
Снимка: архив, Reuters

За 10 г. членство в ЕС покупателната способност в България се е доближила малко до европейските стандарти. Но повод за оптимизъм няма - България трябва да се движи 5 пъти по-бързо от Европа, за да навакса изоставането, пише Дойче веле.

Ако през 2007 година БВП на глава от населението в България, измерен през покупателната способност на гражданите, е съставлявал едва 40% от средната стойност за ЕС, то в момента той се е повишил до около 50 на сто.

Казано по друг начин - ако се запазят тези темпове на стопански растеж, ще мине още половин век, преди българите да започнат да получават срещу доходите си обема от стоки и услуги на средностатистическия европеец днес.

Може ли България да се движи по-бързо?

Професор Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания на БАН смята, че въпреки застаряването на населението, емиграцията на млади хора и неефективните институции българската икономика има потенциал за значително по-високи темпове на растеж от сегашните 2-3% годишно.

"Да се говори за просперитет след половин век е много тъжно. Икономистът Джон Кейнс го е казал – в дългосрочен план всички ние ще сме мъртви и поради това трябва да ни интересуват най-вече днешният и утрешният ден. Понастоящем страната продължава да е на последното място в Европейския съюз с 6300 евро БВП на човек от населението. Румъния, с която България имаше равен старт при влизането в Общността, вече се е откъснала напред с 8100 евро. За да навакса изоставането, България би трябвало да поддържа стопански растеж от порядъка на 6-7 процента годишно, на фона на нарастването на европейската икономика с 1,5% на годишна база. С други думи - на всяка крачка напред от страна на ЕС България трябва да прави поне по пет. Но тя се движи прекалено мудно и бавно. Едва през 2014-2015 г. успяхме да достигнем равнището на БВП отпреди кризата през 2009 г.", изтъква Минасян.

Икономистът Руслан Стефанов от софийския Център за изследване на демокрацията цитира данни на Министерството на финансите, според които 10% от ръста на БВП на България след 2007 г. се дължи на подкрепата от европейските фондове.

"Благодарение на нея и на свободното движение на хора, стоки и капитали в Общия пазар българската икономика като цяло се развиваше по-успешно от стопанствата на повечето бивши съветски и югославски републики. Членството в Евросъюза смекчава последиците от най-тежките поражения върху икономиката и финансите на страната, какъвто например беше криминалният фалит на КТБ. За разлика от фалита на 46-те банки през Виденовата зима (1996-1997), когато повечето дребни вложители загубиха парите си, благодарение на европейските правила за гарантираните депозити този път вложителите получиха парите си обратно", припомня Стефанов.

На "червено" без европейските помощи

Проф. Минасян вижда една от причините за прекалено мудното сближаване с икономиките на ЕС в сметките по платежния баланс на страната. По негови изчисления в периода 2010-2014 г. от България са изнесени около 8 млрд. евро български резидентен капитал. А само за девет месеца през 2016 г. износът на капитали е достигнал 2 милиарда евро.

"Опасността България да излезе на "червено" е съвсем реална при спиране на средствата от европейските фондове. Заедно с ограничения приток на задгранични инвестиции и преводите на българите, работещи в чужбина, европейската солидарност държи българската икономика над водата", твърди Минасян.

Пак по негови разчети 3/4 от постъпващите в страната нетни финансови ресурси от европейските фондове се изнасят в чужбина, след като са били първоначално въвлечени в оборотите на българската икономика. "Така европейските пари пълнят джобовете на местните инвеститори, които предпочитат да ги изнесат зад граница. Големият въпрос тук е защо тези инвеститори не желаят да вложат печалбите в икономиката на собствената си страна", казва професорът от БАН.

Руслан Стефанов се спира на няколко други причини, като например това, че през последните десет години България не можа да промени имиджа си на нискобюджетна инвестиционна дестинация. "Страната продължава да привлича главно с евтината си работна ръка и ниските данъци. Няма диалог за начините за повишаване на равнището на заплащане или за насърчаване на иновациите (по този показател България заема 88-о място според Световния икономически форум – б.а.). Периферни теми са качеството на образованието и разходите за научно-изследователска дейност", припомня Стефанов.

Той не крие разочарованието си от това, че вместо да ни занимават сериозни теми, като например негативните ефекти от изгонването на компанията UBER, която плащаше на българските си сътрудници по 3000 лева на месец, продължават опитите за възкресяване на откровено корупционни проекти, като АЕЦ "Белене" и "Южен поток".

Неизползван потенциал

България е сред четирите най-силно засегнати от "изтичането на мозъци" страни в света, сочи индексът на световната конкурентоспособност на таланти, създаден от швейцарския Институт за развитие на управлението IMD. Според тази класация страната заема 88-о място по "привличане на мозъци”. А не е ли това заедно със застаряването, половинчатите реформи и калпавите институции, сред основните причини за бавното стопяване на разликите с Европа?

Руслан Стефанов отговаря така: "Ако към икономическите резултати на България се прибавят и резултатите на поне един милион българи, които работят в икономиките на развития свят, благодарение именно на членството в Европейския съюз картината ще бъде доста по-оптимистична. Разбира са, успешните кариери на български лекари в Германия или Норвегия не допринасят особено за подобряване на здравеопазването в България. Но заедно с това трябва да погледнем как се решават тези проблеми при съседите. В Румъния, например, по проект на имигрирал от Палестина лекар бе създадена една от най-ефективните системи за бърза помощ в Европейския съюз. Защо тогава не използваме уменията на пристигащите в България сирийски бежанци, някои от които са завършили тук висшето си образование", пита наблюдателят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече няма кой да работи.Остават само "висококвалифицирани" роми и пенсионери в България. Дали те ще бъдат способни да повишат БВП на страната? Дали те ще успея да предоставят услуги и произвежда продукти с висока добавена стойност?Нацията е обречена. Кои са виновните за позорното изтриване на българската нация от лицето на земята?Кой от "държавниците" мисли за благоденствието на нацията?Кой от "държавниците" мисли за собственото си благоденствие пред това на изчезващата ни нация?
50
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНе знам какво пият руснаците, но населението им се увеличава, територията им се увеличава, докато в евроатлантическа България българите са световни вице-шампиони по измиране.
49
3
 
8
 
! Отговори
чуй преди 7 години
до 72Поканиха ли ви клуба на богатите да седнете с тях на масата да ядете и да пиете.....................................................................................................................................Старите българи:С богат човек не можеш нито да ядеш и пиеш, нито оная си работа да мериш !
48
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основната спънка на България сега е съдебната система. България трябва да реформира съдебната система. Една модерна съдебна система е основата на всяко демократично общество. Съдебната система в България е неефективна. Ето защо трябва да реформираме съдебната система. Трябва да се започне първо с реформата на съдебната система - това ще бъде едно добро начало.
47
2
 
10
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Кой е този фантазьор мислещ, че ще стигнем средноевропейско ниво ей така ?!Не виждате ли, че липсата на смъртна присъда дава сила на всякакви разбойници ??Чудо, Ч У Д О трябва да стане, за да имаме стабилен европейски растеж.
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасилевА всичко е толкова просто, само трябва да работим повече, и да не крадем, да се спазват законите!!!Ще работим здраво и ще почнем да произвеждаме стоки като немските коли и техника и ще ги продаваме в европа и ще изместим от пазара Фолксваген, БМВ, Philips и ще живеем богато. Сега сме в ЕС, всички врати са отворени за нас, само от нас зависи, ние избираме и определяме сами как да живеем.
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама вие какво бе, пишман евроатлантици! Как е демокрацията, буха ли демокрацията, яко ли е сега при демокрацията, мноо ли е яко, а? Поканиха ли ви клуба на богатите да седнете с тях на масата да ядете и да пиете. Или се храните в задния двор, на земята заедно с кучетата, защото слугите не ги канят на маса, а ги канят да слугуват в къщата на богатия.
44
2
 
8
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
До Анонимен (54)"... Русия като има всичко защо руснаците мизерстват и пият белина? ..."Айде сега пък белина... утре ще кажете, че пият сярна киселина и сода каустик :)Русия като площ е огромна и 60% от територията и е много рядко населена. Няма как да поддържа еднакъв стандарт при това положение - инфраструктура, снабдяване, услуги, енергия... Макар, че налива много пари в далечния изток примерно.Другият момент е, че те не са имали период на бурен капитален растеж и технореволюция.
43
3
 
12
 
! Отговори
след Занзибар преди 7 години
През 2015 година, българската икономика е стигнала нивото на българската икономика от 1989 година! През 1989 България е била на 27 място по Бруто-социален продукт, а през 2015 е на 68 място, след Занзибар.
42
3
 
11
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Човекът е прав,който казва да не се плюем само! Убеден съм ,че в това сме наистина велики,но само е за съжаление! Тук си изказваме мнение ,а не налагаме такова! Аз винаги съм бил на мнение,че БГ е достойна за туризъм и селско стопанство! Трябваше на това да се наблегне и климатът също! Енергийните мощности на макс с АЕЦ Белене ,преустройство на електропреносната мрежа! Електромобили и замърсителите на въздуха да се изолират.Къщи за гости много туристи и пушещи барбекюта!Стопанство с еко продукт
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеята за обединена Европа е разработена първо от нацистите. По-късно Ген дьо Гол, Шуман и Аденауер са били банда неоколониалисти, които са разработили начин да създадът нов Райх, наречен ЕС, чрез който да колонизират ЕВропа и да я държат подвластна на интересите им. Падането на СССР само разшири колониите и пазарите им. Но има един проблем: всяка империя си има НАЧАЛО и КРАЙ. ЕС е в своя край!
40
1
 
14
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
България може да изхрани и облече всички на нейната територия.Това като за първоначално.Но много се краде навсякъде.Трябва ликвидация на хиляди крадци - ген.Пиночет го показа на целия свят.
39
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кърджали е турски.Варна и Бургас са руски.Лом и Видин са на ромите.Сандански е гръцки.Перник е македонски.София е шопска.Пловдив е български.
38
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е едно недоносче, създадено така че силните страни да стават все по-силни, а малките и бедните - все по-бедни. Да, има подобрения, но те са прах в очите. ЕС е поредното средство на колониалните държави да грабят в 21в. Вижте какво направиха с Гърция.. с Португалия... с цяла Южна Европа. Но им излезе къса сметката! Сами се закопаха с либерализма си и с инвазията от ***! Тръмп и Путин ще си стиснат ръцете а ЕС ще отиде на бунището на историята!
37
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКрим е руски, въпросът е затворен.
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименА защо българите мизерстват, боледуват и умират млади?Защо българите са толкова необразовани?Защо българската нация е на изчезване?
35
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледам парижаните всички отвратени от мръсотията в Париж идват на вълни в приветлива и уредена София да работят чистачи и да гледат стари хора.
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На западна Европа са и трябвали няколко стотин години да грабят богатствата на колониите за да имат всичко това сега. И на нас да ни дадат една колония в Африка богата на нефт, диаманти, волфрам и платина и ние за 300 години ще се станем като тях.---И ние да бяхме на тяхно място, и ние щяхме да грабим. Важният момент е, че западната цивилизация за сметка на ограбеното, даде огромен принос във вид на наука, изкуства, архитектура и прочие. Не е бил напразен грабеж като при Османската империя.
33
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
46, пич, ако София е клоака, незнам какво е Париж.. черен до черния, арабин до арабина. Останаха ли бели хора в този "западен" град? Будапеща е 2000 пъти по-хубав град!
32
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Стига сме се плюлиВиж какво е в Швейцария, Дания и Холандия. В тези държави може да си осигурим светло бъдеще за нас и нашите деца.Какво бъдеще виждате в България? Вашите деца ще работят (робуват) за жълти стотинки, а родителите ви ще мизерстват с нищожни пенсии. В Западна Европа има страхотно образувателна система и здравеопазване. В България има геноцид към бедните, болните и необразованите. А вашите деца ще бъдат бедни и необразовани, защото образоването никога няма да бъде на ниво.