Кога ще стигнем европейците ли? Когато се движим 5 пъти по-бързо

Ще мине още половин век, за да получим срещу дохода си еврообема от стоки и услуги
25 яну 2017 19:33, Елка Василева
168
Кога ще стигнем европейците ли? Когато се движим 5 пъти по-бързо
Снимка: архив, Reuters

За 10 г. членство в ЕС покупателната способност в България се е доближила малко до европейските стандарти. Но повод за оптимизъм няма - България трябва да се движи 5 пъти по-бързо от Европа, за да навакса изоставането, пише Дойче веле.

Ако през 2007 година БВП на глава от населението в България, измерен през покупателната способност на гражданите, е съставлявал едва 40% от средната стойност за ЕС, то в момента той се е повишил до около 50 на сто.

Казано по друг начин - ако се запазят тези темпове на стопански растеж, ще мине още половин век, преди българите да започнат да получават срещу доходите си обема от стоки и услуги на средностатистическия европеец днес.

Може ли България да се движи по-бързо?

Професор Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания на БАН смята, че въпреки застаряването на населението, емиграцията на млади хора и неефективните институции българската икономика има потенциал за значително по-високи темпове на растеж от сегашните 2-3% годишно.

"Да се говори за просперитет след половин век е много тъжно. Икономистът Джон Кейнс го е казал – в дългосрочен план всички ние ще сме мъртви и поради това трябва да ни интересуват най-вече днешният и утрешният ден. Понастоящем страната продължава да е на последното място в Европейския съюз с 6300 евро БВП на човек от населението. Румъния, с която България имаше равен старт при влизането в Общността, вече се е откъснала напред с 8100 евро. За да навакса изоставането, България би трябвало да поддържа стопански растеж от порядъка на 6-7 процента годишно, на фона на нарастването на европейската икономика с 1,5% на годишна база. С други думи - на всяка крачка напред от страна на ЕС България трябва да прави поне по пет. Но тя се движи прекалено мудно и бавно. Едва през 2014-2015 г. успяхме да достигнем равнището на БВП отпреди кризата през 2009 г.", изтъква Минасян.

Икономистът Руслан Стефанов от софийския Център за изследване на демокрацията цитира данни на Министерството на финансите, според които 10% от ръста на БВП на България след 2007 г. се дължи на подкрепата от европейските фондове.

"Благодарение на нея и на свободното движение на хора, стоки и капитали в Общия пазар българската икономика като цяло се развиваше по-успешно от стопанствата на повечето бивши съветски и югославски републики. Членството в Евросъюза смекчава последиците от най-тежките поражения върху икономиката и финансите на страната, какъвто например беше криминалният фалит на КТБ. За разлика от фалита на 46-те банки през Виденовата зима (1996-1997), когато повечето дребни вложители загубиха парите си, благодарение на европейските правила за гарантираните депозити този път вложителите получиха парите си обратно", припомня Стефанов.

На "червено" без европейските помощи

Проф. Минасян вижда една от причините за прекалено мудното сближаване с икономиките на ЕС в сметките по платежния баланс на страната. По негови изчисления в периода 2010-2014 г. от България са изнесени около 8 млрд. евро български резидентен капитал. А само за девет месеца през 2016 г. износът на капитали е достигнал 2 милиарда евро.

"Опасността България да излезе на "червено" е съвсем реална при спиране на средствата от европейските фондове. Заедно с ограничения приток на задгранични инвестиции и преводите на българите, работещи в чужбина, европейската солидарност държи българската икономика над водата", твърди Минасян.

Пак по негови разчети 3/4 от постъпващите в страната нетни финансови ресурси от европейските фондове се изнасят в чужбина, след като са били първоначално въвлечени в оборотите на българската икономика. "Така европейските пари пълнят джобовете на местните инвеститори, които предпочитат да ги изнесат зад граница. Големият въпрос тук е защо тези инвеститори не желаят да вложат печалбите в икономиката на собствената си страна", казва професорът от БАН.

Руслан Стефанов се спира на няколко други причини, като например това, че през последните десет години България не можа да промени имиджа си на нискобюджетна инвестиционна дестинация. "Страната продължава да привлича главно с евтината си работна ръка и ниските данъци. Няма диалог за начините за повишаване на равнището на заплащане или за насърчаване на иновациите (по този показател България заема 88-о място според Световния икономически форум – б.а.). Периферни теми са качеството на образованието и разходите за научно-изследователска дейност", припомня Стефанов.

Той не крие разочарованието си от това, че вместо да ни занимават сериозни теми, като например негативните ефекти от изгонването на компанията UBER, която плащаше на българските си сътрудници по 3000 лева на месец, продължават опитите за възкресяване на откровено корупционни проекти, като АЕЦ "Белене" и "Южен поток".

Неизползван потенциал

България е сред четирите най-силно засегнати от "изтичането на мозъци" страни в света, сочи индексът на световната конкурентоспособност на таланти, създаден от швейцарския Институт за развитие на управлението IMD. Според тази класация страната заема 88-о място по "привличане на мозъци”. А не е ли това заедно със застаряването, половинчатите реформи и калпавите институции, сред основните причини за бавното стопяване на разликите с Европа?

Руслан Стефанов отговаря така: "Ако към икономическите резултати на България се прибавят и резултатите на поне един милион българи, които работят в икономиките на развития свят, благодарение именно на членството в Европейския съюз картината ще бъде доста по-оптимистична. Разбира са, успешните кариери на български лекари в Германия или Норвегия не допринасят особено за подобряване на здравеопазването в България. Но заедно с това трябва да погледнем как се решават тези проблеми при съседите. В Румъния, например, по проект на имигрирал от Палестина лекар бе създадена една от най-ефективните системи за бърза помощ в Европейския съюз. Защо тогава не използваме уменията на пристигащите в България сирийски бежанци, някои от които са завършили тук висшето си образование", пита наблюдателят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
11
 
! Отговори
Аз преди 7 години
А някой да се сети, че поне половината от западния стандарт на живот се дължи на огромния натрупан дълг - частен и държавен. И дори в условията на криза ( някои я наричат новата реалност ) и при всичките мерки за икономии, дълга продължава да расте стремително! Когато западните държави и съответно гражданите им започнат да потребяват толова, колкото реално изкарват, тогава може да се окаже, че сме ги стигнали! Но това означава и невиждана рецесия! И въпроса е не дали а кога ще се случи това!
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На западна Европа са и трябвали няколко стотин години да грабят богатствата на колониите за да имат всичко това сега. И на нас да ни дадат една колония в Африка богата на нефт, диаманти, волфрам и платина и ние за 300 години ще се станем като тях.
29
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Стига сме се плюлиОчевидно никога не си бил в Париж. А София е една воняща клоака, а на свинчето му харесва вонята в ***.
28
1
 
15
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Първоначалното натрупване на капитали(при капитализма) в България ще бъде не бавно, а ВЕЧНО.Такова е мисленето на бай *** - такъв е и дивашкият му фалшив капитализъм !
27
7
 
10
 
! Отговори
Стига сме се плюли преди 7 години
хора вижте какво е в Париж и се върнете - София е много по-чист, сигурен и спокоен град! В Париж ходих преди 8 години и беше мръсно, по улиците те гледат лошо черни и араби, жените забулени, белите са на рядко, а сега си представям какво е 8 години по-късно! Да, по бедни сме, но си имаме своите предимства, които не са малки! Бог с нами!
26
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо да стигаме европейцете ? за да се напълним и ние с *** ли?? много сме си добре. Пийте си ракийката и здраве да има - всичко е наред. Нека в очите на света сме много зле! 13 века сме оцелели и ще продължим да оцеляваме.
25
2
 
8
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 7 години
До русофиль от Германиядо 31Не ме учете как да предлагам туристическа услуга.Щом имам немалко стари клиенти - значи е правилно всичко.
24
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дп 24 Много руска литература четеш. По полека. НА 10 немци 8 са туристи през годината. И са най туристическата страна в ЕС.Справка статистиката.
23
3
 
18
 
! Отговори
Пеевски преди 7 години
Че аз 99% от европейците съм ги задминал , те за стигане ми говорят :))) ... аматьори .
22
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човек може да живее в Германия, в САЩ или на Марс и пак да си остане дръвник. Познавам много българи, които са дръвници, макар че живеят в Германия.
21
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Общество, което се управлява от пожарникари и ченгета. Общество, в което на почит е чалгата, религията, хомосексуализма и низките страсти, не го очаква нищо добро. Ще си умрем, занимавайки се с дребнотемие и битови скандали. Вместо да се занимаваме с наука и как да направим живота по-добър за хората. Дайте пари за наука, просвета и знание!
20
3
 
26
 
! Отговори
до СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 7 години
Просто предлагаш услуга, която привлича само бедните западни туристи, това е проблемът на целия туристически отрасъл в България
19
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ще стигнем европейците ли? ХИЧ НЕ НИ ТРЯБВА ДА ГИ СТИГАМЕ повече иддиоти пидори на кв.км не ни трябва.По-скоро да изгоним крадливите имперски фирми - ЧЕЗ , EVN и търговските вериги удушаващи нашите български търговци и производители.Глупави сме - вземеме ЗАЕМ, а чрез техните вериги само за 2016 2млрд. си връщат
18
1
 
19
 
! Отговори
Никога преди 7 години
Отговора е много кратък и директен - никога.Закъсняли сме само с около 500 години
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗНачи България е от четирите страни в света най-зесегнати от "изтичане на мозъци", а толерастът от Центъра за изследване на демокрацията вместо да се тревожи от това, предлага да се възползваме от уменията на сирийските бежанци?!?!?! Моляяяяя??? Защо им давате думата въобще на такива, бе!!
16
2
 
30
 
! Отговори
Антон преди 7 години
Висок растеж може да се очаква от икономики, които произвеждат високо-технологични продукти или инвестират публични средства в инфраструктура и образование.В България, публични средства се наливат в джобовете на корумпирани политици, а ромите надали ще произвеждат високо-технологични продукти.По-скоро, данъците и таксите ще скочат, ограбвайки последните останали работливи българи по тези земи, за да може върхушката да граби, а ромите да ядат и пият.
15
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците почиват по целия свят. Руснакът дава пари, където и да отиде. Руснакът е щедра душа. Немецът цепи стотинката на 2 и си бие задните части, за да не ходи до тоалетна, въпреки че е милионер. Това е разликата между руснаците и европейците. Руснаците са щедри души, западноевропейците са дребни душици.
14
4
 
15
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 7 години
До русофиль от ГерманияЛятото изкарвам пари точно от твоите мизеруващи руснаци.Щото западните туристи са бедни и стиснати.
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще стигнем европейците, когато падне тавана на лятното кино.
12
2
 
26
 
! Отговори
Anton преди 7 години
През идните години, работната сила в България ще бъде около 30% от малцинствата. До 2020 ще излязат от пазара на труда около 700 хил. българи. Ще останат около 2.5 милиона работещи, които ще трябва да изхранят пенсионери, роми, крадливи депутати и алчни капиталист.Кой ще работи и предоставя висококвалифициран труд? Ромите ли? Дали милион и половина роми ще са от полза за по-бърз растеж на икономиката?!?Късмет на тези, които решат да останат и работят в България! :)