Нашенски надничари в Мюнхен: Работят, но живеят на улицата!

Около 2000 души от Пазарджик споделят тази съдба
25 яну 2017 21:00, Елка Василева
77
Нашенски надничари в Мюнхен: Работят, но живеят на улицата!
Снимка: архив, Reuters

Хиляди българи, голяма част от които идват от Пазарджик, работят като надничари в Мюнхен. Но тъй като изкарват твърде малко пари, много от тях живеят буквално на улицата, се казва в обширен репортаж на Дойчландрадио, цитиран от "Дойче веле".

Исмет е родом от Пазарджик. От 14 години се труди като надничар в милионния германски град Мюнхен. Заедно със свои сънародници, повечето от които са български турци, всяка сутрин си търси работа на т.нар. "улична трудова борса" в района на жп гарата.

Но парите, които изкарва, не стигат за нормален живот. Затова нощува под моста "Райхенбах" - заедно с най-добрия си приятел Славчик, който също е от Пазарджик. Два пъти в седмицата мъжете посещават абатството "Свети Бонифаций", където имат възможност да се изкъпят.

Две хиляди надничари от Пазарджик

В Мюнхен работят хиляди надничари. Повечето от тях са българи, а много от мъжете идват от Пазарджик - предполага се, че става дума за около 2 хиляди надничари от южния български град, предимно представители на турското малцинство.

"Разказват, че им е трудно да си намерят работа - заради етническата им принадлежност и заради външните отличителни белези. А ако изобщо си намерят работа, то е само за няколко дни, за седмица или най-много две. В родината си пък изкарват не повече от 250 евро на месец, при пълна заетост. А с тези пари трудно се издържа семейство", разказва социалният работник Саваш Тетик, който е добре запознат с проблемите на българските надничари.

Мюнхен предлага приют за бездомници, който работи от ноември до април. Но не всички намират място там.

"Понякога работим през нощта. И когато на сутринта приключи смяната ни, не можем да се приберем в приюта, защото той отваря в 17 часа и работи само до 8-9 часа сутринта", обяснява 56-годишният Метин Ахмед, който също е родом от Пазарджик.

Метин работи като чистач и изкарва около 700 евро на месец. Голяма част от сумата обаче изпраща в България, където има пет деца и пет внучета. "Този месец ми останаха 200 евро. Но съм пушач", разказва мъжът.

В сравнение с много от сънародниците си в Мюнхен Метин е направо късметлия - защото получава редовно заплата. Повечето българи-надничари са принудени да работят на черно - и нерядко биват мамени от работодателите си. Славчик например работил три месеца в пекарна, но накрая не получил нито цент. Казали му само, че ако искал, можел да ги осъди.

"Мой приятел веднъж съди един работодател, но загуби делото. Затова ме е страх и не смея да подам жалба", разказва Славчик.

Именно това е една от причините, поради които много от българските надничари живеят буквално на улицата - няма как да са сигурни, че в края на месеца ще си получат заработеното. Социалният работник Саваш Тетик обяснява, че всеки един от тези мъже става поне два-три пъти в годината жертва на измама от страна на някой работодател.

"Българските надничари не искат да живеят от помощи"

Саваш Тетик знае и друго: въпреки тежкото си положение българските надничари по правило не искат да живеят от помощи.

"Сред тях има и такива, които получават социални помощи. Но много хора отказват да подадат документи, въпреки че имат право на помощи. Предпочитат сами да изкарват парите си", обяснява социалният работник и добавя, че за българите-надничари, които познава, било едва ли не обидно да живеят от социални помощи - защото това издавало слабост.

Но Исмет от Пазарджик нямал друг избор - наложило му се да бъде опериран, след което кандидатствал за помощи. И сега получава от държавата 400 евро на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във времето когато имахме икономика,имаше работа за тези хора. Не става с помощи, с работеща държава става живота на тези хора.
24
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те казват, че са турци, ама ги разпознавали по характерните външни белези. Познайте какви са и какви са тези белези, цвят на кожата например.
23
1
 
43
 
! Отговори
до анонимен преди 7 години
Абе щом ги разпознават като неместни едва ли са чисти българи---------От статията се разбира, че са от малцинствата!Но, по-важното е, че - работят, дори при тези нелеки условия, а не крадат и не чакат на помощи!Всеки който се труди заслужава уважение!А, външния вид - не е гаранция за почтенност!
22
3
 
73
 
! Отговори
до 5анонимен преди 7 години
Пишеш лъжи по времетона социализма нямаше помощи за безработни за да имаш пари трябваше да работиш.Ако няколко месеца не си работил кварталния те привиква и пита ти от какво живееш щом не работиш значи крадеш.Имаше трудови войски там служеха повечето от малцинствата но там се учеха на строителство и труд и знаеха да работят сега същите незнаят един пирон да забият и не искат живеят на помощи.
21
4
 
36
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
До никНе плащат щото са селски тарикати.Капитализма се прави от умни капиталисти и работливи работници.Бай *** сам не може да си уреди държавата.При соца имаше някакъв ред, но той беше руски.
20
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато дойдох през 1995 г. Германия беше съвсем друга. В последните 15 години коренно се промени. Въпреки че бях нелегален през 1995 г. без право на работа и имащ право на престой само 3 месеца хората ме приеха като равен. Намерих си работа жилище ожених се за германка създадох семейство отгледах две деца изучих ги и задомих. През 1995 г. бях на 29 г. вече остарях гледам внучета и помагам с каквото мога на децата въпреки че те си имат всичко. Ако бях останал В бг сигурно щях да съм ***!
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 20ами тези които обичат комунизма са точно тия от вториа тип които описваш!;)
18
1
 
38
 
! Отговори
ник преди 7 години
Преди време, като работник в магазин за хранителни стоки, и на мен решиха да не платят. И какво? Десет павета свършиха работа. Витрините и окраденото през нощта( не от мен) ги върнаха много назад. Защо не платиха, при положение, че изкарваха МНОГО пари? Хак им е!
17
4
 
14
 
! Отговори
АТИЛА де си ? преди 7 години
Най накрая тоя атила го разбрахме отде пише,от Мюнхен под мостовете спи.
16
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе статията е страхотна.сигурно и добре платена. Но аз се питам.защо не се се приберат в стабилна и сигурна България.а мизерстват в Германия?
15
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре бе пичове обяснете ми накратко как го виждате тоя социализъм?Ето ви *** пример.Ходите на работа-трудите се усърдно.Пестите,не излизате никъде.Не ядете много,малко пушите.След години лишения събирате 30 бона.20 за ремонт и 10 за мерцедесче.Вярно не голям,нито нов,но мерцедес.Съседът ви кърка мързелува,ходи по казина и *** през останалото време се праи че работи спи лежи пред телевизорът.Съгласни ли сте да си дадете 15-20 хил от паричките на него?Нали така-той няма.Вие имате.А?
14
7
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живея на улицата защото са скотове, самите те се усещат като такива и така ги възприемат и останалите. Сирийския емигрант с 2 лева в джоба се мисли за шеф и се държи като шеф, затова немците му плащат квартира и му дават и помощи да има за кафенце и осигуговки за него и мърлявите му деца. Това е ние българите сме си такива дрипльовци
13
11
 
17
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Фалира руския социализъм.Китайския не само, че не фалира, ами добре се развива.В България сме в постсоциализъм - сега Бойковизъм, нормално за бай ***.
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
20 g na borsata i da niama pokriv,oznachava che oshte 20 g da minat,toi ne e nauchil nemski,poneje e tam,zashtoto prosto niama jelanie i po lesno e da robuva na drug fes s prekrasen turski,ami taka i shte bude,zashtoto sam si go pravi,zashto ne e otishul na vecherno uchilishte da uchi ezika,a posle po telefona da tursi po agencii i niama da go lujat za 20 evro za den,a shte gi vzema na chas i shte si naeme kushta za 350 evro na mesec...off..
11
9
 
24
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Няма значение какви са в Пазарджик. Те са български граждани. Вместо да бачкат по 14 дена за 40лв. или да берът желязо отишли в германия (нарочно с малка буква).
10
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До rusnakАма социализма фалира бе братле.Социализъм може да съществува ако някой ти дава пари а ти какво правиш и колко правиш няма значение.Нали има за всички.Ама тва е възможно до време.Като свърши бензинът в резервоара някой трябва да добие,произведе,обработи плати и налее.Е тва е проблемът на социализмът.
9
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 14 години навън работещ и да спи под моста?! Малии от тоя наистина нищо не става...
8
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тука сигурно си имат къщи на по 3 ката, ама никога няма да се върнат, щото е по престижно да редиш тухли у Швабия, па и за иляду лева къде ше им работи, къде къде по оферта е да работи за иляду евро, ама кога има работа и при условие че един наем е 600... Типична балканска малоумщина...
7
6
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Метин Ахмед колко дечица е измайсторил от 13 годишен?7,8,9,10?Дядо ми беше дърводелец и си копаеше нивата.Баба ми му помагала.1дете.Нямало е гладни.Вярно сиромаси са били но са се справяли.Когато Ахмед,Мустафа,Али и така нататък вместо деца започнат да произвеждат картофи,боб,ябълки и месо и те няма да гладуват.Ама-оная работа желае приключения,сърцето кеф а гъзецът лукс.Не е лесно.Няма и да бъде.
6
19
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по времето на комунизма всички хора работеха и то по 8 часа и нямаше гладни и спящи под мостове, почти всички си купиха и жилища в които се живеят децата им. въпроса за свободата да плещиш глупости наистина стоеше по друг начин