Оценката на Брюксел: Румъния колеблива, България – бавна

ЕК даде 10 препоръки на Букурещ, за да спре наблюдението
25 яну 2017 17:15,
35
Оценката на Брюксел: Румъния колеблива, България – бавна
Снимка: архив, Reuters

Румъния е постигнала значителен напредък в изпълнението на 4-те критерия, по които Европейската комисия следи съдебните й реформи и борбата с корупцията.

Това се казва в доклада за страната за 10-годишното наблюдение, който беше публикуван заедно с българския в Брюксел днес.

За разлика от заключенията за България, където се казва, че реформите са твърде бавни и са отнели повече от очакваното време, за Румъния такава констатация липсва. Вместо това европейските експерти намират, че страната е минала през периоди на колебание, но през последните четири години е постигнала устойчив "силен прогрес и необратимост на реформите".

Европейската комисия смята, че "законодателните и институционални мерки са дали резултат благодарение на решимостта на много съдии и прокурори", както и на работата на правосъдното министерство. Подобно заключение отсъства от българския доклад.

От него липсва и зачетената в румънския вариант роля на гражданското общество, което е окуражавало провеждането на съдебната реформа в страната.

На същия обем заключения на Румъния се дават 10 препоръки срещу 17 за България. От тяхното изпълнение зависи отпадането на механизма за наблюдение. Европейската комисия обещава, ако всички те бъдат реализирани, че ще предложи на страните членки да премахнат наблюдението на страната до октомври 2019 г., когато изтича мандатът й. Тя обаче не се ангажира с конкретен срок, като посочва, че той ще зависи от скоростта на изпълнението им.

Повечето румънски препоръки са свързани с увеличаване на публичността на работата на органите, които осъществяват реформата и борят корупцията. Според европейската комисия, ако гражданите знаят повече за усилията на властите, те ще имат по-голямо доверие в тях и в независимостта на съдебната система.

Основното предизвикателство пред отпадането на наблюдението над Букурещ е изработване на прозрачна система за назначаване на главен прокурор и негови заместници, тъй като сегашната според Брюксел не е достатъчно добра.

Сред специфичните за Румъния препоръки са ограничаване на имунитета на действащите министри и изработването на конкретни критерии за свалянето на депутатски имунитети, така че последните да не избягват разследвания за корупция. Изисква се и приемането на етични кодекси за поведението на депутати и министри, в които да има предупреждения, те да не опитват да влияят на магистратите. Към депутатите е отправен и съвет да приемат внесените от правителството поправки в Наказателния кодекс.

От румънците се иска също да правят повече проверки при обществените поръчки както преди избора на изпълнител, така и след като поръчката бъде дадена някому.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко трябва да е вън. Какви са тия негови безотговорни изпълнения - като не ми дадете близалката - няма да играя с вас. Той и без това само краде като е на власт. Колкото до оценката на Брюксел. Ами хората са прави. Правосъдната ни система е прогнила и нямаме никакъв контрол на хората с власт. Тая държава я управляват бюрократи , а не специалисти открай време. И очакваме да се изравним с европейците. Няма да се получи. Пък и те не с ни извикали да ставаме равни
22
0
 
10
 
! Отговори
БАТЕ БОЙКО преди 7 години
ААААА ОТ БРЮКСЕЛ МИ КАЗАХА ЧЕ ЦЪФИМ И БРЪЗВАМЕ, МОЛЯ ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА МЕН НА КРАЯ НА ТРЕТИЯ МИ МАНДАТ (АКО СТЕ ЖИВИ ИЛИ НЕ СТЕ ИЗБЯГАЛИ В ЧУЖБИНА) ще сме по добре от Бангладеш .............Гарантирано от Мен
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това чудо ЕС няма да просъществува дълго ... съвсем скоро в него ще останат само източноевропейски държави, смисъла му ще изчезне и край с ЕС
20
5
 
5
 
! Отговори
Христос Аргот Пловди преди 7 години
Няма скоро да има положителен доклад! Докато търпим алчните комунисти да искат да управляват, никога няма да се оправим!!! Когато забраним комунисти и турци да се приближават до Парламента ,тогава ще прогресираме! Дотогава - ***-прилепи, "професори" от ДС и др. кърлежи ще тровят държавата.
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата е аут /дано завинаги/, а кога ще си ходи цацата, та да почнат да се оправят нещата?
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко може да ни възроди от НЕГО СИ !!!
17
15
 
4
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 7 години
Дайте шанс на Бойко,той знае как и може да ни възроди!
16
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече го няма ПЛЕВНЬО, утре за последно ПАРЛАМЕНТА, в петък за последно ТИКВАТА ! ИМА НАДЕЖДА ! НЕ Я ПРОИГРАВАЙ ЗА ТРЕТИ ПЪТ БЪЛГАРИНО !
15
2
 
18
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Първоначалното натрупване на капитали(при капитализма) в България ще бъде не бавно, а ВЕЧНО.Такова е мисленето на бай *** - такъв е и дивашкият му фалшив капитализъм !
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво победа бе - за да парвите некачествено саниране за 17 000 лева на апартамент без дограма на 15 етажни блкове - общо 1 милион на блок.
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всеки който не харесва евробюрократите е пълноот си право да напусне ЕС и да отиде да живее някъде другаде.
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами боли ни това, е няма да влезем в Еврозоната, където са големиет пари, докато има мониториниг над нас, нито пък ще влезем в общото пространство на Шенген. ще бъдем от най-бедните държави в ЕС, докато не си опарвим корупцията.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наказателният кодекс е писана средата на 60-те години. В него няма дума "проституция" или "тероризъм", няма нищо за електронните измами и хакерството. Сроковете вече не са същите. ИМаме нужда от изцяло нов наказателен кодекс.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
никак не са дипломатични даже здравата са ни насолили, хич не било удобно, че такава изоставаащ страна като нас ще поема председателството през юни..... За румънците са казали какво хубаво общество имат, и как когато премиера им е искал декриимналазия президентът подскочил, а хората се събрали на площадите, а при нас нещата траят вече десетилетие и че се нуждаем от чисто нов наказателн кодекс, нов закон за корупцията и т.н.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
колеблива, колеблива - махат мониторинга на Румъния. а към нас има 17 препоръки
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние се превръщаме в Русия на Балканите .Мъгла , никаква информираност ,ве4е няма бити журналисти - те слушат .Не обвинявам конкретна партия или конкретна ли4ност - просто няма воля да се създаде държава с правила.
7
3
 
7
 
! Отговори
10г. мафия ГЕРБ преди 7 години
10 години България в ЕС.Случайно ли е ?!
6
0
 
37
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
България била бавна ха-ха с тоя дипломатичен език до никъде няма да я докарат. Ние не сме бавни ние сме заковани всичко у нас е имитация разигравана от силните на деня да не са луди да работят срещу себе си.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако има политическа воля нещата вървят много бързо в правилната насока. Само че наще депутати нямат интерес закона да се спазва, щото много от тях ще се озовот в банделата, както и технито спонсори и 'гласоподаватели.'
4
0
 
31
 
! Отговори
недоумяващ преди 7 години
Добре де, защо статията подробно описва препоръките към Румъния ( на кой ли му дреме ), а няма нищо за критиките към България ???