Терористите от Брюксел търсели заложници

Компютър разкрива плановете им да отвлекат известни личности
26 яну 2017 13:30,
7
Терористите от Брюксел търсели  заложници
Снимка: архив, Reuters

Терористите от Брюксел планирали да отвлекат известни личности и да ги разменят за свои събратя, лежащи в затвора.

Това разкрива нова информация по разследването на атентатите от 22 март, в които загинаха 32-ма души, а над 400 бяха ранени. Общо 3 бомби бяха взривени на летището и в метрото на белгийската столица от терористи камикадзе.

Данните са извлечени от компютър, изхвърлен в кофа в близост до една от квартирите на терористите, в която групата от летището пренощувала преди удара. Лаптопът беше идентифициран като собственост на един от камикадзетата.

Терористите планирали да отвлекат високопоставени политици и да ги разменят за двама свои съмишленици, които са в затвора. За това съобщава фламандският обществен тв канал VTM, който успял да се сдобие с анализа на машината.

В нея били намерени следи от разговори между терористите, участвали в атентатите в Париж и в Брюксел, с някой си Абу Ахмед, който се намирал в Сирия. Групата решила с размяна на заложниците да извади от затвора Мохамед Бакали, който им помагал да наемат коли и квартири и Мехди Немуш - стрелецът от Еврейския музей в Брюксел. Трима души загинаха в него, след като въоръжен с автомат нахлу в музея и стреля напосоки през лятото на 2015 г.

Аудиофайловете доказват, че терористите от метрото и от летището, както и тези, атакували Еврейския музей, са работили заедно.

Разкритията обясняват защо миналата пролет ключови министри от белгийското правителство получиха охрана.

Квартирата на терористите беше показана на полицията от шофьора на таксито, което те си поръчали за летището. При обиска наоколо лаптопът беше намерен в кошче за боклук на улицата. Тогава той разказа, че те спрели да пият кафе напът за аерогарата.

Терористите от летището се взривиха с 2 бомби в залата за заминаващи пътници, а третият, който не успя да задейства детонатора в сака си, беше заловен по-късно. В метрото се самовзриви един терорист с колан, а неговият съучастник беше арестуван от полицията няколко месеца по-късно.

Досега следствието не е излязло с окончателно заключение за обстоятелствата около атентатите, както и за подготовката на ударите в Париж 4 месеца по-рано, за които има сведения, че са подготвяни в Белгия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Проблема на ИД че не взимат политици за заложници. Веднага ще ги подкрепим....за каквото решат да ги правят!
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе тия терористи защо не убиват политици ами се занимават с нормални хора??? Убеден съм, че ако обърнат лопатата война няма да има никъде! :)
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох, писнаха ми тия вече. Няма ли да отидат да ги разпердушин тия *** ИД и да заживее света нормално. Тези *** не заслужават толерантност.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че не са изхвърлили лаптопа у нас. Клошарите щяха да го набарат на момента.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да ги бяха отвлекли тези високопоставени политици. Търкулнало се гърнето, намерило си похлупак. Вместо това и едните, и другите тормозят обикновените хорица.
1
1
 
4
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Е, тоя път не са успели....