Шансовете за лява коалиция и сваляне на Меркел - оскъдни

Еуфорията около номинацията на Шулц няма да е достатъчна
30 яну 2017 19:45, Елка Василева
31
Шансовете за лява коалиция и сваляне на Меркел - оскъдни
Мартин Шулц. Снимка: Reuters

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) може да изглежда изпълнена с нови сили благодарение на новия лидер Мартин Шулц, който ще се изправи срещу консервативния канцлер Ангела Меркел на изборите през септември. Но шансовете ГСДП да оглави лява коалиция и да свали от власт канцлера са оскъдни, пише Ройтерс.

Изненадващата промяна на върха даде психологически тласък на социалдемократите, тъй като с нея бе сложен край на месеци на колебания. Сега срещу Меркел ще се изправи по-силен опонент от Зигмар Габриел, неин вицеканцлер от 2013 г. Според социологически данни от миналата сряда рейтингите на одобрение на Шулц и на Меркел са равни - 41 процента.

Но еуфорията, с която беше посрещнат бившият председател на Европейския парламент в централата на ГСДП във вторник, веднага след като беше издигнат за кандидат-канцлер, както и стремителното увеличение на молбите за членство в партията, не могат да скрият някои неудобни факти.

Заради участието си в управлението като по-малкия партньор в коалицията на Меркел ГСДП изостава с 15 пункта от консервативния блок, загуби 10 милиона избиратели за десетилетие и не извлича полза от уязвимостта на канцлера заради миграционната й политика.

Още по темата

Големият победител от всичко това е антиимигрантската "Алтернатива за Германия", която вече атакува Шулц като символ на бюрокрацията в ЕС.

"За Шулц ще е трудно, тъй като Габриел не беше единственият проблем; просто партията като цяло има големи проблеми", каза социологът от института Форса Манфред Гюлнер.

Уморена да играе ролята на втора цигулка в така наречената "голяма коалиция", ГСДП отчаяно се опитва да предложи алтернатива. За целта през последните няколко месеца тя водеше преговори със Зелените и отстояващата твърдолинейни позиции Лява партия, за да опипа почвата за бъдещи съюзи.

Такава "червено-червено-зелена" коалиция (според терминологията в Германия коалиция между ГСДП, Лявата партия и Зелените), вече беше изпробвана на регионално равнище във федерална провинция Берлин. Но макар да изглежда съблазнителна, тя крие подводни камъни заради сложната коалиционна аритметика, десетилетната враждебност в отношенията между ГСДП и Лявата партия и новото ръководство на Зелените, излъчено от дясното им крило.

"Има голямо разочарование от голямата коалиция (управляващата коалиция в Германия между блока ХДС/ХСС и ГСДП), но това, че имаш нов кандидат за канцлер, не помага, ако нямаш вариант за управление", каза преподавателят по политология в Кьолнския университет Томас Йегер.

Тъй като и АзГ, и подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия вероятно ще влязат в следващия парламент, ГСДП, Зелените и Лявата партия изглежда няма да могат да съберат мнозинство.

Най-новото проучване на Форса им дава общо 40 процента при 37 процента за консервативния блок, а анализаторите очакват още една дясно-лява коалиция, колкото и това да не е желано от никого.

Освен това Зелените, които управляваха заедно с ГСДП при канцлера Герхард Шрьодер от 1998 до 2005 г., реагират хладно към Шулц.

"Не знаем какви виждания защитава той във вътрешната политика", каза съпредседателят на Зелените Катрин Гьоринг-Екарт пред телевизия Ройтерс.

Избирането миналата седмица на Гьоринг-Екарт и Джем Йоздемир за съпредседатели беше разчетено от мнозина като завой надясно за партията, чиято подкрепа според проучванията е около 9 процента. Това означава, че двамата може да предпочетат коалиция с консерваторите.

Но преодоляването на различията между ГСДП и Лявата партия може да се окаже още по-голям препъникамък за бъдеща червено-червено-зелена коалиция. Социалдемократите се отказаха през 2013 г. от дългогодишното табу да не се съюзяват при никакви условия с Лявата партия на федерално ниво.

Лявата партия е съставена от бивши комунисти от ГДР и отцепници от ГСДП в Западна Германия, които напуснаха редиците на социалдемократите заради социалните реформи при Шрьодер и станаха последователи на бившия му финансов министър Оскар Лафонтен, смятан от мнозина социалдемократи за предател.

Лафонтен вече го няма, но щафетата пое неговата съпруга и пламенен политически оратор Сара Вагенкнехт, към която ГСДП изпитва също толкова голяма неприязън.
Тя каза пред телевизия Ройтерс, че най-много от всичко иска да намери партньор за нова социална политика, но е скептична, че центристката линия на социалдемократите подлежи на промяна.

Много от политическите виждания на Лявата партия изглеждат съвсем неприемливи за ГСДП, не на последно място съпротивата й срещу НАТО и срещу санкциите, наложени на Русия заради Украйна, както и нейното искане за увеличение на подоходното облагане с до 75 процента.

На всичкото отгоре има и тежка историческа обремененост, която се прояви този месец при скандал около назначението на министъра без портфейл в правителството на федерална провинция Берлин Андрей Холм. Той беше принуден да се оттегли само след пет седмици на поста, защото скрил, че е работил за бившата тайна полиция на ГДР Щази, макар и само няколко месеца, когато бил 18-годишен. На федерално равнище подобен случай би провалил всяко коалиционно споразумение.

Но колкото и да е труден пътят напред, ГСДП поне постави някакво начало, разтърсвайки предизборната кампания.

"Еуфорията около номинацията на Шулц няма да е достатъчна за победа на ГСДП", написа най-високотиражният германски вестник "Билд". "Но Ангела Меркел ще трябва да мине в офанзива - не може да разчита само на досегашните си позиции."

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако левите и социалистите победят, съвсем сигурно е, че скоро ще се разхождаме с хиджаб, бурки и тюрбани в знак на толерантност.Бащата на извънбрачно родената шефка на една от левите партии е иранец???Всички знаем за каква мигрантска политика гласуваха социалистие в Европарламента: "Идвайте, мюсюлмански пълчища, идвайте, избивайте ни, взривявайте се!!!"
21
0
 
2
 
! Отговори
до Циник преди 7 години
не разбра ли, че тоя Берлин е всъщност ром? никакъв българин не е, освен ако паспорта не се брои за гражданин. За това тая напитка само плюе в днес.бг, докато си чака соц. помощи. С такава *** се напълни Германия, това което мама Меркел и причини, е по-лошо от двете световни войни накуп.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано германците бъдат умни и с мисъл за бъдещето като изпратят баба Меркелица в пенсия.Тази жена ни докара много проблеми.
19
0
 
0
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Изключително важни за бъдещето на Европа са изборите в Германия и Франция... надделее ли "политическата коректност", много скоро ще се разхождаме с хиджаб, бурки и тюрбани в знак на толерантност
18
0
 
3
 
! Отговори
Циник до Берлин преди 7 години
А мен ме е срам, че ти се наричаш българин! Абсолютно изплющял си! Колко плюшени мечета купи за тарамбуките? Изпод какъв камък изпълзя ? Заради такива като теб - залязва цивилизацията! Много ми се иска откровенно да ти кажа какво мисля за теб , и *** ти, но ще ме изтрият! Избери си сам епитети!
17
0
 
4
 
! Отговори
Циник преди 7 години
За съжаление немците са подложени на тотален "брейнуош" вече близо 70 год.! Нямат независими медии - всичко е под контрола на американоюдаизма ( Axel Springer Ferlag ) Люта цензура...информационно затъмнение...преследване на всички дясномислещи! Всъщност Сталинизъм в немски вариант! Шулц е измяк*яр, който е същия , като Мурксул ханъм! На изберателя се вменява , че няма друга алтернатива! Мухл*ьото Зеехофър вече заяви подкрепата си за Мурксул! Яловата ще остане на власт - GROKO
16
4
 
2
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Като ви чета коментарите, направо ме е срам, че съм роден в БГ. Бай ти *** тотално е изгубил връзка с кораба майка. Не се виждат къде живеят, тръгнали да опяват Германия... хахахаха. :)))
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накъде отива Европа?! 80-милионна Германия избира между ялова бабичка с деменция и бивша комунистка от една страна, а от друга - недоучил книжар-социалист... Господ да ни пази!
14
1
 
4
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 7 години
Мартин Шулц е завършил 10-ти клас. Не са му стигнали способности да завърши средно образование с Матура. Така че той няма никакви шансове да бъде избран за канцлер.
13
0
 
1
 
! Отговори
фсд преди 7 години
Досегашните управляващи от Запад-запад и Митьо Пищова да им се кандидатира за опонент ,ще ги гътне,тъй чеее............
12
2
 
10
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Отново поръчкова статия, за добрата Меркел и прочие измишльотини! Скороооо,скоро ще разберете от къде вее вятъра! :)
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не падне ли Меркел ще дойде националсоциализма.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тотално сбъркана държава...
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия ще се оттърси от простотиите скоро.
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако тая дърта арабска *** Шмъркел остане на власт, значи, че на германците им е писнало да имат държава.
7
0
 
24
 
! Отговори
До 4 преди 7 години
И аз от това се опасявам, че в битието на днешна Германия е заложен гадният номер на Митеран - допусна в страната огромно количество преселници от бившите френски колонии и им даде гражданство, а те доведоха многобройната си рода, за да живеят на соц.помощи и да източват социалните фондове.Те, разбира се, гласуваха за Митеран, та неговите социалисти получиха възможност да разграбят и съсипят богатата, добре уредена Франция.Сега дойде ред на Германия.Боже, опази я!
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
иЗперкел е нен0рмална, а Шулц е 2 пъти по-нен0рмален. Когото от двамата да изберат е хвани единия - удари другия.Шулц е бивш алкохолик лекуван в психиатрични клиники и в такива за алкохолици. Това е официално и дори немските медии го пишат. Освен това е със средно образование и има интелект на куца ***.Изперкелчето пък е бивша комсомолка и партийка на бившето ГДР. В Билд имаше статия, че е била шпионка на ЩАЗИ. Скри ли са и досието, но ЦРУ явно са се докопали и е контролират от всякъде.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
феерманците са си прости по принцип! :-)!
4
0
 
20
 
! Отговори
А, не!!! преди 7 години
Ако Меркел остане на власт, значи някой много тайно е успял да смени чипа на германците!
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТе германците НЯМА да гласуват. Нарочно им дават 2-*** кандидата, които ненавиждат и още повече ще ги карат да НЕ гласуват. От това ще се възползват 3 поколения турци и още няколко милиона ч***лми от други държави, които са твърд електорат на иЗперкел. И така тази дАрта п***ча ще е изберат отново без много патаклами, а тя ще продължи да си води м***л0умната политика. Тази ял0ва нен0рмалница за всичките си мандати направи 2 неща:!. Налагане санкции на Русия2. Пускане на емигранти