Белгия раздава йод срещу ядрен инцидент

Аптеките ще поддържат стратегически резерв за всеки гражданин в страната
Обновена: 31 яну 2017 21:15 | 31 яну 2017 21:15,
32
Белгия раздава йод срещу ядрен инцидент
Снимка: Reuters

Всички белгийци ще получат безплатно йодни таблетки като предпазна мярка при евентуално радиоактивно заразяване. Правителството одобри мярката, която очаква само кралски декрет, за да започне да се прилага.

Според промяна в плана за действие при ядрена авария, която е подготвена от вътрешното и здравно министерство, всички живеещи в радиус от 100 км от ядрена централа имат право на безплатни йодни таблетки. Досега такива хапчета бяха предвидени само за хората в радиус от 20 км от АЕЦ.

Новото разпределение означава, че на практика цялата страна ще бъде покрита. Белгия има 10 ядрени реактора в 5 АЕЦ, разположени в различни части на страната.

След подписването на кралския декрет децата, бременните жени и кърмачките ще получат таблетките чрез аптечната мрежа. На останалите граждани те ще бъдат раздадени при нужда, като количествата ще бъдат произведени и складирани предварително.

Причината те да не се раздават повсеместно е, че те са лекарство и властите се опасяват гражданите да не започнат да ги пият, без нужда.

Върховният здравен съвет препоръча на правителството да разшири обхвата на гражданите, които да бъдат застраховани при ядрен инцидент миналия април, въз основа на анализ на тежкия ядрен инцидент в Япония през 2011 г., когато вълна цунами повреди АЕЦ "Фукушима", предизвиквайки радиоактивно изтичане.

Промяната в стратегията ще доведе до разширяване на стратегическите запаси от йод в Белгия. Ще се разработи схема за разпространението на произведените количества, така че да се намали излишното чакане.

Йодните таблетки намаляват вероятността от развитие на рак непосредствено след радиоактивно облъчване.

Белгийските медии съобщиха през лятото, позовавайки се на източници от следствието, че ядрените централи са били една от потенциалните цели на терористите, които миналия март удариха метрото и аерогарата в Брюксел. Тогава 32-ма души загинаха, а над 400 души бяха ранени при експлозията на три самоделни бомби.

Оттогава правителството постави въоръжена охрана на всички атомни реактори в Белгия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
11
 
8
 
! Отговори
Иванчо преди 7 години
Е. То и у нас ни даваха безплатни таблетки йод 1986 година.