Белгия раздава йод срещу ядрен инцидент

Аптеките ще поддържат стратегически резерв за всеки гражданин в страната
Обновена: 31 яну 2017 21:15 | 31 яну 2017 21:15,
32
Белгия раздава йод срещу ядрен инцидент
Снимка: Reuters

Всички белгийци ще получат безплатно йодни таблетки като предпазна мярка при евентуално радиоактивно заразяване. Правителството одобри мярката, която очаква само кралски декрет, за да започне да се прилага.

Според промяна в плана за действие при ядрена авария, която е подготвена от вътрешното и здравно министерство, всички живеещи в радиус от 100 км от ядрена централа имат право на безплатни йодни таблетки. Досега такива хапчета бяха предвидени само за хората в радиус от 20 км от АЕЦ.

Новото разпределение означава, че на практика цялата страна ще бъде покрита. Белгия има 10 ядрени реактора в 5 АЕЦ, разположени в различни части на страната.

След подписването на кралския декрет децата, бременните жени и кърмачките ще получат таблетките чрез аптечната мрежа. На останалите граждани те ще бъдат раздадени при нужда, като количествата ще бъдат произведени и складирани предварително.

Причината те да не се раздават повсеместно е, че те са лекарство и властите се опасяват гражданите да не започнат да ги пият, без нужда.

Върховният здравен съвет препоръча на правителството да разшири обхвата на гражданите, които да бъдат застраховани при ядрен инцидент миналия април, въз основа на анализ на тежкия ядрен инцидент в Япония през 2011 г., когато вълна цунами повреди АЕЦ "Фукушима", предизвиквайки радиоактивно изтичане.

Промяната в стратегията ще доведе до разширяване на стратегическите запаси от йод в Белгия. Ще се разработи схема за разпространението на произведените количества, така че да се намали излишното чакане.

Йодните таблетки намаляват вероятността от развитие на рак непосредствено след радиоактивно облъчване.

Белгийските медии съобщиха през лятото, позовавайки се на източници от следствието, че ядрените централи са били една от потенциалните цели на терористите, които миналия март удариха метрото и аерогарата в Брюксел. Тогава 32-ма души загинаха, а над 400 души бяха ранени при експлозията на три самоделни бомби.

Оттогава правителството постави въоръжена охрана на всички атомни реактори в Белгия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Камен преди 7 години
С каква лекота троловете тук обявяват по цели нации за луди, глупави, ***, задръстени! Прости им Господи, те не знаят какви глупости пишат!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не лесно да си луд
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А казаха ли им на белгийците като ходят бавно увити с бели, мокри чаршафи към гробищата да си държат автоматите напред за да не им покапе разтопен метал по краката.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Готвят се да посрещат ядрените инженери на Меркел.
17
2
 
2
 
! Отговори
Гайгер и Мюлер брос преди 7 години
Хирошима, Нагазаки, 2 000 надземни ядрени опита, Чернобил и Фукушима , показаха че няма страшно. 2 000 ядрени взрива са колкото една средно затегната война - планетата и човечеството ще устои.
16
0
 
19
 
! Отговори
Подготовка преди 7 години
Тези явно знаят нещо което ние не... след йода сигурно следва и найлонови торби за труповете. Ай честито
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията не е точна - ще се раздава не само йод, но и памперси...
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радиацията е много удобна и недоказуема - като цигарите. Няма нито един умрял от цигари или радиация. Да, всички те умират от рак....
13
1
 
19
 
! Отговори
до номер 7 преди 7 години
Ти луд ли си бе? Гайгеровия брояч знаеш ли как пращеше на село???? Нямало било радиация! Точно радиоактивния дъжд се изсипа върху България. В началото никой не знаеше, защото самите руснаци скриха. Финландците ги засякоха случайно!
12
0
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 7 години
Лъжеш като дърт швед, не знам кой ти плаща.Но има предостатъчно живи съвременници на Чернобил.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Йодът помага за щитовидната жлеза, но няма какво да се лъжем - при ядрена война само с йод няма да минем :)
10
1
 
12
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
Жалки сте - Искандера следи не оставя, само прах и пепел ....
9
0
 
5
 
! Отговори
ined преди 7 години
Навремето когато излъчиха "козлодуйското" предаване на КУ-КУ адин колега се беше натровил от това "превантивно" пиене на йод.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИванчоМоже би твоите близки са били от категорията на "по-равните". За обикновения българин това не важеше. Хората със закъснение научиха какво не е трябвало да правят, а също и какви превантивни мерки биха могли да вземат на принципа "След дъжд качулка!"(Едни хапваха бучки захар с капка йод върху тях, други си мажеха ноктите с йод и т.н.)
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
7,Не гневи Бога. Българите бяха изкарани на манифестация под радиоактивния дъжди и по празниците рупаха марули, както е традиция у нас през май. В първите дни нямаше кой да им каже как да се пазят!За рязкото увеличаване на раковите заболявания и на костните проблеми няма защо да пишем, това се знае! Нито пък за смущенията в месечния цикъл и на жени, и на девойчета, които още не водят полов живот - това беше твърде актуално в шестте месеца след аварията!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 5,щом пишеш такива бълвочи явно си доста облъчен от чернобил.Не е от Чернобил, а от най-сигурната японска Фукушима
5
3
 
13
 
! Отговори
Шопето преди 7 години
А Мъркелица задължи германците да си осигурят консервирани храни за всеки случай. Грешкааа, осигурете си топли дрешки, че както сте се засилили с танковете, за сега до Литва, ще попаднете на руската зима.
4
1
 
7
 
! Отговори
Адзура преди 7 години
До ИванчоE, ама при нас ги даваха след, а тези са се приготвили преди
3
6
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
Аааааа,щом пишеш такива бълвочи явно си доста облъчен от чернобил.
2
7
 
16
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Тия "лекари и инженери " не ги ли посрещаха с цветя и плюшени мечета що така сега раздават йод нали щяха да ги интегрират?