Туск с писмо до европейските лидери, притеснява го Тръмп

Изявленията на американския президент били външна заплаха за ЕС
31 яну 2017 22:45, Красимир Ангелов
73
Туск с писмо до европейските лидери, притеснява го Тръмп
Снимка: БТА

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи като обезпокояващи някои изявления на новата американска администрация на Доналд Тръмп. Според Туск тези обезпокояващи изявления са една от няколкото външни заплахи за Европейския съюз и излагат на риск бъдещето на блока.

В писмо до 27-те лидери на страните членки на ЕС, изпратено им преди срещата на върха в Малта, Туск споменава администрацията на Тръмп и нейните "обезпокояващи изявления" като външна "заплаха" за ЕС, редом с Китай, Русия и руската агресия в Украйна, радикалния ислям, войната и терора в Близкия изток и Африка, отбелязва Асошиейтед прес.

Всички тези глобални предизвикателства, както и "обезпокояващите изявления на новата американска администрация правят бъдещето на ЕС силно непредвидимо", пише Туск. Така той повтаря изказванията, направени вече от много европейски столици.

Туск казва, че "за първи път в нашата история, в един все по-многополюсен свят, толкова хора стават открити антиевропейци или в най-добрия случай евроскептици. По-специално промяната във Вашингтон поставя ЕС в трудна ситуация", пише той.

"Новата администрация, както изглежда, поставя под въпрос последните 70 години на американската външна политика", допълва той.

По време на предизборната си кампания и през първите дни от встъпването си в длъжност Тръмп похвали британското решение за напускане на ЕС и намекна, че ще му е безразлично, ако ЕС се разпадне, отбелязва ДПА.

Тръмп постави под въпрос и НАТО, а надеждите за по-голямо трансатлантическо търговско споразумение потъват все по-надълбоко заради безпокойството от американския протекционизъм, допълва Асошиейтед прес.

"Трябва да напомним на нашите американски приятели тяхното собствено мото: "Единни ще устоим, разделени ще се провалим", казва Туск в писмото. Същото нещо той заяви и на пресконференция в Талин след среща с премиерите на трите балтийски страни, състояла се преди срещата на върха в Малта.

Писмото на Туск обаче не е било пратено до Великобритания, тъй като тя се готви да напусне ЕС и ще присъства само на част от срещата на върха в столицата на Малта - Валета, допълва АП.

В писмото Туск припомня, че с приближаването на 60-ата годишнина от подписването на Римския договор, поставящ началото на ЕС, европейските лидери трябва да си спомнят, че Европа е по-силна, когато е единна. "Единствено ако сме заедно, можем да бъде напълно независими", посочва Туск.

В писмото председателят на Европейския съвет говори и за заплахата на национализма и ксенофобията в самия ЕС, както и за "състоянието на духа на проевропейските елити" и за "спада на доверието в политическата интеграция и подчиняването на популистки аргументи", предаде Франс прес.

Той пише, че "разпадането на ЕС няма да доведе до някакъв митичен, пълен суверенитет на страните членки, а до тяхната действителна зависимост от велики суперсили, като САЩ, Русия и Китай".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 10Защо ли имам усещането че си един от онези които 2010г твърдяха че щом "кому*нетата" пищят значи страната е на прав път?!?!Което беше последвано от ........ "Мачкай Бойко"Поправи ме ако греша, ненор*малнико, ама едва ли.
11
3
 
26
 
! Отговори
Сталин преди 7 години
Сталин му праща на Туск много здраве.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 10Защо ли имам усещането че си един от онези които 2010г твърдяха че щом "***" пищят значи страната е на прав път?!?!Което беше последвано от ........ "Мачкай Бойко"
9
39
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Доналд Тръмп е опасен психично болен и темпераментът му го прави неспособен да бъде президент, твърди психологът Джон Гартнър. Според специалиста новият държавен глава е с диагноза зловреден нарцисизъм, съобщи в. Индипендънт.Какво да коментирам повече.Без да съм лекар много отдавна направих горната констатация
8
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И този/тези търсят причините и виновните не там, където трябва! Не искат да си признаят, че те с тежката си бюрокрация и липсата на обратна връзка с народите в съюза разрушиха идеята и създадоха бюргер империя.
7
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Започнаха да ***...всички те бяха сложени на постовете от Обонго . Е да ама Обонго си отиде, а новият бял мъж Тръмп ще сложи всички където им е мястото! Затова реват, виждат си края!
6
2
 
41
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
А колко лесно въпросът за целостта на ЕС може да се реши - спиране на емиграцията и бързо репатриране на навлеците и ревизиране на ценностана система по отношение на мултипедерализма.
5
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този е ужасен. Англйският му е като на Бойко. В момнета е в пълна безтегловност. Някак си неолибералите явно нямат достатъчно кадри, все един и същи хора въртят - Меркел за четвърти мандат я готвят, тоя Туск дето самите поляци го ненавиждат и той закотвен...
4
2
 
24
 
! Отговори
Obektiv преди 7 години
Bravo Donald J Trump Veliki !!!!!
3
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сър Доналд Тръмп. Надеждата.
2
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е просто номер едно до сега не бях виждал такъв ЛИДЕР.
1
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп Велики. Жалко че не е по-млад с 20-тина години.