Туск с писмо до европейските лидери, притеснява го Тръмп

Изявленията на американския президент били външна заплаха за ЕС
31 яну 2017 22:45, Красимир Ангелов
73
Туск с писмо до европейските лидери, притеснява го Тръмп
Снимка: БТА

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи като обезпокояващи някои изявления на новата американска администрация на Доналд Тръмп. Според Туск тези обезпокояващи изявления са една от няколкото външни заплахи за Европейския съюз и излагат на риск бъдещето на блока.

В писмо до 27-те лидери на страните членки на ЕС, изпратено им преди срещата на върха в Малта, Туск споменава администрацията на Тръмп и нейните "обезпокояващи изявления" като външна "заплаха" за ЕС, редом с Китай, Русия и руската агресия в Украйна, радикалния ислям, войната и терора в Близкия изток и Африка, отбелязва Асошиейтед прес.

Всички тези глобални предизвикателства, както и "обезпокояващите изявления на новата американска администрация правят бъдещето на ЕС силно непредвидимо", пише Туск. Така той повтаря изказванията, направени вече от много европейски столици.

Туск казва, че "за първи път в нашата история, в един все по-многополюсен свят, толкова хора стават открити антиевропейци или в най-добрия случай евроскептици. По-специално промяната във Вашингтон поставя ЕС в трудна ситуация", пише той.

"Новата администрация, както изглежда, поставя под въпрос последните 70 години на американската външна политика", допълва той.

По време на предизборната си кампания и през първите дни от встъпването си в длъжност Тръмп похвали британското решение за напускане на ЕС и намекна, че ще му е безразлично, ако ЕС се разпадне, отбелязва ДПА.

Тръмп постави под въпрос и НАТО, а надеждите за по-голямо трансатлантическо търговско споразумение потъват все по-надълбоко заради безпокойството от американския протекционизъм, допълва Асошиейтед прес.

"Трябва да напомним на нашите американски приятели тяхното собствено мото: "Единни ще устоим, разделени ще се провалим", казва Туск в писмото. Същото нещо той заяви и на пресконференция в Талин след среща с премиерите на трите балтийски страни, състояла се преди срещата на върха в Малта.

Писмото на Туск обаче не е било пратено до Великобритания, тъй като тя се готви да напусне ЕС и ще присъства само на част от срещата на върха в столицата на Малта - Валета, допълва АП.

В писмото Туск припомня, че с приближаването на 60-ата годишнина от подписването на Римския договор, поставящ началото на ЕС, европейските лидери трябва да си спомнят, че Европа е по-силна, когато е единна. "Единствено ако сме заедно, можем да бъде напълно независими", посочва Туск.

В писмото председателят на Европейския съвет говори и за заплахата на национализма и ксенофобията в самия ЕС, както и за "състоянието на духа на проевропейските елити" и за "спада на доверието в политическата интеграция и подчиняването на популистки аргументи", предаде Франс прес.

Той пише, че "разпадането на ЕС няма да доведе до някакъв митичен, пълен суверенитет на страните членки, а до тяхната действителна зависимост от велики суперсили, като САЩ, Русия и Китай".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
13
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
Единни ще устоим, разделени ще се провалим!Но защо тогава е тази сегрегация на източноевропейците? Западът се пази от тях като дявол от тамян!И същевременно приема и дава гражданство на милиони други хора, за които европейският манталитет, култура и християнската религия са нещо, което следва да бъде унищожено! Такива хора стават граждани на ЕС, ядат социални помощи от парите на европейците-данъкоплатци и практикуват разни форми на джихад!Що за шизофренична представа за единство е това?!
51
1
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Най-голямата заплаха за Съюза са ЕС лидерите! И те го доказаха! Да не би Тръмп да покани всички мигранти на Света без да попита хората в ЕС дали са съгласни!? Тръмп ли е виновен за наливането на милирди евра на данъкоплатците в бездънната гръцка каца!?
50
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кукли на конци.. кой е кукловода, недоволен от президенда на САЩ?
49
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задавате ли си въпроса защо Тръмп го знае целия свят, а Туск не се сещаме кой е, нищо, че сме в ЕС?
48
2
 
35
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
"Изказванията на Тръмп били външна заплаха за Ес" ами либерастите да го сложат в черния списък и да наложата санкции на краварника нали така правят когато нещо и някой не им играе по свирката ха-ха.
47
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в Гърция на поляците им викат "картофени човеци"наистина приличат на такива - едни блудкави.... явно и в акъла им е блудкаж
46
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все едно чета любовните обяснения на прелъстена и изоставена любовница. От Пайнер да купят авторските права за нова песен.
45
2
 
43
 
! Отговори
Циник до цирк.ес преди 7 години
На чист български - Фурнаджииски лопати! Поразиите на Обонго, и Мурксул - ханъмата...лъснаха на фона на патриотичната политика на Тръмп! Сега вече той е ПРЕЗИДЕНТ и изявленията му, че Мурксул-ханъм е лу*да - придобиват нова тежест! Желая да продължи да нарича нещата със истинските им имена! За разлика от брюкселските, и берлински лицемери!
44
1
 
41
 
! Отговори
321 преди 7 години
Еми като е заплаха Тръмп въведете санкции срещу него,ха ха палячовци.
43
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Туск е пуснал до лидерите опорките преди срещата, да не вземе някой да каже нещо по-различно и да му разруши фантазията за "обединен ЕС". Пък недай си боже някой лидер изрази лично мнение или позицията на държавата си, вместо да повтори като второкласник заучените стихчета, които Туск е оставил за домашно...
42
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"европейските лидери трябва да си спомнят, че Европа е по-силна, когато е единна. "Единствено ако сме заедно, можем да бъде напълно независими", посочва Туск."Напълно независими държави? В ЕС? БухахахаххаНаправете това, направете онова, иначе ви спираме субсидиите, иначе ви налагаме санкции. Вземете тая директива и изпълнявайте, ако не я изпълните- пак санкции.
41
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егати "писмото"- САЩ това, САЩ онова, ред сълзи, ред сополи. Само дето не е изрецитирал и американския химн.
40
4
 
39
 
! Отговори
Пенчо преди 7 години
Като е толкова хубав и демократичен този ЕС, защо ни вкарахте и държите насила в него? Защо нямаше референдум за членството ни? Ааа?
39
3
 
29
 
! Отговори
Умен преди 7 години
Обединявам всички коментари с една дума:ЗАКРИВАААЙЙЙЙ!!!
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евалата си Калина, отличен коментар, очевидно не си калинка грантаджийка.
37
3
 
31
 
! Отговори
Спартак преди 7 години
Егати евросъюза, егати организацията щом се разклати от две индиректни думи. Като е толкова слабо и уязвимо това мутирало отроче, има ли смисъл да живее, питам аз?
36
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Туск скоро ще е без работа за това *** квиииииииик грух-грух
35
2
 
16
 
! Отговори
той преди 7 години
До Доналд ДакЕдин от тези който съсипаха ЕС ,и чиито дядо е работил за фашистите в окупирана Полша!
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да се притесняваКрайно време е да се притесни
33
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ,Китай и Русия действително са супер сили.ЕС е сбирщина от различни по националност,манталитет и финансови възможности държави.ЕС се управлява от алчни политици с неустановена сексуална ориентация.Хора подвластни на парите и анти човешките мераци на фондации управлявани от хора като Сорос.Единна Европа означава равни права на страните членки и нулева толерантност към *** и извратените евротолерасти.