ЕК: Роумингът в ЕС отпада на 15 юни 2017 г.

Без ограничения ще е времето за ползване на мобилни абонаменти в друга държава
1 фев 2017 12:12, Елка Василева
9
ЕК: Роумингът в ЕС отпада на 15 юни 2017 г.
Снимка: архив, Reuters

Таксите за роуминг в ЕС може да отпаднат от 15 юни, съобщи днес Европейската комисия, след като снощи е било постигнато предварително необходимото споразумение.

За да влезе в сила, споразумението между комисията, Съвета на ЕС и Европейския парламент трябва да получи последното одобрение на министрите и евродепутатите.

Ако споразумението влезе в сила, от лятото абонатите на мобилни услуги в ЕС ще плащат за ползването на електронните си устройства същите цени, както у дома, когато са временно в друга държава от Общността.

При изчерпването на пакетите по своите абонаменти потребителите ще доплащат най-много по три евроцента за минута разговор и един евроцент за кратко съобщение. От тази година се предвижда постепенното намаление на цените за ползването на мобилни данни - от 7,7 евро за гигабайт през тази година, до 2,5 евро за гигабайт през 2022 година.

Още по темата

ЕК предвижда да няма ограничения за времето, в което пътуващите в ЕС използват своите мобилни абонаменти в чужда държава. Не се предвижда да бъде налагано ограничение и върху броя и продължителността на водените разговори или използвания обем данни.

За да бъде защитен бизнесът на телекомите, се предвижда те да могат да засичат случаи на възможни злоупотреби. Като злоупотреба ще бъде възприемано използването на дадена сим-карта основно в чужбина (в държава, различна от тази, където картата е издадена).

Злоупотреба ще бъде и ако картата от дълго време не е използвана в държавата, където е купена, или ако един и същи гражданин използва различни карти, издадени от телекоми от една и съща държава, зад граница.

ЕК отчита, че телекомите ще трябва да въведат допълнителен алгоритъм, с който да засичат подобни действия на своите абонати. В случаи на съмнения за злоупотреби фирмите ще изпращат на абонатите си предупреждение.

Ако преценят, те ще могат да таксуват допълнително абонатите си в чужбина. Комисията предложи тези допълнителни такси да бъдат до 4 евроцента на минута разговор, до един евроцент на текстово съобщение и до 0,0085 евро на мегабайт данни. Разликите в цените на абонаментните планове в ЕС достигат до 14 пъти.

Когато абонат оспорва налагането на допълнителни такси, жалбата ще бъде разглеждана от националните надзорни органи, например комисии за регулиране на съобщенията. ЕК отчита, че ако европейците продължат да пътуват по работа и на почивка, както досега, телекомите ще могат да понесат отпадането на роуминга. Същевременно е необходимо да има гаранции за техните печалби, за да могат да бъдат поддържани и развивани далекосъобщителните мрежи в ЕС.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Че Гевара преди 6 години
До Анонимен 4Защо му слагате кръстчета за одобрение бе хора,вие повечето от които не сте си "показвали носа" извън селата в които живеете ...Аз който пътувам няколко пъти в месеца извън страната,намирам все по рядко места извън България от които да могада ползувам БЕЗПЛАТЕН ИНТЕРНЕТ за да активирам . . . услугата Viber !?
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕК: Роумингът в ЕС отпада на 15 юни 2017 г.КЪФ Роуминг ВЕ ПИДОРИ ---- ЦЕЛИЯ ТРАФИК МИНАВА ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ - пидори евроггейски
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Картата си има Интернет, но мобилния трафик през нея се таксува.
6
3
 
3
 
! Отговори
месара преди 7 години
до анонимен 4 : сега картата си има интернет без да те питат . не се заблуждавайте че таксите ше намалеят !
5
5
 
3
 
! Отговори
месара преди 7 години
а за утрешния " празник " бсп и всички леви партии , дали се подготвят , кой ше им води второ февруарския конкгрес , може би лично другаря сер- гей ?! :) :) :)
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вайбъра иска интернет.Добра новина, стига са ни скубали операторите.
3
14
 
5
 
! Отговори
месара преди 7 години
дреме ми дали има роуминг , всеки има Вайбър и уатсап ! що не го махнаха преди години ? голем жест ни правят тия от Брюксел - смешници !!!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сън не те лови за този празник. Всеки втори коментар ти е за него.Нямаш търпение да дойде,а? "Запразнявай" от сега! Не чакай до утре.
1
8
 
14
 
! Отговори
ал преди 7 години
Каним утре, 2 февруари, всички либерално мислещи хора, предани на евроатлантическите ценности, да заповядат пред храм-паметника "Ал. Невски" на традиционния ни гей парад. Ще има много рейв, техно, буги-вуги, смешки и закачки. Оттам Децата на дъгата ще потеглят върху подвижни платформи към паметника Левски да положат венец от рози пред Апостола на свободата. Дрескод строго официален: розови гащеризони с изрязано дъно, черни колани с изкуствен ***, брокатени прашки и задължително масивен православен кръст на врата! За ветераните нашият покровител г-н Дж. С. е осигурил безплатни фойерверки за з