Партията на Льо Пен твърда: Франция да се откаже от еврото!

Националният фронт обмисля нетрадиционни икономически мерки
1 фев 2017 21:22, Елка Василева
127
Партията на Льо Пен твърда: Франция да се откаже от еврото!
Снимка: архив, Reuters

Френският Национален фронт ще съчетае отказа от еврото, който стои в центъра на икономическата му платформа, с "коктейл" от нетрадиционни политики, като печатане на пари, валутна интервенция и вносни мита, заяви висш служител на партията за Ройтерс.

Ключова мярка в президентската платформа на лидерката на Национален фронт Марин льо Пен, която тя ще представи в края на седмицата, е да прекъсне зависимостта на Франция от пазарно финансиране, запазвайки правото й да разпорежда на централната банка да изкупува държавни облигации.

Всичко това ще изисква сериозни промени на френските закони. За целта ще трябва не само Льо Пен да бъде избрана за президент през май, но и Националният фронт да спечели парламентарните избори през юни.

"Единственият начин френската икономика да се адаптира към развитието на световната икономика е да си върне паричната и бюджетната независимост", каза Жан Месиа, който координира съставянето на предизборната платформа на Льо Пен.

Според социологически проучвания Льо Пен вероятно ще излезе начело в първия тур на президентските избори на 23 април, но ще загуби балотажа на 7 май от консерватора Франсоа Фийон или от центриста Еманюел Макрон.

Но в контекста на най-непредсказуемите избори от десетилетия Националният фронт се надява, че конгресът на партията в Лион този уикенд, на който Льо Пен ще обяви предизборната си програма, ще помогне да убедят гражданите, които обикновено подкрепят традиционните политически партии, да й дадат шанс.

"Програмата на Националния фронт изрично предвижда възстановяване на възможността френската държава да се рефинасира чрез Френската банка", каза Месиа, което ще стане основно чрез печатане на пари, за да се изплатят публичните разходи.

Националният фронт смята, че "чрез разбиване на монопола на финансовия пазар, автоматично ще се намали стойността на парите", каза той.

Повечето големи централни банки нямат право директно да изкупуват дълговете на правителствата си. Отчасти това се дължи на притеснения, че масовото създаване на ликвидност за купуването им ще породи инфлационна вълна.

"Не трябва да се вманиачаваме на тема инфлация", каза Месиа.

"Възстановяването на паричното финансиране на хазната не означава, че за един ден ще отпечатаме тонове пари, които ще се влеят в икономиката", каза той и допълни, че това е само възможност, която може да се използва при необходимост.

В случай на връщане към франка целият държавен дълг на Франция, който възлиза на около 2 трилиона евро, ще бъде реденоминиран в новата валута, каза Месиа.

"Ще има защитни мерки, които ще гарантират, че задълженията на Франция ще бъдат погасени и никой няма да изгуби нищо", каза той и поясни, че "сериозна държавна гаранция" ще осигури възможността бизнесът да продължи да взема заеми от пазарите, докато се осъществява преходът.

Той не отговори подробно на въпрос как ще проработят тези механизми и как може да се предотврати изтичането на капитали. Посочи само, че за да се защити новата френска валута, ще се използват резерви на централната банка.

Предизборната програма от около 140 "президентски ангажимента", която Льо Пен ще представи в Лион, ще потвърди плановете й да започне шестмесечни преговори за отказ на Франция от еврото. Освен това Льо Пен ще върне контрола по границите и ще се опита да промени Европейския съюз така, че той да се превърне в един много свободен съюз на държави.

"Предпочитаме да постигнем общо съгласие за премахване на еврозоната", каза Месиа.

Ако това не стане, правителство на Националния фронт ще се опита да се откаже едностранно от единната валута чрез гласуване на референдум. Социологически проучвания разкриват, че французите вероятно ще отхвърлят идеята за "Фрекзит".

За да се възстанови промишлената основа на Франция, продавачите на вносни стоки няма да имат право да прехвърлят целия данък добавена стойност върху продажбите на клиентите, както е в момента. По този начин ще се създаде инструмент, наподобяваща вносно мито.

Националният фронт иска и да принуди търговците на дребно да поддържат определен процент френски стоки в магазините си в зависимост от това каква част от даден продукт може действително да се произвежда в страната, каза Месиа.

Франция, чиито лихвени проценти намаляха заради членството й в еврозоната, финансира дълга си при рекордно ниски лихви миналата година, след като те паднаха в целия блок.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: евро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
12
 
7
 
! Отговори
до 72 преди 7 години
Русофилите са антибългари. Само антибългарин може да иска да напускаме ЕС''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''аз съм русофил но не съм казал че искам да напускам ЕС , напротив , всичко беше добре замислено но големите държави в ЕС ни направиха единственно консуматори , не може тук една заплата да е 500 лв а в Германия 2 000 евро и да искат стандарт като тяхния
55
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АТАКИСТами кво чакаш бре, бягай бързо в банката, залагай панелката и тегли кредит в евро. После продай еврото за рубли и готов!! Ще направиш "удара" на живота си!! Ххахахахахаха! Ама само внимавай, ей!! Че..........с евро можеш да си купиш рубли на секундата/нищо, че ще те вземат за луд/ ама обратното е трудна работа:)))))))))) Ако искаш пробвай в някое чейндж бюро да си купиш евро с рубли! Ххахахахахах!
54
2
 
3
 
! Отговори
Банката преди 7 години
До АТАКИСТАйде взимай, какво чакаш! Реално ще вземеш 9650 евро, а ще върнеш 17750 евро или повече.Вярваме във Вас! /ама си връзваме химикалката/ :)
53
2
 
8
 
! Отговори
Хех преди 7 години
До Анонимен78Само ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН може да иска да напуснем робовладелеца ЕС!
52
4
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Сега е момента да са взимат кредити в евро. До края на годината ще се срине, сега взимаш 10 000 евро при курс 1.95 - харчиш 20 бона, декември при курс 1 лв = 5 евро връщаш 4000лв . На хапарцумян лошо ше му стане
51
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилите са антибългари. Само антибългарин може да иска да напускаме ЕС.
50
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Таа върна ли кредитите дето беше взела
49
1
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
До а1Хахахахаааааа, оправи ми настроението.
48
12
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 7 години
Ако го направят това, което е чиста фантазия, да очакват до 3 седмици немските панцери в Париж.Мокрия сън на популиста - напускане на ЕС, еврото, НАТО. И от чешмите потича мед и масло. Да ама не! Ще дочакат танковете и бомбите.Винаги се забавлявам да го прочета :)
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
RAZPADNE LI SE EVROPA AKO DEPORTIRAT VSICHKI AFRIKANZI I AZIATZI I LATINO INDIANZI OT EVROPA TOGVA SHE PRIZNAIA CHE SA NAZIONALISTI A I NAI VAJNOTO KONFISKAZIA NA IMUSHESTVOTO NA SOROS I ROTSCHILDOVI I ZAPOVED ZA ARESTI NA ZIALTA MAFIA OT SASHITE
46
11
 
8
 
! Отговори
Руска дезинформация преди 7 години
До До 55..... Русия никога не е започвала война в Европа...Финландия и Полша, Грузия и Украйна марсианците ли ги нападнаха бе русофилче?
45
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Падне ли ЕС жална ни майка. Ще си задържат лекарите и образованите, а ще ни върнат неграмотните и крадливи роми. Цените на имотите ще се сринат, както и икономиката ни на която най-големият външнжо търговски партньор е ЕС.
44
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Първа чешко-руска банка"от която Льо Пен взе "кредит" е 1:1 с КТБ и е христоматиен пример как Путин си финансира протежетата с крадени пари. Схемата е проста: Създаваш една банка, събираш пари на вложителите, финансираш си "Петата колона" и после ....банката фалира. Руските *** са предоволно платени а вложителите духает супата.
43
6
 
12
 
! Отговори
До №55 преди 7 години
Нещо си се пообъркал Русия никога не е започвала война в Европа ,но пък е печела всичките в които са я въвлекли и точно тук ги стяга чепика разни драскачи като теб.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Франция става въпрос,нали?Не бе,щото франка на снимката е швейцарски......
41
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази няма ли да я изхвърлят най-после от Брюксел? Пълен нон сенс е да взимаш луди пари от Европарламента и да работиш за съсипването на ЕС!
40
3
 
18
 
! Отговори
а1 преди 7 години
Абе, до края на тази година ще стане ясно - ще има ли ЕС или не!
39
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая изрусена, ще спечели само ако намали ксенофобския си начин на дживот!
38
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"цъ. евро*аците са го прежалили. отдавна вече говорят само за минските споразумения където няма нито ред за Крим."оооо нещата се обръщат за едно лято...СССР се разпадна на сумати независими държави та в едно такова време с подходящия руски лидер, нищо чудно Крим да си стане пак украински и не само той! Да не отваряме темата за Русия и че реално е федерация...да не се пръкнат още 20тина независими държави?
37
8
 
7
 
! Отговори
jjjj преди 7 години
Мдааа тая хептен изкукурига....Шьо Пенке еврото ти е най-малкия проблем....и връщането на франка няма да оправи работата.Проблема е в европейските бюрократи на които властта трябва да се намали...да се поотрежат правата на еврокомисията.Другия ви проблем са големия ви брой африканци мароканци алжирци и тн....така че това с еврото ги разправяй на френските баби....а ако продължаваш да дрънкаш глупости вместо да даваш разумни предложения ша духаш супата.