Партията на Льо Пен твърда: Франция да се откаже от еврото!

Националният фронт обмисля нетрадиционни икономически мерки
1 фев 2017 21:22, Елка Василева
127
Партията на Льо Пен твърда: Франция да се откаже от еврото!
Снимка: архив, Reuters

Френският Национален фронт ще съчетае отказа от еврото, който стои в центъра на икономическата му платформа, с "коктейл" от нетрадиционни политики, като печатане на пари, валутна интервенция и вносни мита, заяви висш служител на партията за Ройтерс.

Ключова мярка в президентската платформа на лидерката на Национален фронт Марин льо Пен, която тя ще представи в края на седмицата, е да прекъсне зависимостта на Франция от пазарно финансиране, запазвайки правото й да разпорежда на централната банка да изкупува държавни облигации.

Всичко това ще изисква сериозни промени на френските закони. За целта ще трябва не само Льо Пен да бъде избрана за президент през май, но и Националният фронт да спечели парламентарните избори през юни.

"Единственият начин френската икономика да се адаптира към развитието на световната икономика е да си върне паричната и бюджетната независимост", каза Жан Месиа, който координира съставянето на предизборната платформа на Льо Пен.

Според социологически проучвания Льо Пен вероятно ще излезе начело в първия тур на президентските избори на 23 април, но ще загуби балотажа на 7 май от консерватора Франсоа Фийон или от центриста Еманюел Макрон.

Но в контекста на най-непредсказуемите избори от десетилетия Националният фронт се надява, че конгресът на партията в Лион този уикенд, на който Льо Пен ще обяви предизборната си програма, ще помогне да убедят гражданите, които обикновено подкрепят традиционните политически партии, да й дадат шанс.

"Програмата на Националния фронт изрично предвижда възстановяване на възможността френската държава да се рефинасира чрез Френската банка", каза Месиа, което ще стане основно чрез печатане на пари, за да се изплатят публичните разходи.

Националният фронт смята, че "чрез разбиване на монопола на финансовия пазар, автоматично ще се намали стойността на парите", каза той.

Повечето големи централни банки нямат право директно да изкупуват дълговете на правителствата си. Отчасти това се дължи на притеснения, че масовото създаване на ликвидност за купуването им ще породи инфлационна вълна.

"Не трябва да се вманиачаваме на тема инфлация", каза Месиа.

"Възстановяването на паричното финансиране на хазната не означава, че за един ден ще отпечатаме тонове пари, които ще се влеят в икономиката", каза той и допълни, че това е само възможност, която може да се използва при необходимост.

В случай на връщане към франка целият държавен дълг на Франция, който възлиза на около 2 трилиона евро, ще бъде реденоминиран в новата валута, каза Месиа.

"Ще има защитни мерки, които ще гарантират, че задълженията на Франция ще бъдат погасени и никой няма да изгуби нищо", каза той и поясни, че "сериозна държавна гаранция" ще осигури възможността бизнесът да продължи да взема заеми от пазарите, докато се осъществява преходът.

Той не отговори подробно на въпрос как ще проработят тези механизми и как може да се предотврати изтичането на капитали. Посочи само, че за да се защити новата френска валута, ще се използват резерви на централната банка.

Предизборната програма от около 140 "президентски ангажимента", която Льо Пен ще представи в Лион, ще потвърди плановете й да започне шестмесечни преговори за отказ на Франция от еврото. Освен това Льо Пен ще върне контрола по границите и ще се опита да промени Европейския съюз така, че той да се превърне в един много свободен съюз на държави.

"Предпочитаме да постигнем общо съгласие за премахване на еврозоната", каза Месиа.

Ако това не стане, правителство на Националния фронт ще се опита да се откаже едностранно от единната валута чрез гласуване на референдум. Социологически проучвания разкриват, че французите вероятно ще отхвърлят идеята за "Фрекзит".

За да се възстанови промишлената основа на Франция, продавачите на вносни стоки няма да имат право да прехвърлят целия данък добавена стойност върху продажбите на клиентите, както е в момента. По този начин ще се създаде инструмент, наподобяваща вносно мито.

Националният фронт иска и да принуди търговците на дребно да поддържат определен процент френски стоки в магазините си в зависимост от това каква част от даден продукт може действително да се произвежда в страната, каза Месиа.

Франция, чиито лихвени проценти намаляха заради членството й в еврозоната, финансира дълга си при рекордно ниски лихви миналата година, след като те паднаха в целия блок.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: евро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия никой не е иска в Европа. Нищо не е дала на европа ...освен война.Да ходи на изток към корените си.. чукчи.Такива агресори нямат място в 21век... тея не са никакви християни.
35
2
 
3
 
! Отговори
Istinata преди 7 години
Ako se razpadne EU. Poznaite ot suzdalata se sumatoha koi shte umre ot glad i mizeria.joker zapochva s B i zavurshva na ULGARIA.ne se burkaite i nezabraviaite kvo beshe kak ako imash originalni maratonki Asics si nai golemia puch shtoto drugite suvsem gladni
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еврокочината се разпада. Русия увеличава територията си. ЕС е мъртво прасе.
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТо хубаво Крим е руски, ама към него има едни закачени санкции които ви разплакват родителите от женски род. Голям вой пада.цъ. евро*аците са го прежалили. отдавна вече говорят само за минските споразумения където няма нито ред за Крим. разбира се Русия няма никакво намерение да им ходи по гайдата и да се грижи за минските споразумения, да си налагат колкото си искат санкции, ама вече ЕС се разпада.
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, че никой няма да посмее да нападне Русия. От натовскти танкове и войници в Европа ще остане само разтопен метал и изгоряло месо ако се осмелят.
31
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е азиатска държава.
30
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименРусия е най-голямата европейска държава, територията която заема от Европа е повече отколкото целия ЕС с всичките му членки взети заедно.
29
8
 
6
 
! Отговори
До 41 преди 7 години
Да бе, вярваме ти.Само, където никой не е тръгнал да напада Русия.Тя самата напада Украйна и заплашва всички свои съседи. Писна ни от рублолюбци като теб.
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия няма никакво намерение да идва нито в България нито където и да е в Европа, нито с танкове, нито с войници и никога няма да дойде. Но ако бъде нападната Русия ще действа от Каспийско море, и само за мяколко минути от натовските бази в България ще останат само пепелища и разтопен метал.
27
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма по голямо удоволствие от това да гледам увисналите мандибули на самодоволните еврогейци , след всеки един невъзможен според тях избор - БРЕКЗИТ , ТРЪМП ,РАДЕВ . Няма да забравя Пастирката как скимтеше пред камерите - " Брекзит е невъзможен , това е разпадане на обединена Европа , това означава ВОЙНА.Никой не би гласувал .Путин това -Путин онова ." Същото ще пелтечат и на лято след изборите във Франция. Голям кеф.Май не могат да проумеят с *** си кратуни истината за ЕС.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия,ще дойде в Бг на 10.10.2020 запомни го това и ще дойде с около 2000 танка..И ще си тръгне на 11.11.2020Танковете ще ги зарежат в суматохата. Рускините ще останат.
25
3
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Още едно доказателство,че евро-не знам какъв си съюз,е пълна глупост.До какво води алчността...
24
1
 
6
 
! Отговори
Американ преди 7 години
От ЕС няма да имат сила да излезнат, ама дано имат акъла и волята да спрат навлеците и да се оттърват от тези, дето са вече у тях. Че в Париж и без това черните и сивкавите муцуни са повече от белите и белезникавите..
23
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да се откаже от еврото все тая - оная кифла льо пеньовица ше връща "заема" на путин или в евра или в натура :)
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 22България - аут от ЕС!не България, а пeдерашките в расия
21
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ЕС се разпадне край с България. Затова рублофилот е са основните радетели за разпадането му.
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След разпадането на ЕС са най-засегнати най-бедната страна в ЕС България!
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако зависеше от постклимактеричката най-добре е веднага да преминат към златни рубли.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименпълен срив (катастрофа)!
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като изключим желанието да създадат финансова пирамида, преминаването към самостоятелна валута им дава възможност да търсят нещо като Англия- не че те са го открили защото и там не е ясно какво правят, но народа одобрява тази неяснота а това е най важно при избори