ХДС и ХСС се разбраха – номинират Меркел за канцлер

Обсъждат как да победят намиращата се в подем ГСДП
6 фев 2017 14:50, Елка Василева
58
ХДС и ХСС се разбраха – номинират Меркел за канцлер
Ангела Меркел. Снимка: Reuters

Двете главни консервативни партии в Германия се договориха да номинират Ангела Меркел за техен кандидат за канцлер в парламентарните избори на 24 септември.

До съгласието се стигна въпреки острите търкания между Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) по подхода към наплива от бежанци, казаха участници в двупартийната среща в Мюнхен, цитирани от Ройтерс.

Още по темата

ХСС, който е сестринска партия на ХДС, отдавна критикува Меркел, че позволи над 1 млн. бежанци да влязат в Германия през последните 2 години.

На срещата в Мюнхен десноцентристите обсъждат как да победят намиращата се в подем Германска социалдемократическа партия в изборите наесен. Очаква се по-късно днес Меркел и лидерът на ХСС Хорст Зеехофер да представят общата си предизборна стратегия.

Самата Меркел още през ноември м.г. обяви намерението си да се кандидатира за четвърти канцлерски мандат. Партийният конгрес на ХДС утвърди кандидатурата й през декември.

За преодоляването на споровете между ХДС и ХСС помогна и външен фактор. ГСДП избра за свой кандидат за канцлер бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц, което й помогна рязко да повиши популярността си и да намали разликата с християндемократите само до няколко процента. Шулц обяви намерение да направи социалдемократите водеща политическа сила и да изпреварят блока на Меркел.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: ангела меркелХССХДС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Партии с " християн.." , пък са пълни с муслимани
43
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
никакво сьчувствие кьм германците
42
0
 
8
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Да видиме сега дали швабите ще самоубият Европа или ще проявят зачатъци на разум като ние зад Атлантика?
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
факт ,щом Фрау Меркел няма никакви заслуги за икономическия възход на Германия е равносилно на това от Луканов,Виденов до Борисов и.тн управляващи бивши и настоящи нямат никаква и не носят вина за мизерното положение във което се намира много голяма част от населението на България
40
2
 
8
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Баба Меркел НЯМА никаква заслуга за икономическото развитие на Германия!Немските концерни си знаят работата,а покрай тях вървят напред и малките.Обаче във външната и вътрешна политика нанася сериозни щети и животът на германците става все по несигурен.Както и да е,скоро ще разберем мнението им.
39
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Frau Merkel не е идеална и безпогрешна ,но за сега е единствената която може да се справи със актуалните проблеми по правилния начин.
38
4
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Двеста триста хиляди нашенци са в Германия по една или друга причина,така че по кротко с коментарите.
37
19
 
6
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Меркел е правилният избор за Германия. При нейното управление всички икономически показатели растат, а безработицата намалява. Аз одобрявам и социалната й политика, както и хуманното отношение към нас - имигрантите.
36
2
 
17
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Днес меркел каза в парламента, че отхвърля горната граница за бежанци. С този лозунг резултата ще е като на цачева ба си мър ите нагли сор осои дни рептилски, меркел няма да е канцлер но до последно като нашия ястреб предава германия отвътре, както и цяла европа
35
2
 
18
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Изберат ли германците Меркел,това ще е краят на Европейския съюз...
34
0
 
12
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Мисля че ще бъдат лошо изненадани евроолигофрените, германците няма да им простят ако ще и да се преименуват на алилуя
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А може би е по-добре баба да продължи да е канцлер.Тогава в Германия или ще избухне гражданска война или ще станат бундесхалихфат и *** ще ги бият изнасилват и грабят.Пък може и да им писне на германците и да и резнат главата.Ама не ми се вярва такова нещо от евротолерастите.
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шулц от ГСДП е по зле от нея.Порцеланов политик от ЕП.Питайте Сергей Станишев.Просто нямат кого да избират немците.
31
2
 
16
 
! Отговори
дзъ преди 7 години
До Анонимен 32застреляни са като нас ... даже са облъчени по темата за бежанците, ....даже ги сплашват службите, като проследяват във ФБ статуси "против" и пускат скрийншотове до работодателите им ...даже и други неща
30
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
немците са нискоинтелигентна нация ; какво можеш да чакаш освен глупости
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нещата вървят на добре;ако изберат бабичката швабите ще си подпишат присъдата а това означава краха на фашизоидния ес.без ес и вече тръгналата към края си кравария светът може да стане добър за живот и да настъпи мир
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужас. Какво обаче мисли нрмския народ?Ако са застреляни като нас ще е трагедия.
27
0
 
16
 
! Отговори
дзъ преди 7 години
много притеснително.... германците ще се изправят, както ние пред избор без избор. Меркел - знаем какви ги сътвори. Мартин Шулц обаче по убеждения надминава Меркел в пъти... Негова е позицията за борба с ксенофобията, расизма и антисемитизма, като в контекста на приливната вълна бежанци да се разбира - идвайте още, че сте ни малко...та лошо бъдеще на ЕС очаквам включително и липса на диалог със САЩ... т ъ п а работа
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакайте, бе, хора! Ясно е казано: "ХДС и ХСС се разбраха номинират Меркел за канцлер." Те си я номинират, да си я номинират колкото си искат в Партията. Не немският народ.Така и ромите (сика-ните) в Красна поляна имат "пълна подкрепа" в от ... Илия на ДРОМ. :)
25
1
 
15
 
! Отговори
Путин преди 7 години
Лудата Ангелина ще довърши ЕС.Това което сътвори тя,КГБ и ЩАЗИ можеха само да мечтаят.