В Берлин Радев поиска подкрепа – за мигрантите, Шенген...

Гаук: Бъдещето на България е в европейския модел!
6 фев 2017 18:00, Елка Василева
138

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Разчитаме на по-голяма предсказуемост и ангажираност на всички държави от ЕС за подкрепа на България в случай на рязко нарастване на мигрантската вълна, за подкрепа за по-скорошното ни членство в Шенген, за подкрепа в реадмисията на нелегалните мигранти на наша територия.

Това заяви българският президент Румен Радев на съвместна пресконференция с федералният президент Йоахим Гаук в Двореца "Белвю" в Берлин. Радев е на официално посещение в Германия.

Румен Радев отбеляза, че сме изпълнили всички технически изисквания за членството в Шенген и сме доказали, че защитаваме външните граници на Европа по критериите на Шенген.

"Това, че отделни държави още не приемат България за готов член на Шенген, означава, че тези технически критерии започват да се комплицират с политически и други критерии", каза президентът, цитиран от БТА.

Той коментира, че няма как България ефективно да защитава тези граници, ако няма достъп до визовата информационна система, до шенгенската информационна система и допълни, че липсата на достъп до тези системи повишава риска за всички европейски граждани.

"Разчитаме на още по-голяма европейска солидарност, не само с помощ като хора, техника и ресурси, но и като дългосрочно оперативно планиране за справяне с мигрантската криза", посочи Радев.

Той подчерта, че България полага всички усилия на своята външна граница да защити всички европейски граждани и носи своята част от солидарността.

По думите му Европа трябва да има механизми за бързи и гъвкави решения. Силата на Европа трябва да бъде не в потушаването на кризи, а в тяхното предвиждане и неутрализиране, коментира българският държавен глава и посочи, че силата на съюза е в солидарността.

Радев отбеляза, че неслучайно първото му посещение е в Германия и това е знак за изключителното значение на отношенията между двете страни и допълни, че Германия е наш стратегически икономически и инвестиционен партньор.

Българският президент каза, че споделените ценности и отговорности на Германия и на България са за постигане на общата цел - силна, просперираща и сигурна обединена Европа.

Радев каза, че има огромен потенциал за развитие на сътрудничеството между двете държави и отбеляза, че България е отворена за германския бизнес и ще работи все повече за установяване на стабилна и прогнозируема бизнес среда.

"Имаме твърдата решимост да обединим усилията в България на всички институции, на гражданските организации, на партиите, на цялото общество за ефективна борба с корупцията и престъпността, за създаването на прозрачни и ясни условия за бизнеса в България", подчерта Радев.

Германският президент Йоахим Гаук посочи на свой ред, че е важно да се отчете колко активно България се ангажира в защитата на европейската външна граница.

Европа през следващите месеци и години ще трябва да се ориентира по нов начин, коментира той. Трябва да се изясни на колкото може повече хора колко удачен е европейският проект, колко благоприятен, подчерта президентът Гаук. Той отбеляза, че мнозинството от германското население има положително отношение към Европа.

"В европейския модел е бъдещето на България, затова е важно ние като германци да разберем, че европейската идея трябва да бъде засилвана в България чрез прояви на солидарност", коментира той.

Гаук отбеляза, че в Германия и Европа се интересуват и от вътрешнополитическото предизвикателство, което България трябва да преодолее - борбата с корупцията. Знаем, че от дълго време се работи и се надяваме скоро да има резултат, посочи президентът Гаук.

Преди срещата двамата президенти поздравиха български и германски ученици, които бяха дошли да гледат официалната церемония по посрещането. Пред журналисти българчетата разказаха, че са искали да видят българския държавен глава и церемонията им е направила голямо впечатление.

В рамките на посещението си българският президент ще открие икономически форум, а по-късно ще разговаря с негово високопреосвещенство Антоний - Западно и Средноевропейски митрополит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германците ще ни уважават,когато ние сами се уважаваме .Академици от България чистят на германци къщите и офисите,а българските политици се продават на чужди интереси.
85
0
 
2
 
! Отговори
lora преди 7 години
Само трошат обществени пари. Няма никаваполза от такива визити, както и от фунлцуята напрезидента. Ако някой има власт в Германия и взима решения, това е Меркел.
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така, така, ние им викаме дайте, пък те - като си оправите къщичката. Иначе знаели, че се борим отдавна с корупцията, чак пот на челата ни избива, ама дано скоро и резултати да има. Гадни немци, един вид не щат да дават щото много се краде и все едно да изливат вода в сито. Майтапа настрана, но до никакви информационни масиви няма да ни допуснат докато се вихри корупция навсякъде и няма гаранции, че всеки корумпак може да си плати и да получи достъп до поверителни данни.
83
2
 
6
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Българският фикус...си поговорил с немския филодендрон! И двамата са само украшения , без никаква реална власт!
82
2
 
9
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
абе зелен чорап,на теб кой ти каза че искаме да влизаме в шенген !!!???
81
0
 
4
 
! Отговори
Орязани права преди 7 години
Бля, бляяяя! И двамата президенти говорят общи приказки. Че какво ли да кажат?Давай,маме.Лафче да става.
80
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Хер Гаук е в голяма заблуда.Лошо няма,нека си вярва.
79
1
 
10
 
! Отговори
Bogumil преди 7 години
Обърнете внимание: Гаук отбеляза, че България трябва да преодолее - борбата с корупцията. Знаем, че от дълго време се работи и се надяваме скоро да има резултат, посочи президентът Гаук. пак унижаване от баш коруптни и безсъвестни демагози. Българино,изправи глава!
78
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ Е ИСТИНА да отидеш първо при виновника за емиг. криза и да просиш Ай стига бе - авно отанското втълпявате е превърнало сивото в желе !
77
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На какъв език са си говорили Президентите , нащия вероятно е учил немски в Гимназията но след 30 години се забравя , сигурно пак са превеждали на български
76
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ле Пен в тебе НИ Е НАДЕЖДАТА да приключим с Шо.рошити завинаги, левите в Европа са пидори абсолютно еднакви с ЕНП и шавки !Долу смраддливия Ес и убийците от отан
75
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Берлин Радев поиска подкрепа - Радев мязаш на Потрошенко , имаш ли яйца да им кажеш да ходят на кууй
74
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки живял в западна Европа знае какво е мнението на западно европеца за българина, с колко до германеца, неможе и ума да мого побере как може ние българите да бъдем съюзници с народ който ни взема за най голямите *** в Европа след Албанците.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Pratete indira gandi v mahlata,vsichki bejanci tam na pochivka
72
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво,г-н Президент,за речта!Достойно!
71
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Запада разбра, колко е бил прав Горбачов когато натири "браЦките" държави.Ето и Радев е отишъл в Германия само да иска....,а насреща - нищо !
70
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като намериш 3-4 немски Мадии за Президента на немски обади ми се
69
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само един немски сайт съобщава за българския Президент в Берлин и то само 2 реда , нямат никакъв интререс германците bz-berlin.de/liveticker/gauck-trifft-bulgarischen-praesidenten
68
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чакайте малко, мигрантите са необходими за демографското спасение на България.
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Румен Радев отбеляза, че сме изпълнили всички технически изисквания за членството в Шенген"Де юре Запада предостави "технически изисквания", но Де факто "биологическият фактор" продължава да пропуска бежанците.