България обещала да вземе 310 бежанци, дошли 29

Брюксел подканя страните да си изпълнят ангажиментите, плаши със санкции след март
9 фев 2017 07:00,
94
България обещала да вземе 310 бежанци, дошли 29
Снимка: архив Reuters

България е обявила готовност да приеме незабавно 310 бежанци по двете програми на ЕС, които си поставят за цел да преразпределят идващите от Гърция и Италия към вътрешността и за довеждане на търсещи убежище легално – от лагерите около Сирия.

Още по темата

Това става ясно от доклад на Европейската комисия, разпространен  днес в Брюксел.

Според отчета София е обещала да вземе 260 души от Гърция и 50 човека от лагерите. Това й оставя задължението да прибере още 831 души от Гърция и 140 от Италия, за които засега сме декларирали, че нямаме място.

Досега у нас са дошли 29 бежанци, като правителството на Бойко Борисов не е приемало нови хора през последните месеци от пребиваването си във властта, показват данните от Европейската комисия.

Брюксел днес подкани европейските столици да си изпълнят поетите ангажименти, като "инжектират повече спешност", особено по отношение на дълга към Гърция.

По договорените квоти за прием на 160 000 бежанци от Гърция и Италия, където огромни количества хора очакват преместване, досега са прехвърлени едва 12 000, като решението трябва да се изпълни изцяло до есента. Еврокомисията е направила разчет всеки месец по 1000 души да бъдат местени от Италия и по 2000 от Гърция.

"Вместо да се тревожат за условията, при които се намират бежанците в Гърция, страните трябва да правят повече за преместването им", посъветва първият зам.-шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс днес.

Нито една държава не си е изпълнила обещанието, включително Германия, която е приела общо 2007 души, от квотата си от 27 500 бежанци от двете гранични държави.

Унгария и Полша продължават да отказват да вземат доказани бежанци с подготвени документи за убежище от Гърция и Италия, както и от бежанските лагери, независимо, че са съгласили с определените им квоти. Други държави вече са изпълнили наполовина задълженията си.

Тимерманс определи като самозаблуда убеждението на някои държави, че бежанският проблем може да се реши само със засилване на охраната и контрола по границата и борба с трафикантите. "Без солидарност между страните членки няма да стане", каза той.

В същото време той заяви, че след март Еврокомисията ще се събере, за да прецени дали да започне наказателни процедури срещу държавите, които не си изпълняват квотите. Досега тя се въздържала да прави това, тъй като "това няма да помогне на бежанците".

"Опитваме се да бъдем прагматични и разчитаме на политически натиск", обясни Тимерманс.

Брюксел се опасява нарочените държави да не блокират приема за целия срок на съдебното дело, което обичайно продължава около 2 години.
При очертаващия се провал с бежанските квоти, Еврокомисията се похвали, че Засега легалното прехвърляне на сирийци от лагерите в Ливан, Египет, Йордания и Турция, както и на бежанци от Африка, върви по план.

14 000 от договорената бройка от 22 000 души вече се намират в Европа. Тук най-добре се справят Холандия, която е изпълнила цялата си бройка от 1000 бежанци и Великобритания, която е прибрала всички полагаеми ѝ се 2200 бежанци. Следва ги Германия, която от определени ѝ 1600 души вече е взела 1213 сирийци от Турция по схемата за всеки върнат от Гърция в Турция бежанец – един сириец в ЕС.

България не е приела нито един от спуснатите ѝ 50 бежанци. В същото положение са Румъния, Словакия, Словения, Малта, Люксембург, Гърция и Унгария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ви пикая на ЕС и НАТО !!!!!!!НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА МАЙКО МУ СТАРА ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ НЯКОЙ ВСЕ ЩЕ НИ КАЗВА КАКВО ДА ПРАВИМ НИЕ СУВЕРЕНИТЕТНА СТРАНА ЛИ СМЕ ИЛИ НЯКАКВА КОЛОНИЯ НА АМЕРИКАНЦИ И РУСНАЦИ
66
0
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 7 години
Ми да си ги вземат!
65
0
 
0
 
! Отговори
venix преди 7 години
начи... сметни 160000 * 7000 на колко евро е равно... и после си задай въпроса къде аджаба отиват тия пари. щото нали се сещаш тия каналджии на #кой са хора?
64
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брюксел да не си гони гостите . В България гости не сме канили.
63
0
 
7
 
! Отговори
Ако не искате араби преди 7 години
Ако не искате емигранти, не гласувайте за тези. които ги вкарват. Това са Герб и бсп. За герб е ясно, а за бсп - техните депутати, вкл. др. Йотова, Станишев и 15/15 и Г, Пирински гласуваха в Брюксел за УВЕЛИЧАВАНЕ на броя им. Ужким Нинова била против, щеше да ги вика да обясняват. НИЩО не направи. само прах в очите.
62
0
 
8
 
! Отговори
venix преди 7 години
всичко това се прави нарочно с цел да се претопи целия генофонд. поетапно да се стигне до Нов Световен Ред - да няма държави, да има само една раса и Земята да се управлява от Глобален Съвет, както от части е и сега.
61
0
 
4
 
! Отговори
venix преди 7 години
*** бизнеса! по 7000-8000 USD на калпак взимат трафикантите на бежанци!
60
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега кажете едно "благодаря" на българските мъже по границата, които "съветват" нарушителите по наш стар български обичай за неканени гости. Пожелайте им да са живи и здрави и да продължават все така, докато желаещите да дойдат при нас не станат една кръгла нула.
59
0
 
10
 
! Отговори
nqkoi преди 7 години
До Анонимен29 са бежанците с документи, официално са толкова, другите 50 -100 хил. не се водят на отчет, съответно все едно не са тук. Всъщност едва ли някой ги знае, колко са.
58
0
 
11
 
! Отговори
nqkoi преди 7 години
Имам чувството, че всичко това се прави умишлено дали с цел някакво подмладяване на Европа или друга цел не знам, но цялото население на Европа е против бежанците, само правителствата нищо не виждат и вадят някакви смешни статистики, че са приели или преминали през територията на дадена страна само неколкостотин човека. Като се заговори за стотици хиляди бежанци или милиони такива, институциите веднага обявяват, че това са неофициални, непотвърдени данни и още подобни глупости.
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви квоти,какви 5 лева.В страната ни влизат всеки ден десетки "бежанци",които никой не може да спре,на път за мечтания запад,като в момента никой не знае колко точно са тези,които са останали тук не по тяхно желание.Дори ги задържаме и връщаме насила ако ги хванем на излизане от страната.Това е пълен абсурд,на който трябва да се сложи край.
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България ша доидат теа дето за нищо не стават - неграмотни бедни и агресивни , Лекарите и Инжинерите са в Германия
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв ша е тоа глупав Бежанец да дойде в България като в Германия другите вече получават по 700 евро с квартира и право да кандидатсват безплатно в Университети и Училища , тука у нас няма нищо да получат
54
0
 
17
 
! Отговори
От нас зависи преди 7 години
Някои, преди да говорят от името на държавата, нека да проучат мнението на народа и чак след това да канят пришълци.При една такава дискусия относно приемане на "бежанци", аз ще предложа да се въведе ясно правило - още на границата на пришълеца (пришълката) да се връчва по една мотика-подарък от домакините и след това да ги заселват при пустееща земеделска земя. Най-вкусните зеленчуци се произвеждат посредством примитивното мотично земеделие. Имаме нужда, а не да внасяме.Ако не им харесва, чао
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
te si znaiat v germania
52
0
 
17
 
! Отговори
въй преди 7 години
В страната на Аспарух и Тодор Живков никой не ще да идва. Ние им показахме как ще ги уважаваме, така както ни уважават политиците нас Българите на глад и мизерно съществуване.
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И най-закъсалият бежанец нема да дойде да живее в тоя ***, ама псевдопатриотите ни скъсаха от вицове как африкан;ците ще ни претопят и ще ни завладеят :)
50
1
 
6
 
! Отговори
да преди 7 години
те не искат да участват във филм на ужасите
49
2
 
14
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
На всички, дето се оплакват от диктата на Брюксел, искам да припомня, че правителството на Бойко Борисов подкрепи тези квоти и политики. От името на всички нас.
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Koito iska emigranti da si gi vzema v tiax tezi koito ne pitat xorata a sami si pravat igrite sas Brussels mai triabva da se eliminirat ot Balgarskata politika. Balgaria kazvam e za Balgari a ne za emigranti , vie ne gledate za Balgarite a tragnaxte emigranti da vkarvate.