Шериатски съвети – паралелна британска правна система

Мюсюлманки на Острова, които искат да се разведат, се обръщат към тях
10 фев 2017 22:00, Елка Василева
130
Шериатски съвети – паралелна британска правна система
Снимка: архив, Reuters

Много хора във Великобритания осъждат шериатските съвети като паралелни съдилища, въпреки че малко разбират как действително работят те. Освен че предоставят съвети за живот по правилата на исляма, те играят важна роля, помагайки на жените да получат религиозен развод.

В сянката на лондонския футболен стадион "Уембли", символ на една от най-ценените игри във Великобритания, в невзрачна офис сграда се помещава една от културните новости в страната - шериатски съвет.

Съветът по мюсюлманско право (СМП), един от десетките шериатски съвети във Великобритания, пази адреса си в тайна от страх от заплахи от негодуващите срещу услугите, които предлага на ислямската общност в Лондон, пише ДПА.

Действителността обаче е много по-различна от идеята за редица ислямски духовници, които издават присъди от другия край на масата, казва Шахид Раза, изпълнителен секретар - доброволец на СМП.

Те дават отговори на теологични въпроси на мюсюлмани, които се обаждат или изпращат имейли с питания как да следват ислямските закони в ежедневието си - например, дали е разрешено да имат застраховка за автомобила или да вземат ипотечен кредит от банка, която не е ислямска.

Но преобладаващата работа на съвета е да издава на жени ислямския еквивалент на решение за развод - правен документ, който отбелязва прекратяването на брака.

Когато СМП беше създаден през 1985 г., услугата развод провокира обвинения от мюсюлманската общност, че те насърчават разпада на семействата. Но след като разводите станаха по-чести, имами започнаха да се обаждат.

Някои клиенти са се оженили в друга страна и брачните им партньори не приемат английските документи за граждански развод, други изобщо никога не са били женени пред закона. А трети вече са разведени според британското законодателство, но имат нужда разтрогването на брака им да бъде признато и от Бог, преди да продължат.

Съпругите трябва да попълнят формуляр и да заплатят административна такса от 225 паунда, след което се пуска известие до съпруга, който може да отговори, или не.
След като бъдат изпратени три известия, съветът може да разтрогне брака дори без съгласието на съпруга.

Групи - активисти срещу шериата, включително "Един закон за всички" и "Британски мюсюлмани за светска демокрация", се обединиха, за да поискат пълна забрана на така наречените от тях дискриминационни паралелни правни системи.

Но Шаиста Гохир, председателка на "Мрежата на жените мюсюлманки", казва, че жените искат тази услуга и след като търсенето на шериатски съвети се увеличава, забраната им може да направи услугите им още по-нелегални и да изложи жените на риск.

СМП не се занимава с това да убеждава жените да се върнат при съпрузите си, казва Раза и отбелязва, че когато се обърнат към съвета, двойката обикновено вече няма как да се помири.

Жертвите на домашно насилие са приканвани да отидат веднага в полицията, но той признава, че знае за други съвети, които може да изпратят уязвимите жени обратно вкъщи.

Шериатските съвети са "произведение на пътуващия ислям", казва родената в Пакистан Шахин Али, професор в университета в Уоруик. Али смята съветите по-скоро за културни, отколкото за религиозни институции, създадени от желанието на имигрантите са запазят мюсюлманската си идентичност, след като се установят във Великобритания.

Тя казва, че придържането към тях изолира общностите и възпрепятства интеграцията, а единственият начин за борба срещу това е шериатските съвети да бъдат премахнати - като станат излишни.

След като всеки може да извърши бракосъчетание по догмите на исляма, няма начин да се разбере колко двойки не регистрират брака си по британските закони.

Но истинският проблем възниква, когато враждебно настроени съпрузи откажат развод, а жените нямат законови средства. Тогава те се обръщат към организации като СМП.

Раза от СМП се надява ислямските бракове и разводи да бъдат включени в британската правна система, така че разводът според законите във Великобритания да бъде приет автоматично в мюсюлманските общности и да премахне търсенето на шериатски съвети.

"За нас това е бреме, а не източник на доходи. Поддържаме го само защото няма алтернатива за тези жени", казва той.

Лицензираните имами биха могли да служат като официални лица по гражданското състояние и да извършват бракосъчетания едновременно по британските и ислямските закони, които да се впишат и да предоставят на съпругите правна защита.

Тогава правителството може да замени съветите като СМП, но това би било ефективно, ако промяната се приеме от мюсюлманската общност.

Според различни данни броят на съветите във Великобритания варира между 30 и 80. Раза казва, че СМП едва успява да се справи с търсенето на услугите им по развод към момента. Той се надява, че промяната е започнала. "Ние сме граждани на тази страна и имаме нужда политиците да направят нещо, за да се погрижат за тази необходимост. Време е да правим полезни и конструктивни неща".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Ще повърна!
66
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англичаните са пропаднала нация - най-загубените германски племена.
65
3
 
7
 
! Отговори
Трак преди 7 години
Добре , че тия се махат от ЕС,процента на *** ще спадне под четри.За сравнение в Русия е 25%.
64
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Brexit беше първата стъпка към освобождението от тези антикултури, но и много ясен сигнал за това как нормалните хора се чувстват, съжителствайки с тях. Наистина, жените с бурките и покривалата ВОНЯТ. Гнусни сте, вървете си обратно в Пакистан/Мозамбик.
63
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ZZARSSTVO BALGARIA i TARNOVSSKATA KONSSTITUZZIA... Vazsstanovavane na ORIGINALNIA BALGARSSKI GERB ot 1930 godina... Vazsstanovavane na ORIGINALNATA BALGARSSKA AzBuka otpredi 1945 god. ...Vazsstanovavane na ORIGINALNIA BALGARSSKI HIMN "SHumi Marizza" ... Vazsstanovavane na ZZARSSTVO BALGARIA i. na TARNOVSSKATA KONSSTITUZZIA ... ... ... ... .
62
2
 
6
 
! Отговори
до 80 преди 7 години
Много добре проумявам какво съм написал. Кое точно не ти е ясно? Целта на 10-те заповеди в началото е била да изгради върху следващите християнски поколения определен кодекс на поведение. Когато мнозинството от християнската общност след стотилетия е достигнало до етап, в който това поведение се счита за нещо неоспоримо и естествено, е отпаднал заповедният характер на 10-те заповеди. Няма смисъл да заповядваш неща, с които си закърмен.
61
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъй като си ***, ще ти го обясня просто...Това, както и другите ти вметки ще ги подмина и ще ги отдам на аргументна инсуфициенция.
60
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Минават няколко поколения, които израстват с идеята, че това поведение е естествено и вече никой не счита за необходимо да го налага чрез заповеди---Значи до тогава е било неестествено. Как тогава това се синхронизира с това ти твърдение:"Работата е там, че християнството е изградено върху този общоприет кодекс на поведение (заповедите)" Значи хем до тогава това поведение е неестествено, хем заповедите са изградени върху общоприет кодекс.Изобщо прумяваш ли каква глyпост си написал?
59
4
 
1
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Разединението прави силата. Упс, грешка. Муахаха. Който разбрал, разбрал
58
1
 
6
 
! Отговори
до 76 преди 7 години
Ами и двете ми твърдения са верни. Тъй като си ***, ще ти го обясня просто. В началото новопокръстените е трябвало да се научат на кодекса на поведение (10-те заповеди). Минават няколко поколения, които израстват с идеята, че това поведение е естествено и вече никой не счита за необходимо да го налага чрез заповеди, нарича се адаптация (непозната думичка в ислямския свят).
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прекаленият светец и Богу не е драг. Аз съм грешник и не ме е страх да си го призная.....Добре, прекратяваме спора. Има надежда за душата ти. Вземам си думите за фарисея обратно.Всички сме грешни.
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото навремето, когато християнството тепърва е прохождало е било необходимо тези поведенчески съвети да бъдат представяни като заповеди за да се спазват от новопокръстените. ....Работата е там, че християнството е изградено върху този общоприет кодекс на поведение (заповедите) и не се счита за необходимо да се заповядва това.----Последно, кое от двете ти твърдения е вярното?
55
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тогава какво те прави християнин след като християнските канони не са задължителни, а само препоръчителни? Достатъчно ли е да нося кръстче, да запалвам по някоя свещ и да се кръстя когато съм в черква и ме гледат други хора?"Кръстчета не нося, а в църква ходя, когато изпитам нужда го правя. Не ходя за да ме гледат останалите, тъй като не ме интересува мнението им. Прекаленият светец и Богу не е драг. Аз съм грешник и не ме е страх да си го призная.
54
3
 
16
 
! Отговори
Ахахахахаха преди 7 години
След брекзит, визи за британците, за да не разпостраняват тази зараза. Иначе ги поздравявам, че си вкараха таралеж в гащите. Айде братя афганистанци, пакистанци, араби, отивайте в Англия, хем пари, хем образцови мусюлмански закони, абе готино.
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"И да, не са задължителни за фарисеите, не е необходимо да ги спазват, достатъчно е само да не се разбира, че ги нарушават."Ами да ти кажа, нарушавал съм съм третата и осмата божии заповеди. Как точно съм ферисей, след като съвсем открито си признавам, че съм сгазвал лука?
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И между другото църковните канони са предписание, не следва наказание или смърт, ако не ги спазваш до последната буква......Тогава какво те прави християнин след като християнските канони не са задължителни, а само препоръчителни? Достатъчно ли е да нося кръстче, да запалвам по някоя свещ и да се кръстя когато съм в черква и ме гледат други хора? Това ли ме прави християнин? Ти такъв християнин ли си, след като не признаваш християнските канони, но се имаш за християнин, а не за фарисей?
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Значи десетте божи заповеди са само предписания?Защо ги наричат заповеди тогава?"Защото навремето, когато християнството тепърва е прохождало е било необходимо тези поведенчески съвети да бъдат представяни като заповеди за да се спазват от новопокръстените. Предполагам ти е ясно, че Библията като Корана е човешко дело, не ги е писал Господ. Работата е там, че християнството е изградено върху този общоприет кодекс на поведение (заповедите) и не се счита за необходимо да се заповядва това.
50
3
 
7
 
! Отговори
войнствен атеист преди 7 години
Християнството изчезва, защото е претърпяло реформи, позволяващо на хората да питат "ЗАЩО?" Такова нещо няма в исляма.Има само имама в "съвета", дето ще ти казва "това може", "онова не може". Не е ли безкрайно сладка такава власт? Много ясно, че имамите ще вдигат олелия до небесата колко било "полезно и конструктивно" такова нещо. Т'ва все едно да откажеш католически епископ от индулгенциите отпреди няколко века.
49
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И между другото църковните канони са предписание, не следва наказание или смърт, ако не ги спазваш до последната буква.....Значи десетте божи заповеди са само предписания?Защо ги наричат заповеди тогава?И да, не са задължителни за фарисеите, не е необходимо да ги спазват, достатъчно е само да не се разбира, че ги нарушават.
48
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пурво отиваш в чужда държава да си спасиш мизерния живот от собствената такава. Не си се борил, не си се бил да построш добра държава, просто си избягал. Добри хора са те приютили и са решили да ти дадат шанс. След 20 год рршаваш че трябва да се Бориш и Биеш за права и Власт в държава, която не е твоя?!?!?Ей това не разбирам в имигрантите по света? Защо дърпате хитлер за опашката?