Българската икономика – напредък и рискове: Демография, популизъм...

САЩ е най-голямата опасност за стабилността на ЕС, смята ЕК
13 фев 2017 18:45,
48
Българската икономика – напредък и рискове: Демография, популизъм...
Снимка: архив Reuters

Политическата нестабилност около изборите и надигането на популистите представляват риск за българската икономика. Това прогнозира Европейската комисия в зимното си предвиждане си за развитието на икономиката в ЕС.

България беше посочена сред държави, като Холандия, Франция, Германия и Чехия, където предстоят избори с несигурен резултат и в които надигането на антиевропейски и популистки сили може да доведе до експлозия на задлъжнялостта и увеличаване на инфлацията, което да удари по средната класа.

След растежа от 3,3%, регистриран у нас през 2016 г., Европейската комисия предвижда забавяне на икономиката през следващите две години до 2,9% през тази и 2,8 на сто през 2018 г.

При липсата на достатъчно инвестиции, потребителското търсене остава основен двигател на растежа у нас. Според Брюксел то ще се запази стабилно, което заедно с увеличаването на енергийните цени, ще поведе повишаване на инфлацията, като българската икономика ще излезе от дефлацията, която я сковаваше в последно време.

Европейската комисия очаква намаляване на бюджетните резерви, които ще се стопят от 2,6% през 2016 г.  до 0,8% от БВП през 2018 г., главно заради поскъпването на енергията и очакваното намаляване на приходите от туризъм.

Затова пък най-после еврофондовете за 2014-2020 г. ще стартират, което ще донесе свежи европейски пари в българската икономика.

Еврокомисията очаква подобрение и на ситуацията на трудовия пазар у нас. Предвижда се слабо забавяне на темповете на увеличаване на заетостта, което донякъде се компенсира от намаляването на безработицата, дължащо се на демографската криза. Заради застаряването на населението, безработицата ще падне от 7,7% сега до 6,8% през 2018 г.

Брюксел е оптимистично настроен и за публичната ни задлъжнялост, която ще падне до 0,5% от БВП прз 2017. ЕС разчита позитивната си прогноза на увеличаването на социалноосигурителните вноски от 1 януари, но предупреждава, че прекалено бързото нарастване на заплатите в държавния сектор и обещаните публични инвестиции, може да променят състоянието на бюджетните финанси в негативна посока. Ако рисковете, свързани с промяната на управлението не се изпълнят, дефицитът на хазната ще се запази нисък и през следващите 2 години.

В същото време Брюксел предупреждава, че предстоящите избори могат да доведат до отлагане на планирани решения, свързани с потреблението и инвестициите, които да влошат икономическите прогнози.

Недостигът на инвестиции е основен проблем и за растежа на европейската икономика като цяло, посочва Европейската комисия в зимната си прогноза. Икономиката на ЕС ще се увеличава по-бързо от планираното - с 1,8% през тази и следващата година.

2017-а е третата поредна година, в която ЕС расте, независимо от вътрешните и международни рискове, терористичните атаки и Brexit-а, посочи икономическият еврокомисар Пиер Московиси днес в Брюксел.

В момента всички европейски държави са излезли от рецесията, включително Гърция, която постига бюджетните си цели по-бързо от очакваното. Предвижда се, че в следващите две години Гърция да достигне нивата на развитие, които се прогнозират и за България. Съответно 2,7% и 3% растеж на гръцката икономика за 2017 и 2018 г е заложен в прогнозата на Еврокомисията. Бюджетът ще излезе с 2% на плюс през тази година.

Безработицата в ЕС ще продължи да спада, но до 2018 г. все още няма да е достигнала предкризисните нива. Размерът на инвестициите, които ще се влагат в европейската икономика, също няма да успеят да достигнат размерите от началото на века.

Пиер Московиси посочи като най-голям риск пред европейската икономика, несигурността, излъчвана от САЩ след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп.

Той посочи, че ако обещанията за промяна в търговската политика, се сбъднат, това ще удари сериозно европейската и световната икономика. Силният американски долар ще е предизвикателство за развиващите се икономики.

Като най-голям вътрешен риск Европейската комисия посочва неясния изход от изборите в ключови държави като Германия, Франция, Холандия, както и преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, които се очаква да започнат идния месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
в българия живеят бълг.роми бълг.турци каракачани шопи албанци сръбски роми. сирийци македонци и афганистанци ----- това е българската нация а ония прабългари отдавна умряха.а чистите българи загинаха през турско левски ботев каравелов...............затова правителството не мисли за бг народ че нямало българи и затова я продадоха политиците
30
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен Евразия преди 7 години
ЕС не се разпада, но е в криза. Ако я преодолее, ще е още по-силен в икономическия свят. А т.нар. Евразийският съюз е въздух под налягане. Нищо против нито една от страните му, но почти във всяка една от тях цари авторитаризъм (да не кажа диктатура), корупцията е яка, валутите им-нестабилни, основно се търгуват суровини, а народите им не просперират, Лукашенко нещо се придърви на Путин,и... Ето това ти дава идея що за съюз може да е Евразийският.Та ето затова предпочитам Европейския съюз!
29
1
 
6
 
! Отговори
хора бдете! преди 7 години
Недай боже бандата вземе властта, една -две години ще вървят по инерция и после пак ще ни набутат в блатото. Те няма да си признаят и ще лъжат че сме добре, ама ние ще си знаем колко добре.
28
14
 
15
 
! Отговори
Гери преди 7 години
ГЕРБ направо съсипа България
27
8
 
5
 
! Отговори
Хахах преди 7 години
До АнонименИ всичките тези 86 % чакат д-вата да им смени памперсите и да им почисти улиците,чакат частниците да направят фирми и да им създадат рааботни места,ама не какви да е ,ами на 8 часа и 2 000 лв заплата. А докато чакат се разлагат като трупове.
26
0
 
2
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Популизмът е уникално и непобедимо оръжие за депопулизация.Дали сте съгласни, дали ви харесва, к'ъв цвят и с кое знаме ви е партийната книжка е без никакво значение.
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
The Guardian: "През 2017 г. Европа я очаква политически и икономически апокалипсис!"
24
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
86% от българите живеят под или на прага на бедността. В България няма средна класа.
23
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европейският съюз се разпада, а Евразийският съюз се разширява.
22
3
 
16
 
! Отговори
Криза Средна класа! преди 7 години
Средната класа в България е 6 млн,които д-вата храни - 3млн пенсионери взимат пенсии,1,5 млн роми взимат социал,1,5 администрация,затворници,психичноболни,инвалиди,студенти,ученици,майки с деца. Емигрантската класа,която работи в чужбина няма какво да я засегнат,щото тя не разчита на европейско финансиране,партийни кебабчета,а разчита на собствен труд,инициатива и борба с готованците.Ниските минимални заплати,увеличаването на средната класа хрантутници и държавната корупция гонят младите и умнит
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В САЩ 95 милиона души не работят, една трета живеят на социални помощи, 70 000 завода бяха изнесени извън САЩ в Мексико, Китай, Индия, заради евтината работна ръка.
20
4
 
13
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 7 години
Дадоха технологиите на Китай по ред много причини, една от които е, че ще искат да насочат експанзията му срещу една слаба Русия. Но Русия не изпълнява плана им. И затова ще я атакуват икономически постянно, тъй като не могат военно за да стане слаба. Пробваха да разпалят с война в Грузия, Украйна, Сирийския конфликт. Е не става и не става.
19
1
 
18
 
! Отговори
1453 преди 7 години
"Българската икономика напредък и рискове:"Българска? Икономика? Когааа? :-)Само помощи от ЕС, ако ги нямаше и тях въйййй
18
8
 
4
 
! Отговори
Глупак... преди 7 години
КИТАЙ----САМО КОПИРА ТЕХНОЛОГИИГЕ НА ЗАПАДА!НЕЩО НОВО ДА СА ИЗМИСЛИЛИ...?????!!!НЕ , НАЛИ...??!
17
1
 
1
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Долния коментар да се чете 550 000 000
16
1
 
10
 
! Отговори
Циник до 17 преди 7 години
Европа ( 550 000) бие Китай - като единна иковомика...само една Германия е 3та в света...а беше и 5 години подред сметовен износител номер 1! Преди Китай!
15
0
 
6
 
! Отговори
Бай преди 7 години
Мисля, че и писалия(та) тази статия, не е разбрал какви го ползват за пионерче. Тръмп издърпва черджето много интелигентно в момента от "КОЙ" и това е мястото където е заровено къчето. А това, че искат да го изкарат неспособен и едва ли не полудял е показателно за паниката им.
14
0
 
8
 
! Отговори
Циник преди 7 години
И защо ми изтрихте коментара? Всичко до последната точка беше истина!Верно сте ***!За пореден път!
13
2
 
2
 
! Отговори
НЯМА КРИЗА преди 7 години
.....НЯМА И ДА ИМА.....!САЩ И ТРЪМП , ЗАПОЧВОТ НОВ КРЪГ В ПРЕВЪОРАЖАВАНЕТО НА НАТО И ЕВРОПА!ТОВА СА НОВИ ИНВЕСТИЦИИ В ИКОНОМИКАТА НА САЩ ....И РАЗХОДИ ЗА ЕС !БЕЗРАБОТИЦАТА ЩЕ СПАДА----ПОТРЕБЛЕНИЕ ЩЕ РАСТЕ!ЩАТИТЕ ЗАФОРМЯТ И НОВ ТЕХНОЛОГИЧЕН БУМ....СЪС НОВИТЕ ДВИГАТЕЛИ В АВТОМОБИЛОСТРОЕНЕТО!
12
1
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
"нестабилност....прогнозира Европейската комисия": а по какви данни? Да не би случайно някой евродепутат от пишман-реформаторите да е ходил да разправя, че знаменитата евроатлантическа ориентация е под въпрос.