На евродъното по заплати – ?235 срещу 1999 в Люксембург

Минималната работна заплата у нас е нараснала със 109% за 9 г.
Обновена: 13 фев 2017 07:30 | 13 фев 2017 07:20,
95
На евродъното по заплати – ?235 срещу 1999 в Люксембург
Снимка: flickr

Социалноикономическото разделение между Източна и Западна Европа остава, показват данните за минимална месечната работна заплата, публикувани от Евростат.

България остава на дъното на класацията, а на чело е Люксембург, където минималната заплата е най-висока в Европейския съюз.

Традиционното изследване включва 22 от общо 28 членки на ЕС, където със закон са въведени прагове за минималната работна заплата.

Към 1 януари 2017 г. в България тя е 9 пъти по-ниска от тази в най-богатия Люксембург – 235 евро срещу 1999 евро месечно.

На предпоследно място традиционно е Румъния, където минималната заплата е с 40 евро по-висока от българската.

Минималната работна заплата у нас е нараснала със 109% за последните 9 години. Според статистиката през 2008 г. тя е била едва 112 евро.

Единствено в задлъжнялата Гърция, която е под тежка програма за реформи, минималният праг на месечно възнаграждение е намалял с 14% през изтеклия период.

Повод за оптимизъм у нас, обаче трудно се намира, тъй като все още България е в групата от 10 централно и източноевропейски страни с минимално заплащане под психологическата граница от 500 евро месечно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
до 71 преди 7 години
ще те питам, като заживееш сам и имаш семейство, дали ще ги остават по 550лв на месец. Спестявай че тея 25 хиляди за 2 години ще ти заминат...
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко като довърши третия си недовършен мандат, от Люксембург ще гледат към България и ще си мечтаят за такива заплати. Аз лично се питам, защо изобщо има сравнение с такива държави? България е в категорията на Албания, Косово, Сърбия... даже и с Румъния не можем да се мерим.
76
0
 
0
 
! Отговори
Гого преди 7 години
Да сравнят и депутатските заплати с рушвети + бонуси и цялото им имущество и ще видят че Бг води и си правят квот си искат в парламента.Най-добрата професия в Бг е да си депутат и печелиш за цялата рода с години напред
75
0
 
0
 
! Отговори
Hoh преди 7 години
Как заварши псж-барса ми е по -интересно...
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От една страна е много зле от друга е добре че България няма да бъде "претопена" като някой западни държави
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е ти ме развесели. Кви ли глупости не бях чел в коментарите, но ти изби рибата. Тия легенди даже самите комунисти вече не ги разказват, защото никой не им вярва. Сега остава да кажеш, че прогнилия запад се е редил на опашка за да си купи бг стоки. Самия Тато заяви, че "социализЪма едно недоносче" и, че "решава който има пари". То и Сев Кореа знаят че те са най развитата страна и че Ким е летял до Слънцето - вярваш ли им??
72
2
 
1
 
! Отговори
Колио преди 7 години
До кьса памет или празна глава.Това което направи народния съд е че след него България за 25 години стана една от най развитите държави в света без да краде от други държави.За Чили това бе направено на от Алиенде не от лакея на ЦРУ пиночет.Но ти си твърде глупав да го смениш.
71
0
 
10
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
Не лъжете минималната в Румъния не е с 40 евро по-голяма от нас ,а е 323 евро и разликата е 88 евро.
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бедни българи
69
0
 
0
 
! Отговори
до номер 77 преди 7 години
няма страшно алоджиите ще те надушат ще мяташ пачки през терасата,няма как.
68
0
 
3
 
! Отговори
Iken преди 7 години
Na 3 mart obstonationalna bezsrochna stachka za luxemburgski zaplati v bulgaria.
67
4
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Ако бяхме в Евразийския сОюз, с тази минимална заРплата, щяхме да сме първи.
66
2
 
4
 
! Отговори
Ставри преди 7 години
То на мутрите и политическите даржанки ,и тази заплата в Бг. им идва висока.Сега масово се дават сини карти на: молдовци,арменци,украинци и други лузъри да идват да работят в Бг. в родината им заплатата е 50-60$ и за тях Бг е райско кътче за пара.И по няколко спонсора като си намерят -горещ вятър.
65
2
 
8
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Нищо бе , важното е , че сме членове на ЕС :D:D
64
1
 
15
 
! Отговори
Суджим пула бъй преди 7 години
Само и единствено в България никъде не се обявява заплатата за работата за която кандидатстваш?!И оня тефтер наречен трудува книжка го има само тук и Беларус най вероятно.Селска държава селски заплати селски мутри в софето коват закони и поемат "Тежкото бреме на управлението" -израз на патриота защитник на градуса в чашкатаВ. Симеонов
63
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 35 съм и живея в София под наем. Колко взимам не е важно, но като си платя наема, консумативите и нета ми остават чисти пари за харчене около 560 лв. на месец. Стигат ми за общо взето качествена храна, да зареждам и поддържам колата /там с брат ми си делим разходите/ и за някои други дребни глезотии. Работата е там, че с тия пари не мога да мисля за нещо от рода на апартамент, по-нова кола или пък за семейство. Имам и спестени към 25 бона в банка от преди, но тях гледам да не ги пипам засега.
62
1
 
13
 
! Отговори
късата пемет преди 7 години
До Един от Северозапада1. Европа е най доброто място за живеене - факт2. Това което направи Пиночет в Чили, ако се приложи в България ще е фатално, как определяме кой е предател. А и тука нещо подобно е правено при "народния съд". Ефекта беше катастрофален3. В Китай има див капитализъм но с еднопартийна система, не е зле преди да ръсиш мозък да научиш разликата между обществен и икономически строй. Така наречения соц. го има само в сев кореа - еднопартийна система и държавна планова икономика
61
0
 
15
 
! Отговори
АЙДЕ БЕГАЙТЕ ,БЕ... преди 7 години
КВИ ЗАПЛАТИ ....КВИ 5-ЛВ., БЕ......АКО НЕ РАБОТИМ У ГЕРМАНИЯ ---ШЕ УМРЕЕМЕ ДОМА ОТ ГЛАД!!!
60
2
 
3
 
! Отговори
Млад меринджей преди 7 години
Давам две стаи в Сланчака под наем на хотелски начела.Търсих камериер-ка да обира след гостите-предимно работещи моми и техните пияни гости.Никой не звънна за обявата 25 дена.Промених я търся менджар хотелскачаст звъннаха 16 кандидата от първия ден.Хванах една от благоевградско.Мениджарка на 600лв и безплатни дискотеки с боса .*** нищо особенно ,дошла да става звезда ,но поне чистичко беше момето .
59
4
 
3
 
! Отговори
воевода преди 7 години
Сите булгаре на минимална заплата !