Пречи ви ЕС, значи. А пречат ли ви парите, стипендиите, работниците?

Евроскептиците негодуват, но не биха вършили работа под нивото им
15 фев 2017 21:36,
484
Пречи ви ЕС, значи. А пречат ли ви парите, стипендиите, работниците?
Снимка: архив Reuters

Безкрайната дискусия "за" и "против" ЕС си остава някак откъсната от живота. В нея доминира преди всичко реториката - от добронамерено оптимистична до злобно насъскваща. В един обширен анализ във вестник "Die Welt" Марко Мартин се опитва да загърби тази реторика и да покаже, че обединена Европа е всекидневно полезна за всички нас, европейците. "Дойче Веле" ни запознава с няколко акцента от статията му.

Нека за разнообразие да направим едно необичайно допитване: "Къде и кога ЕС лично на Вас Ви е причинил нещо неприятно?" Или пък: "Кое решение на Брюксел конкретно е влошило Вашия живот?" Може би ще получим отговори, които ще ни накарат да се замислим.

Ако погледнем съвсем трезво на нещата, ЕС е всичко друго, но не и елитарен. И тъкмо поради това е трън в очите на сноби от типа на Борис Джонсън. Защото хора като него не се нуждаят нито от стипендия по програмата "Еразъм", нито пък от свободно придвижване, за да практикуват занаята си в цяла Европа.

Откъм своите градски жилища или откъм провинциалните си имения "аристократи" като Джонсън могат спокойно да се подиграват на европейските инфраструктурни програми, на проектите за градско обновяване или на регионалните фондове.

И в същото време да викат полски електриджии или водопроводчици, които да им отстраняват битовите проблеми - просто защото местната работническа класа вече отдавна се е издигнала над подобни дейности.

Същото се отнася и до румънските медицински сестри в Дъблин, до българските рецепционистки в кипърски хотели, до испанските келнери в Берлин и италианските сладоледаджии в скандинавските страни.

Икономистите го наричат "компаративна изгода": всеки може да предложи нещо, което другият няма - и така от взаимния обмен печелят всички. Във всекидневието тази картина понякога се размива, но под черта от ЕС все пак най-много печелят именно прословутите "обикновени трудещи се хора", пише Марко Мартин.

"Европа, ние споделяме твоите ценности!"

По-нататък авторът се спира на едно ново явление: все повече млади хора в Европа издигат глас в подкрепа на ЕС: "Младото поколение, което взима думата в редица центристки партии, всъщност е поколението "Еразъм", което не иска разни вчерашни хора да му съсипват конкретния живот. Днес Европа не е нито някаква неопределена фантазия на малцина носталгици, нито пък елитарно кукувиче гнездо някъде из облаците".

В края на статията си Марко Мартин отправя поглед и към протестиращите в Румъния: "Напук на ледения студ, румънците се вдигнаха на бунт срещу безсрамието на властващия елит. И на кого разчитат? Ето това трябва да ни отвори очите и да ни накара да се замислим: "Европа, ние споделяме твоите ценности. С обич, Румъния!" - това пишеше на един от многобройните плакати на протестиращите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рсзсипията в БГ запопна много преди ЕС! Те се опитват просто нансила да ни накарат да станем нормални хора....но трудно е с толкова глупави хора....Предприятия като Кремиковци бяха окрадени от чичяците мн преди ЕС! Не лъжете и не си измисляйте глупости. Не ЕС създаде групировките и напълни джобовете на борчета с 2 ст акъл.
279
3
 
21
 
! Отговори
Циник до 396 преди 7 години
Късогледи глупости! За справка - прочети предните ми коментари!Точно обратното е - белите роби са в България!За справка - фирмата с шивачките!
278
26
 
25
 
! Отговори
Млад Човек преди 7 години
На някои хора много им се искат отново времената в които се е чакало по 10 години за автомобил. Да кандидатстваш по няколко години да работиш в гадната Европа. Може би пак ви се иска да хапвате Nutella само ако някой измъкнал се роднина , донесе едно бурканче ?Лицемерието и наглостта е стигнала предела в мисленето ни.Можем да ползваме западните си коли, западните си компютри, да се наслаждаваме на западните си екстри, но само плюем против съюза който поддържа всичко това.
277
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да децата ни бягат в Германия, Австрия, Англия и в други западни държави за да работят защото в България след приватизацията и разрухата няма работа. Там стават меко казано бели роби. Верно е изкарват повече пари от България но това са кървави пари. за сравнение за една и съща работа един германец взима чисто 18 евро,/ час, а българския работник 5 евро /час. Ако не вярвате отидете и вижте... За българите - България, поне не си РОБ.
276
10
 
22
 
! Отговори
До 394 преди 7 години
Не съм писал,че само ЕС е виновен за съсипията у нас.Пиша,че те имат полза от съсипията.А голяма част от съсипията е и благодарение на тях. Не можеш да отречеш,че още с приемането ни в ЕС,бяха наложени доста съсипващи клаузи и мерки.
275
14
 
13
 
! Отговори
Смешно преди 7 години
До 393Хахахах, кой я прави тази съсипия с нас? Кой ти пречи да си ползваш парите по предназначение? Така или иначе сме с по нисък стандарт, пак ще ходи който поиска, но да приказваш неща , че Европа ни съсипва трябва много да си влезнал във филма за дезинформацията. Дано повечето хора НЕ са като теб мислещи!
274
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав е Циника за съсипията у нас. ЕС има полза от тази съсипия.Така привличат евтини работници и в непривлекателния тежък труд и в викоквалифицираните специалисти. За техните хора и едното и другото е зор. А и по-лесно и по-евтино/безплатно/ е да вземеш наготово готов специалист с желание за работа,отколкото да го създадеш.
273
4
 
10
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Естествено парите не пречат на тия дето ги взимат ! Най-не пречат на Брюкселската администрация. А какво се очаква да кажат тия от които само взимат за да хранят поканени мигранти примерно? Защо не кажат колко е издръжката на 1 мигрант за месец и да се направи сравнение с най-ниската българска заплата и съответна пенсия?
272
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
/продължение/Случайно имам една каба. За нея меха се прави от коза. В ЦЯЛАТА СТРАНА не мога да намеря някой да има голямо животно и да ми даде кожата за мех.На себе си ли да вярвам, или на твоите мантри?Пречи ми да раждам деца биологията, щото съм мъж. Аз децата ги правя, и съм се постарал.Бягането на специалистите и ниските заплати са резултат от първите причини, *** де толко мозък в платен тролей.
271
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До аз"1) "срината икономика"?"Дрънкаш като платен икономист.ПОВЕЧЕТО малки и големи заводи, които имаха някакво производство около мястото, където живея, ГИ НАРЯЗАХА ЗА СТАРО ЖЕЛЯЗО.На мястото, където летувах като дете, гледаха ОВЦЕ и КРАВИ. Баирите побеляваха от животни, само в моето село имаше над 300-400 овце. Кравефермата в съседното село имаше ШЕСТСТОТИН КРАВИ. В момента, правилно позна, има по НУЛА от всичко.На очите си ли да вярвам, или на герберастка стъкмистика? /продължение/
270
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Четох до Дойче Веле!
269
7
 
23
 
! Отговори
Циник до Циганин преди 7 години
Отдавна вече "гастарбайтър" не важи за мен, и семейството ми.Всички сме с двойно гражданство...и вероятно сина ми ще е повече немец - от българин.Иначе работя в "нормална" 125 годишна немска фирма ..съпругата ми е научен работник....всъщност станахме средностатистични немски бюргери.А за тези които не "успяват" - такъв е живота! Има много такива и у нас! Чужбина не е виновна! Най-често са виновни хората.
268
20
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От както сме в ЕС е мн добре! Далеч от руснаци и тройни коалиции. Дано още 10 год поне изкараме! Преди 15 год нямаше пари за вечеря...сега на всеки празник 300 000 ходят до Гърция. Напредъка е очевиден! Смело напред и не слушайте утайките дето реват...те са просто неудачници.
267
4
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 412,Поинтересувай се какво означава развити страни, какво означава развиващи се страни, какво означава новоиндустриализирани страни, какво означава постиндустриализирани страни. В ЕС се произвеждат предимно стоки с висока добавена стойност, докато в Китай да речем се прозвеждат (сглобяват) стоки на конвейр. По твоята логика може да се каже, че ние сме производител на коли (грейтуол), но реално само ги сглобяваме.
266
13
 
29
 
! Отговори
Манипулацията преди 7 години
Хората вече са отхвърлили ЕС и неговата тирания! Сега остават само смешниции като писалия статията, които да обясняват, колко хубаво е всъщност вкиснатото сирене и как да поръчаме и да си платим за още от същото. Нацистката пропагандна машина на Меркел, замаскирана като "информационна агенция" -Дойче Веле, ще залива хората с подобни помиии до самия край.Житовът на Четвъртия райх, ще е толкова кратък, колкото и на предвходните.Жалко за наивните хорица, които лесно се лъжат!Да предъбде България!
265
2
 
33
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Ще ви споделя и нещо много лично!Баща ми почина преди 2 години...изпращаше ни на летището ...и ни в клин ...ни в ръкав..ми каза:Живко, горд съм с теб...с всичко което постигна!Воля! Внучето му беше още бебче....ама това ще го помня цял живот!Беше работил почти 50 г. и накрая - трябваше да разчита на парите, които му пращах...за да води достоен живот! Кажете ми пак - нещо за родината - която го "бракува" честен...достоен..работлив!
264
1
 
9
 
! Отговори
vdch преди 7 години
Станой, стига с този виц който е разсмивал много инженери (особено работилите в Балканкар). Един електрокар се продаваше за 5000 $, а цената на чугуна беше най-много 1 лв/кг. А за оловото, което съдържаха - максимум 10 лв/кг. Японците трябва да са луди. Истината е, че след като изтече срока за употреба сваляха чугунените противотежести и ги използваха за друго.А в Германия на всеки 200 км имаше ремонтна база за български кари, защото така изискваше тамошния стандарт.
263
5
 
15
 
! Отговори
Бате Гойко преди 7 години
мили мои тиквеничета, стига сте сънували кошмари с лоши червени човечета или мокри сънища с благата на ЕС или американската мечта които са на една ръка разстояние само да се пресегне човек. конкретно благата на ЕС ние си ги финансираме сами чрез клубната такса която плащаме. проверете колко плащаме и колко взимаме и бързо може да пресметнете,че България през повечето фискални години финансира ЕС :)честито на печелившите
262
0
 
11
 
! Отговори
ЕСтаЕСТ преди 7 години
нищо не можем да решаваме.а свободата е нещо много относително.това беше целта на упражнението от преди 20-тина години
261
5
 
17
 
! Отговори
Циник до Циганин преди 7 години
Във Франкфурт сме...чувствам се МНОГО ПО-МАЛКО РОБ...отколкото преди в България...мога томове да напиша на какви безобразия бях свидетел! Още от времето на Дан Колов...и "австрийските градинари" българите напускат България - в търсене на достоен живот - навън са вече над 13 000 000!А ако не смяташ роми , български турци...и прочие малцинства - колко сте останали в България? 3...4 000 000 - топ! Живота е един, и кратък...чакаме колко вече? 27 години? Кога ще живеем/те без да ви е срам ?