Пречи ви ЕС, значи. А пречат ли ви парите, стипендиите, работниците?

Евроскептиците негодуват, но не биха вършили работа под нивото им
15 фев 2017 21:36,
484
Пречи ви ЕС, значи. А пречат ли ви парите, стипендиите, работниците?
Снимка: архив Reuters

Безкрайната дискусия "за" и "против" ЕС си остава някак откъсната от живота. В нея доминира преди всичко реториката - от добронамерено оптимистична до злобно насъскваща. В един обширен анализ във вестник "Die Welt" Марко Мартин се опитва да загърби тази реторика и да покаже, че обединена Европа е всекидневно полезна за всички нас, европейците. "Дойче Веле" ни запознава с няколко акцента от статията му.

Нека за разнообразие да направим едно необичайно допитване: "Къде и кога ЕС лично на Вас Ви е причинил нещо неприятно?" Или пък: "Кое решение на Брюксел конкретно е влошило Вашия живот?" Може би ще получим отговори, които ще ни накарат да се замислим.

Ако погледнем съвсем трезво на нещата, ЕС е всичко друго, но не и елитарен. И тъкмо поради това е трън в очите на сноби от типа на Борис Джонсън. Защото хора като него не се нуждаят нито от стипендия по програмата "Еразъм", нито пък от свободно придвижване, за да практикуват занаята си в цяла Европа.

Откъм своите градски жилища или откъм провинциалните си имения "аристократи" като Джонсън могат спокойно да се подиграват на европейските инфраструктурни програми, на проектите за градско обновяване или на регионалните фондове.

И в същото време да викат полски електриджии или водопроводчици, които да им отстраняват битовите проблеми - просто защото местната работническа класа вече отдавна се е издигнала над подобни дейности.

Същото се отнася и до румънските медицински сестри в Дъблин, до българските рецепционистки в кипърски хотели, до испанските келнери в Берлин и италианските сладоледаджии в скандинавските страни.

Икономистите го наричат "компаративна изгода": всеки може да предложи нещо, което другият няма - и така от взаимния обмен печелят всички. Във всекидневието тази картина понякога се размива, но под черта от ЕС все пак най-много печелят именно прословутите "обикновени трудещи се хора", пише Марко Мартин.

"Европа, ние споделяме твоите ценности!"

По-нататък авторът се спира на едно ново явление: все повече млади хора в Европа издигат глас в подкрепа на ЕС: "Младото поколение, което взима думата в редица центристки партии, всъщност е поколението "Еразъм", което не иска разни вчерашни хора да му съсипват конкретния живот. Днес Европа не е нито някаква неопределена фантазия на малцина носталгици, нито пък елитарно кукувиче гнездо някъде из облаците".

В края на статията си Марко Мартин отправя поглед и към протестиращите в Румъния: "Напук на ледения студ, румънците се вдигнаха на бунт срещу безсрамието на властващия елит. И на кого разчитат? Ето това трябва да ни отвори очите и да ни накара да се замислим: "Европа, ние споделяме твоите ценности. С обич, Румъния!" - това пишеше на един от многобройните плакати на протестиращите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
4
 
7
 
! Отговори
ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯ преди 7 години
Изключително манипулативно и невярно твърдение. Ако имаш работа и ти трябват работници, какво пречи ТИ ДА ИМАШ ВЪЗМОЖНОСТТА, да си избираш кой да пускаш и за колко? Какво пречи след като свърши тази работа да може да му кажеш ЧАО, а не той да ти заяви, че е там завинаги и няма връщане.Не искали младите англичани да работят определена работа, ми как ще искат след като пазара на труд им е подбит. Когато за тях няма справедливо заплащане, ще стоят безработни на социални.
259
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както в една брачна двойка се питат дали взаимно се приемат така трябваше народът да бе попитан иска ли Б-я да бъде член на ЕС или не. Мисля , че масово отговорът щеше да бъде не. Защото Брюкселските глупости, че чрез ЕС сме почнали свободно да пътуваме са приказки за ***. Още от 1947 в документа от Хелзинки е казано , че народите имат право на свободно придвижване из Европа. Как така после не зачетоха този документ?Полза от ЕС -никаква. Разбита икономика, загубени пазари ,загуби милиарди
258
3
 
8
 
! Отговори
ники преди 7 години
стипендиите по програма еразъм са ниски и явно пообрани у нас по софийските корупционни канали.обидно ниски са ако решиш да учиш с тях в европа без твои пари не става.ЕС само се пъчи със свободното движение на хора-до какво доведе?пълен хаос смесване на араби с християни и страшни безредици и атентати.
257
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПешкоДо известна степен си прав. Всъщност производството в цял ЕС е разбито заради износа му в Китай и други т. нар. развиващи се пазари. То в цяла Европа не остана една корабостроителница, но за това са виновни не Путин или Т. Живков, а мъдрата либерална политика на еврогейовете.
256
3
 
0
 
! Отговори
аз преди 7 години
До аз6) "всички битови монополи" - може ли да уточниш?! Щото газовите дружества са си български! Телекомите са чужди - но теб какво ти пречи това?! Там дори няма монопол - както беше преди '90 г. Топлофикациите са си български! Може би говориш за електрото?! Но там вече има демонополизацията - има си свободен пазар на ток!
255
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До мънимънимънимъниБългария гасне,хората изчезват,тормоз и бедност,античовешка система.при бсп е така. В ЕС обаче всеки може да избере за кого да гласува.
254
1
 
4
 
! Отговори
оня преди 7 години
червените сами сринаха икономиката.после се боядисаха сини и взеха да грабят като ц. железо.сега същите пак ми навиват калчища предизборно
253
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 7 години
До аз5) "чужди концесии" - къде ги видя?! Аз знам само една! Както и да е - има ги,. да. Но - я ми кажи - каква толкова ми е ползата на мен, като обикновен работник, от това, че дадена концесия е на българин?! Ами че българина ми плаща дори по-малка заплата от чужденеца!
252
0
 
5
 
! Отговори
Скарлет преди 7 години
Ситуацията е на кантар!!! Когато стремежът в едно съществуване е ОЦЕЛЯВАНЕ, то не е живеене, не е ЖИВОТ!!!
251
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 385И наглеца пита какво не ни харесва?в ЕС имаш избор - чемодан, вакзал, масква
250
6
 
4
 
! Отговори
аз преди 7 години
До Анонимен1) "срината икономика"? Днес брутния вътрешен продукт В ЕВРО е четири пъти по-голям от БВП преди '90 година в левове!2) за селското стопанство също лъжеш!3) "демографска катастрофа"? Кой ти пречи да раждаш деца?!4) "специалистите бягат" - дай им добри заплати в твоята фирма и няма да бягат! А ти си се запънал и не щеш даже минималната работна заплата да им дадеш! Между другото - това ще реши и предния проблем!
249
1
 
4
 
! Отговори
до 396 преди 7 години
За разлика от теб.аз съм искал помощи по времето на комунизмът......не ми дадоха..... и още нещо тази малка парична помощ не е защото има ЕС, а защото има Сидеров, Борисов, Нинова, Доган. Доказателството е ,че в Полша, Чехия, Естония---не е така!
248
0
 
0
 
! Отговори
vdch преди 7 години
До *** до vdvЧервените търтеи ги търси сред тези партии, за които гласуваш и ходиш по митингите.А това което ти пиша може да потвърди всеки с техническо образование. Другото ти го говорят тези от АОНСУ (днешен НБУ)
247
0
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До vdchА и аз все пак говоря за зависимостта ни от СИВ - нещо, което не вярвам да отречеш, при положение, че сигурно над 80% от продукцията ни е отивала за СИВ.
246
4
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До vdchЗа електрокарите - гордостта на машиностроенето в социалистическа България не мога да споря - бяха страхотни, велики, търсенето още продължава, ама пусти ЕС ни разби електрокаропроизводството. Телферите ни също велики, уникални, няма такива. За корабите ми звучи малко невероятно да сме изнасяли за Гърция точно. Иначе в някои производства в Кремиковци (особено стоманите) действително сме били добри. Както и до някакъв момент в ИТ технологиите
245
4
 
7
 
! Отговори
мънимънимънимъни преди 7 години
ЕС? Ценности? Ценности за олигархията ни.резултатите говорят сами за себе си.България гасне,хората изчезват,тормоз и бедност,античовешка система.
244
6
 
5
 
! Отговори
Циник до vdv преди 7 години
Поредните глупащини в прослава на славното комунистическо минало....боже...боже..водещи в корабостроенето...металорежещите машини...и електрокарите..!!!Глупоста по гората не ходи - ходи по носталгичните червени търтеи!
243
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Недоволните от ЕС европейци е обикновено мързеливата и неуспяла в живота в съответното общество. Те изпитват непоносимост към чужденците не за друго, а просто защото мразят да гледат чужденци, дошли от някъде си, които се оправят с живота по-добре от тях, които въпреки, че говорят с акцент, растат в кариерите си, взимат повече пари, докато те обикновено се провалят. За тях ужденците взимат нещо тяхно, нещо, което им се полага по право и от там е целият проблем.
242
6
 
11
 
! Отговори
vdch преди 7 години
До ПешкоТ. нар "***" се купуваха не само от СССР. Западногерманската промишленост работеше с български електрокари, а корабите ни се изнасяха в Гърция и Турция. Няма нужда да ти пиша за металорежещи машини, електротелфери и други производства, с които бяхме водещи в света. А ако ЕС функционираше толкова добре нямаше да е затънал в трилиони дългове.
241
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-яростно плюнчещите ЕС не биха тръгнали да учат в чужбина, а какво остава да получават стипендии или участват някакви програми. Това са обикновено прости бачкатори, милеещи за социализъм-а на бай Тошо, които търсят кого да обвинят за живота си.