Пречи ви ЕС, значи. А пречат ли ви парите, стипендиите, работниците?

Евроскептиците негодуват, но не биха вършили работа под нивото им
15 фев 2017 21:36,
484
Пречи ви ЕС, значи. А пречат ли ви парите, стипендиите, работниците?
Снимка: архив Reuters

Безкрайната дискусия "за" и "против" ЕС си остава някак откъсната от живота. В нея доминира преди всичко реториката - от добронамерено оптимистична до злобно насъскваща. В един обширен анализ във вестник "Die Welt" Марко Мартин се опитва да загърби тази реторика и да покаже, че обединена Европа е всекидневно полезна за всички нас, европейците. "Дойче Веле" ни запознава с няколко акцента от статията му.

Нека за разнообразие да направим едно необичайно допитване: "Къде и кога ЕС лично на Вас Ви е причинил нещо неприятно?" Или пък: "Кое решение на Брюксел конкретно е влошило Вашия живот?" Може би ще получим отговори, които ще ни накарат да се замислим.

Ако погледнем съвсем трезво на нещата, ЕС е всичко друго, но не и елитарен. И тъкмо поради това е трън в очите на сноби от типа на Борис Джонсън. Защото хора като него не се нуждаят нито от стипендия по програмата "Еразъм", нито пък от свободно придвижване, за да практикуват занаята си в цяла Европа.

Откъм своите градски жилища или откъм провинциалните си имения "аристократи" като Джонсън могат спокойно да се подиграват на европейските инфраструктурни програми, на проектите за градско обновяване или на регионалните фондове.

И в същото време да викат полски електриджии или водопроводчици, които да им отстраняват битовите проблеми - просто защото местната работническа класа вече отдавна се е издигнала над подобни дейности.

Същото се отнася и до румънските медицински сестри в Дъблин, до българските рецепционистки в кипърски хотели, до испанските келнери в Берлин и италианските сладоледаджии в скандинавските страни.

Икономистите го наричат "компаративна изгода": всеки може да предложи нещо, което другият няма - и така от взаимния обмен печелят всички. Във всекидневието тази картина понякога се размива, но под черта от ЕС все пак най-много печелят именно прословутите "обикновени трудещи се хора", пише Марко Мартин.

"Европа, ние споделяме твоите ценности!"

По-нататък авторът се спира на едно ново явление: все повече млади хора в Европа издигат глас в подкрепа на ЕС: "Младото поколение, което взима думата в редица центристки партии, всъщност е поколението "Еразъм", което не иска разни вчерашни хора да му съсипват конкретния живот. Днес Европа не е нито някаква неопределена фантазия на малцина носталгици, нито пък елитарно кукувиче гнездо някъде из облаците".

В края на статията си Марко Мартин отправя поглед и към протестиращите в Румъния: "Напук на ледения студ, румънците се вдигнаха на бунт срещу безсрамието на властващия елит. И на кого разчитат? Ето това трябва да ни отвори очите и да ни накара да се замислим: "Европа, ние споделяме твоите ценности. С обич, Румъния!" - това пишеше на един от многобройните плакати на протестиращите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
0
 
0
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Предния ми коментар е до "експерта" с 386
239
3
 
7
 
! Отговори
Циник до 236 преди 7 години
Демографска криза - първо трябва да си зададеш въпроса - защо?!Срината икономика - как да ти кажа - на запад търсенето на плетени дамаджани, дървени налъми, гумени ***, нещавени ***, автобуси Чавдар, и компютри Правец ...силно е намаляло! Уникални глупости пишете...а още по-кофти , е че си вярвате!
238
3
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Станой от АхелойЧе евразийският съюз съществува ли още? Не се ли спихна лани още
237
1
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 386,е как бре - най-големият монополист - добрата стара Топлофикация, си е държавна соБственост и ние всички сме много доволни как държавата се грижи за отоплението ни. Проблеми с топлото не е имало досега, парното си бичи нонстоп. Дружеството е сека година на печалба и постоянно подобрява услугите си, е понякога не вдигат телефона и човек понякога не е наясно за какво точно плаща, ама тва си е нормално
236
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боряно какви пари , какви 5 лева!Еврофондовете пълнят касите на партии като ГЕРБ и обогатяват приближените до тях фирми, а за нас остават разбитите пътища и скъпите винетки! Борянче не вярвах че има толкова захлупени индивиди като теб! Или ти си роднина с оная свинкя министърката?
235
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти го плюеш, то си мисли, че дъжд го вали.На всички дотегнахте. Особено на Източна Европа.1.Срината промишленост.2.Унищожено селско стопанство.3.Демографска катастрофа /не само в Бг/4.Изсмукана елитна квалифицирана работна ръка.5.Природни богатства - на чужди концесии.6.Всички битови монополи - под чуждо владичесто.И наглеца пита какво не ни харесва?
234
6
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Един от Северозапада,Сърбите никога не са зависели от СИВ, заради което производството им от десетилетия се конкурира със западноевропейското, тва да не ти е "... а СССР ни изкупуваше ***", както писа тука един саветофил
233
4
 
11
 
! Отговори
Изродар преди 7 години
Абе щом Райхът на Шмеркел допусна осем години да ни управлява светиня му Бог Боквалан Тикванапутра, значи не е за хвалене.
232
3
 
5
 
! Отговори
vdch преди 7 години
До SpaceXМного добре разбирам демагози като теб, плямпащи глупости като тези за енергийна ефективност. А DW е известна с *** като Ал. Андреев известен със статии като "Младенов: лицето на европейската нормалност" където между другото пише:"Всъщност, ако събере сили да се откаже и от манипулативния термин "Западни покрайнини", министърът окончателно ще окръгли позицията си. (А най-добре да остави безпортфейлния си колега да се занимава и занапред с имагинерните милиони българи зад граница
231
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилчета, антиевропрейчета, спомняте ли си делото САПАРД? Миналата година българския съд окончателно оневини приятеля на екдпрезидента Гоце Марио Миколое и аверите му. Немските му партньори префи десетина години бяха одъдени от германския съд по на 2 години и отдавна излязохаЕто, това ни пречи, а не ЕС. И колкото по бързо го разбетете, толкоеа по добре и за вас и за всички в България.
230
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само мързеливите и некадърните ги е страх от ЕС. Свикнали са партията да ги храни с трохи и под мустак да псуват, докато откраднат нещо от ТКЗСто. Абсолютно неспособни да вземат решения - андрешковци!
229
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 362ами отвория , ама само течение ще стане ако се беше понапънал малко щеше да знаеш ,че от костов до днес е разграбването на българия от *** и дудуци като тебе
228
3
 
9
 
! Отговори
Циник до я кажи преди 7 години
Има милиони българи ( на запад ) които биха ти отговорили ( с право!) , че мащехата България ги прогони...че българското блато те обрича на жалко вегетиране...че искат децата им да живеят нормално ( не със 17? детски месечно) биха ти отговорили, че са погнусени от българската *** ...И ВСИЧКО ТОВА С ПРАВО! КОЙ СИ ТИ, ЧЕ ДА МИ КАЗВАШ КЪДЕ ДА ПИША...И ДА МЕ ЛИШАВАШ ОТ РОДИНА? 3 000 000 СЕ МАХНАХА - ТИ - ВИЕ СТЕ ПО-УМНИ...ИЛИ ПО-КРАСИВИ...ИЛИ ПРОСТО ПО-НЕКАДЪРНИ??? .
227
6
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До SpaceXДа, така е, но я информирай публиката, порция от 20 къси кебапчета , колко струва там, и колко би струвала тук, и то, у нас от кайма, от гмо месо, стояло първо по рафтовете като прясно, после-иззето и преработено на колбас, а като и на колбаса изтече срока за съхранение-отново преработено на кайма+малко подправки, месце за вкус и много сол и сланина?Да живее ЕС!
226
8
 
6
 
! Отговори
Я кажи ми преди 7 години
До *** до ЦиганинИ остана без родина ти и децата ти, които вече са чужди граждани, пък седиш тук на българския форум. Защо?
225
6
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До SpaceX А кой е начина, да има България най-евтината електроенергия, поне 40 години?Фотоволтаиците и вятърните перки, които ни насадиха по искане на ЕС ли? Американската Марица? Частните малки ВЕЦ-ове, на приближени до властта ли?Сегаразбираш ли, защо говоря за националноотговорни политици, и защо след 3-4 години ще внасяме ток оттам, за където до скоро сме изнасяли?
224
0
 
0
 
! Отговори
Циник до спейса преди 7 години
Има гугъл - транслейтър - преведи си - буквално преведено значи - че никога повече няма да ги видят милиардите!
223
7
 
9
 
! Отговори
до 362 преди 7 години
А заплатата ми по времето на Виденов бе---19 щатски долара...така ,че не ми отваряй устата платено човече...
222
7
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До SpaceX Защо внасяме домати, краставици, чушки и друго от Македония,купуваме евтини храни, зашо в Сърбия плескавицата, която ти сервират в ресторанта е с големина на волан на лека кола, и евтина, наденицата с дължина 1метър, навита в чинията, и евтина, качествена, хората хживеят, радват се, произвеждат, а ние-само "усвояваме"?Остави индексите, тях ги пише някой който е на хиляди километри, и с стотици хиляди долара годишна заплата.Факт е, обаче, че ес фондове се наляха, но ............
221
1
 
12
 
! Отговори
Циник до Циганин преди 7 години
Това са просто АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ! Никой не е канил никого ( с изключение на арабите, и африканците последните 2 г.) Аз самия доброволно обърнах гръб на АНГАРИЯТА В БЪЛГАРИЯ! И добре направих - труда ми се заплаща подобаващо! 3 000 ? ...съпругата ми 5 000 ? всеки месец влизат в семейния бюджет + 200? детски - върнаха ни 5 000 ? данъци за родено детенце! 2 - 3 000 000 българи се МАХНАХА ОТ БЪЛГАРСКОТО РОБСТВО на мутри, и мошеници! И ще стават повече!