Пречи ви ЕС, значи. А пречат ли ви парите, стипендиите, работниците?

Евроскептиците негодуват, но не биха вършили работа под нивото им
15 фев 2017 21:36,
484
Пречи ви ЕС, значи. А пречат ли ви парите, стипендиите, работниците?
Снимка: архив Reuters

Безкрайната дискусия "за" и "против" ЕС си остава някак откъсната от живота. В нея доминира преди всичко реториката - от добронамерено оптимистична до злобно насъскваща. В един обширен анализ във вестник "Die Welt" Марко Мартин се опитва да загърби тази реторика и да покаже, че обединена Европа е всекидневно полезна за всички нас, европейците. "Дойче Веле" ни запознава с няколко акцента от статията му.

Нека за разнообразие да направим едно необичайно допитване: "Къде и кога ЕС лично на Вас Ви е причинил нещо неприятно?" Или пък: "Кое решение на Брюксел конкретно е влошило Вашия живот?" Може би ще получим отговори, които ще ни накарат да се замислим.

Ако погледнем съвсем трезво на нещата, ЕС е всичко друго, но не и елитарен. И тъкмо поради това е трън в очите на сноби от типа на Борис Джонсън. Защото хора като него не се нуждаят нито от стипендия по програмата "Еразъм", нито пък от свободно придвижване, за да практикуват занаята си в цяла Европа.

Откъм своите градски жилища или откъм провинциалните си имения "аристократи" като Джонсън могат спокойно да се подиграват на европейските инфраструктурни програми, на проектите за градско обновяване или на регионалните фондове.

И в същото време да викат полски електриджии или водопроводчици, които да им отстраняват битовите проблеми - просто защото местната работническа класа вече отдавна се е издигнала над подобни дейности.

Същото се отнася и до румънските медицински сестри в Дъблин, до българските рецепционистки в кипърски хотели, до испанските келнери в Берлин и италианските сладоледаджии в скандинавските страни.

Икономистите го наричат "компаративна изгода": всеки може да предложи нещо, което другият няма - и така от взаимния обмен печелят всички. Във всекидневието тази картина понякога се размива, но под черта от ЕС все пак най-много печелят именно прословутите "обикновени трудещи се хора", пише Марко Мартин.

"Европа, ние споделяме твоите ценности!"

По-нататък авторът се спира на едно ново явление: все повече млади хора в Европа издигат глас в подкрепа на ЕС: "Младото поколение, което взима думата в редица центристки партии, всъщност е поколението "Еразъм", което не иска разни вчерашни хора да му съсипват конкретния живот. Днес Европа не е нито някаква неопределена фантазия на малцина носталгици, нито пък елитарно кукувиче гнездо някъде из облаците".

В края на статията си Марко Мартин отправя поглед и към протестиращите в Румъния: "Напук на ледения студ, румънците се вдигнаха на бунт срещу безсрамието на властващия елит. И на кого разчитат? Ето това трябва да ни отвори очите и да ни накара да се замислим: "Европа, ние споделяме твоите ценности. С обич, Румъния!" - това пишеше на един от многобройните плакати на протестиращите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


484
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Спомням сиоткрий разликата : билетче за градския транспорт 89 г. 0,06 днес 1,60
219
2
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До *** Браво, колега по форум.Кратко, точно и ясно. Половината нашия край е по Испания, гастарбайтери.Децата вече знаят да пишат и четат испански, но не и български.Мой приятел, лятото ми каза, че го питал там испанец, защо са бедни в България, и емигрират.Нашия отговорил, че е друго Испания да е била колониална държава 300 години, и да е смукала богатствата на цял континент, Германия, Франция, Англия, Холандия и други-също, а България 500 години са я смукали...
218
10
 
11
 
! Отговори
42 преди 7 години
Безспорна истина е, че до 2007г. българите бяха имотен народ от собственици и далеч по-богати отколкото след това.Вече българите са бекяри и длъжници след 10г.
217
7
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Анонимен345"Руските *** не си дават смеска, че без ЕС ще сме на купони за хляб, кисело мляко и петишки фенери като при Жан 1996 г. Безработните ще са не 5, а 50 % като върнат гастарбайтерите от ЕС."Сърбия в ЕС ли е? Или казваш, че Сърбия живее по-зле от нас, има по-нисък стандарт?Македония? От която ВНАСЯМЕ стоки, които до вчера произвеждахме?За Турция-няма да коментирам.Но там управляват национално отговорни политици, не печалбари от асфалт и еврофондове..
216
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС пречи единствено на русофилите, които живеят с носталгия по соца, СССР, Варшавския договор, по тока за 4 стотинки и хляба по 26.
215
2
 
6
 
! Отговори
Циник до спейса преди 7 години
Гърция отдавна не е Европа! Фалирала държава - скоро четох някъде, че за последните 10год. ( преди фалита) новоизбираните гръцки правителства - са вдигнали със 100% заплати, и пенсии...същевременно доскоро в Гърция - никой не издаваше касов бон ( последните 3 год. Е строго) милиарди данъци са неплатени! 350 Милиарда от джоба на европейския данъкоплатец - auf nlmmer wiedersehen! Превеждам - никога няма да ги върнат! Та българите с право се питат - с какъв аршин мерят тези в Брюксел и Берлин???!!!
214
8
 
13
 
! Отговори
Спомням си преди 7 години
Спомням си 1989г. тогава нашият жизнен стандарт беше приблизително межуд 19-24 пъти по нисък от ГФР, а сега е между 4- 10 пъти по - нисък. Разликите са заради различните начини на изчисляване и различни критерии/пр. ср. РЗ, един бургер и т.н./. при всички случай сме отхапали от немците почти половината от техния стандарт. И тъй като нито сме станали по -производителни, по-умни, по-иновативни, откъде са дошли парите ? ЕДНО СЪМ СИГУРЕН НЕ И ОТ РУСИЯ!
213
3
 
4
 
! Отговори
Дидо преди 7 години
До 331 -Анонимен.Това е стилът на общуване на всички комунисти инструктирани в Москва.
212
2
 
17
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Повечето писали са прави - не е ЕС виновния...а шайката търтеи в Брюксел , и особено немската фюрерка ( вече е арабска ) Мурксул-ханъм! Опорочиха, и извратиха една нелоша идея за Европа без граници - НО ЗА ЕВРОПЕЙЦИТЕ! И останалите сте прави - източноевропейците ..особено българите - са принудени да съществуват на ръба на мизерията - ГЛЕДАЙКИ КАК ЕС НАЛЯ 350 МИЛИАРДА ВЪВ ФАЛИРАЛА ГЪРЦИЯ - ЗА ПО-МАЛКО ОТ 4 ГОД. И С ПРАВО СЕ ПИТАТ - ЗАЩО, И КАК Е ВЪЗМОЖНО!
211
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите трябва денонощно да възхваляваме този по чиято милост сме в ЕС. В противен случай вече щяхме да сме изчезнали. В най-добрите случай да бяхме като Армения или кой да е руски сателит.
210
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е Дойче Веле е проевропа, за това нямам никакви съмнения.
209
4
 
5
 
! Отговори
Istinata преди 7 години
Taka si e no vurvi go obiasni na Ganio da misli globalno.po lesno e da pliueme no kakvo ni napravi EU tolkova.imigrirahme masovo shtoto mahnaha vizite no tova e svoboden izbor predi samo mechtaehme
208
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските *** не си дават смеска, че без ЕС ще сме на купони за хляб, кисело мляко и петишки фенери като при Жан 1996 г. Безработните ще са не 5, а 50 % като върнат гастарбайтерите от ЕС.
207
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото до трудещите се,навремето Германия имаше нужда от евтина работна ръка и сега там има три милиона турци.След разпадането на източният блок,хиляди българи,румънци и поляци напълниха трудовият пазар.Свободното предвижване е хубаво нещо,но ако става в рамките на ЕС.Франция се напълни с мароканци и алжирци,Англия с индуси и пакистанци,Италия почерня от африканци,а Германия,Белгия и Холандия станаха ислямски държави.
206
0
 
16
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Не е проблема в самия ЕС,а в това накъде е тръгнал!Ами не е на добре....Политиката става все по неадекватна и резултатът няма да закъснее.Впрочем и критиците също водят грешна политика-вместо да се борят за промяна,която да оправи дефектите,те искат едва ли не да закрият ЕС!Иначе ЕС е добра и полезна идея,която все още има потенциал.
205
3
 
17
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Защо се обвързва свободното обвързване със занаята? Значи нешо не е наред, защо държави ще произвеждат хора които са нужни на други държави от същия суюз. Само че движението е все в една посока! В замяна какво връщат! Еднитебизнасят хора т.е. Икономика а другите им връщат вафли, нещо кон за кокошка
204
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До САШО+ 338Само се замисли , ако не беше ЕС къде щяхме да сме. Разни неграмотни червени *** пишат и говорят глупости за Евразийски съюз . Нали се сещате , че навсякъде сиренето е с пари. Там няма фондове и пари , там няма нищо освен идеология. Защо всички милиардери от Русия живеят в Англия или Роман Абрамович не купи Спартак -Москва , а купи Челси . Добре , че останаха малко червени бабички , които хвърлят пачки от балконите на телефоните измамници .
203
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние по същият начин се гърчим пред Вашингтон,Брюксел и Ердоган.Ние,защото политиците,,които избираме и ни продават на чужди интереси сме ние.
202
10
 
19
 
! Отговори
до 333 преди 7 години
Всичко това , скъпи е защото изибраме боклу....ци, защото се гърчим на руснаци, защото агенти на ДС и техните деца, обединени с капиталисти-комунисти и престъпници , като Борисов, крадат от нашия труд. Затова скъпи сме зле, а не защото ни приеха по милост в ЕС.
201
3
 
21
 
! Отговори
САШО+ преди 7 години
200 милиона усвоени европари от кмета на Стара Загора, Живко Синеокия .Като се разходите из центъра в Стара Загора, разбирате, че яко се краде.То не бяха нови мерцедеси, аудита, къщи, то почивки, то офшорни сметки. Кмета си ходи с частна охрана, хората не са го виждали, страх майка .....