Евродепутатите кандисаха на проверки на европейците

Махат гишетата за граждани на ЕС, сверяват паспортите с полицията
Обновена: 16 фев 2017 21:55 | 16 фев 2017 21:41,
21
Евродепутатите кандисаха на проверки на европейците
Снимка: Булфото, архив

Европейският парламент се съгласи днес всички европейски граждани да бъдат проверявани от службите за сигурност при влизане и излизане от ЕС.

Мярката беше поискана след атентатите в Париж, за да могат службите да контролират движението на евентуални терористи и завръщащи се в Европа бойци на "Ислямска държава".

Документите на всички европейци ще се проверяват по същия начин на границата, както за останалите чужденци.

Те ще се сверяват с базите данни за издирвани лица на Интерпол и Европол, както и сред подозираните, че са се радикализирали, в Шенгенската информационна система и сред сигналите за изгубени или откраднали паспорти и лични карти.

Според отговорничката на парламента по досието, румънската евродепутатка Моника Маковей, систематичните проверки са задължителна стъпка за гарантиране на сигурността на гражданите.

И досега граничните власти можеха да проверяват документите на европейските граждани, както на тези, които се движеха вътре в Шенген, така и на тези, идващи от нешенгенски държави. Тези проверки обаче бяха на случаен признак и при повишен риск. Властите не бяха задължени да ги сверяват срещу всички полицейски и гранични бази данни, а само да видят дали са валидни.

Сега контролът ще бъде упражняван върху всички преминаващи, както на влизане, така и на излизане от ЕС.

Проверките ще се осъществяват, както на летищата, така и на сухопътните КПП и на пристанищата.

Засиленият контролен режим ще удължи времето за пресичане на границите. Ето защо, ако оценката на риска позволява, полицаите ще проверяват само определени групи хора. Например такива, идващи или отиващи към определени държави или отговарящи на определено описание.

В този случай пак ще се гледат документите на всички, но част за част от пътниците ще се установява само валидност на документа и самоличност, а за други - ще се чака потвърждение, че не са регистрирани сред издирвани и високо рискови лица.

Тези облекчени проверки ще се прилагат само за срок от 6 до 18 месеца, докато съответните летища не адаптират инфраструктурата си така, че да позволят повече пътници да могат да преминават през гишетата на граничарите за по-бързо. След като сегашното разпределение бъде променено, задълбочените инспекции стават задължителни.

Новият режим, който се очаква да влезе в сила след няколко седмици, няма да се прилага само в Обединеното кралство, Ирландия и Дания, в чийто членски договори за ЕС, са записани изключения от следването на някои общи политики, свързани със сигурността.

Промяната в правилата е в отговор на терористични атентати в Европа като тези в Брюксел, Париж и Берлин, както и на феномена "чуждестранни бойци". Последните са европейски граждани, които се присъединяват към терористични групи в конфликтни зони, като "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

469 депутати подкрепиха новия режим за паспортни проверки, 120 бяха против, а 42-ма се въздържаха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Момент,значи мен с редовният паспорт и купен билет с платени от мен лично данъци ще ме събуват боса,ще ме опипват и събличат жилетката,а някакви със забрадки и шлифери заедно с брататите им спътници ще преминават на талази ,ще им дават дори пакети с храна и вода, ще ги обгрижват..,с какво те да повече от мен АЗ СЪМ ДИСКРИМИНИРАНА,значи моят европейски произход е пречка така излиза,а тези от Арабският полуостров и Африка са ценният човешки материал!
13
1
 
43
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Ето поредната последица от безумната ЕС политика - да поканиш всички! Естествено и терористите ще дойдат! Може не всичките но достатъчно! На онази изперкала лоена топка в Берлин трябва определено най-много да се "благодари"!
12
0
 
34
 
! Отговори
На мюнхен преди 7 години
До БаварияА също и тези които сменят панеже бг карти не минават на автомата
11
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Брюкселски зелки пускате милиони незаконни емигранти,а проверявате европейците!!!!" Че то вече има стотици хиляди европейски граждани,които са чернокожи,ислямисти и терористи.Франция,Белгия,Швеция,Германия имат цели квартали от *** европейски граждани.Германецът Махдуд изнасилил бяла ученичка,чернокож швед от Кабо Верде заклал жена в Лондон,белгийката Шерифе заловена с бомби след екскурзия до Сирия.Българинът Хасан блъснал германка,която всъщност е украинка.
10
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво !!!!Евро *** са верни на себе си!Създват проблем с мигрантите и...с пари и закони решават проблема!
9
6
 
34
 
! Отговори
Бавария преди 7 години
До На мюнхенВ Мюнхен има и автоматичен пропуск и контрол, както на влизане, така и на излизане - с биометрична лична карта или паспорт се минава за максимално 90сек. Само балъците висят по опашките...
8
2
 
62
 
! Отговори
Циник до Хензел преди 7 години
Не е баш така! Мюнхенският тираджия Анис Амри ( с 13 паспорта ) е от "новопоканените"...афганистанеца изнасилил, и удушил немската студентка - и той е от поканените гости на Мурксул.Тепърва ще гледаме сеира на милионите новопристигнали мюсюлмански тарамбуки! Никой не знае колко от тях са дошли за да убиват неверници - дай им време да се настанят, и организират....да спретнат бомби...да се въоръжат...и "брой пилците наесен!"
7
1
 
67
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Европа има в себе си тумор! Да видим кой и кога ще се престраши да извади скалпела. Щото това тука са простотии.
6
0
 
47
 
! Отговори
На мюнхен преди 7 години
Наскоро минах през летището в Мюнхен. Германците вече го прилагат. Висиш и чакаш докато те проверят по всичкото бази данни и нема мърдане
5
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То Шенгеня и без това не работи. Сега съвсем ще го досъсипят
4
1
 
67
 
! Отговори
НРБ преди 7 години
Брюкселски зелки пускате милиони незаконни емигранти,а проверявате европейците!!!!
3
11
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС тръгна по стъпките на Ердоган. Нарушава основно право-на свободно придвижване.
2
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато преди мноого години цели 15 пишех че ЕСС ще се разпадне много от чукащите си клавиатюрите ми цакаха минуси. Е какво се оказа накрая след като ми чукахте минуси? Дойдохте на моя. нали?
1
1
 
83
 
! Отговори
Циник преди 7 години
А кога ще проверят психичното здраве на немската фюрерка? Кой бе - аджеба - напълни Европа с "чуждестранни бойци" , и всякаква и*змет? Кой? Дебилните търтеи в Европа - са охранявани, и финансирани от европейския данъкоплатец - а него...данъкоплатеца - всяка арабска тарамбука - може да го мачка, и убива, когато и е кеф! На докторски - не се опитвай да лекуваш "симптомите" на болеста - а причинителя!