Амнести: Политическите лидери насаждат омраза!

Мигрантите са отрова за Орбан, измет за Вилдерс
22 фев 2017 09:27, Петя Славова
42
Амнести: Политическите лидери насаждат омраза!
Снимка: архив, Reuters

Лидери по целия свят, сред които американският президент Доналд Тръмп, разпространяват слова, насаждащи омраза, нарочно пораждащи страховете и безпокойството и диаболизиращи определени групи хора. Тази "токсична" риторика е направила света по-опасно и "по-мрачно" място.

Такива са изводите в годишния доклад на правозащитната организация "Амнести интернешънъл", предадоха световните агенции.

Докладът съдържа 408 страници, посветени на нарушенията на правата на човека по света. В него се документира състоянието на правата на човека в 159 държави през изминалата 2016 г., уточняват Ройтерс и Асошиейтед прес.

В доклада се подчертава, че 2016 г. е била годината, в която "циничното използване на риториката "ние срещу тях" на упреците, омразата и страха е придобила глобална популярност до ниво, невиждано от 30-те години на миналия век", когато Адолф Хитлер дойде на власт в Германия, предаде БТА.

Правозащитната организация споменава Тръмп, унгарския президент Виктор Орбан, турския президент Реджеп Тайип Ердоган и филипинския президент Родриго Дутерте сред лидерите, които "със своите разединяващи хората слова преследват безмилостно цели групи от обществото, нарочват ги за изкупителни жертви и разпространяват идеята, че някои хора са по-малко човечни от другите", констатира правозащитната организация. Първите, които попадат на прицела, са бежанците, допълва тя, предаде Франс прес.

Като пример се посочва блокирания от американски съд указ на Тръмп, който затваряше временно границите на САЩ за бежанците и за гражданите на 7 страни с преобладаващо мюсюлманско население. Като друг пример се цитира и "незаконното и безотговорното" споразумение, сключено между ЕС и Турция, позволяващо да се изпращат кандидати за убежище обратно в Турция.

"Отровната риторика, използвана от Тръмп в предизборната му кампания илюстрира една глобална тенденция към по-гневни и по-разделящи политики", посочва Амнести, предадоха АП и Ройтерс.

"Пределите на това, което е приемливо се променят. Политиците безсрамно и активно легитимират всякакъв род пропита с ненавист риторика и политики, основаващи се на идентичността на хората - расизъм, омраза към жените и хомофобия. Първата мишена са бежанците и ако това продължи през 2017 г., други ще се озоват също в позицията на атакувани", се казва в годишния доклад.

При представянето на доклада Джон Далхаузен, директор на Амнести интернешънъл за Европа, припомни, че унгарският премиер Орбан е нарекъл мигрантите "отрова", крайнодесният холандски лидер Герт Вилдерс е говорил за "мароканска измет", а холандският премиер Марк Рюте е написал отворено писмо, което приканва мигрантите да се държат "нормално или да се приберат у дома", предаде Франс прес.

Далхаузен каза, че "чужденците и мюсюлманите, които са основна мишена на европейската демагогия, са представяни като заплаха за сигурността и за националната идентичност, като крадци на работни места и като хора, злоупотребяващи със социалната система", предаде Франс прес. Заглавието на доклада е "Състоянието на човешките права по света", припомня АП.

В него се казва, че светът става едно "по-мрачно и по-нестабилно място", предаде Ройтерс. "Ранните индикации, подадени от Тръмп, подсказват една външна политика, която значително ще подкопае многостранното сътрудничество и ще доведе до нова ера на по-голяма нестабилност и на взаимно подозрение", се посоча още в документа, допълва Ройтерс.

В него се казва, че правителствата по света "си затваряха очите за военни престъпления и договаряха сделки, които подкопаваха правото на хората да поискат убежище, приемаха закони, които нарушаваха свободата на словото, подстрекаваха към убийството на хора, просто защото те са обвинени, че употребяват наркотици, оправдаваха мъченията и масовото следене и разширяваха драконовските полицейски правомощия", предаде АП.
В документа се допълва, че "големият въпрос на 2017 г. ще бъде колко далеч светът ще остави да стигнат жестокостите, преди да направи нещо срещу тях".

В доклада се припомня, че правителства и въоръжени групировки измъчват цивилното население в редица зони на конфликт и че световните лидери не са успели да се споразумеят за намирането на адекватен отговор на глобалната бежанска криза, предаде ДПА.

"Фундаменталните идеи за човешко достойнство и равенство бяха поставени под заплаха през една година, в която стана рутина бомбардирането на болници в Сирия и Йемен, в която бежанците бяха изтласквани обратно в зоните на конфликт и в която имаше сериозни мерки за заглушаване на дисидентите от правителства по целия свят", се казва още в доклада, предаде ДПА.

В Европа страховете от тероризма доведоха до мерки, които едно време бяха възприемани като изключителни, а днес са част от обикновеното наказателно законодателство в няколко страни. Франция и Великобритания сега позволяват домашни арести да бъдат налагани въз основа на доклади на тайните служби, които не могат да бъдат обжалвани ефективно от засегнатите. Новият британски закон за следенето "прави значителна стъпка към една действителност, в която правото на личен живот е просто непризнато", се казва още в доклада, предаде ДПА.

Говорейки за Близкия изток, Амнести интернешънъл разкритикува четири от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН - Великобритания, Франция, Русия и САЩ - за това, че активно подкрепят сили, отговорни за нарушения на правата на човека в продължаващите конфликти в Сирия, Йемен, Либия и Ирак, предаде ДПА.

Други бликоизточни страни, в това число Египет, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са критикувани, че не организират справедливи процеси за хора, обвинявани във връзка с националната сигурност и с тероризма.

В Америка Амнести отбелязва тенденция на "насочена срещу човешките права, расистка и дискриминаторна риторика в политическите кампании и от страна на държавни служители" из целия регион.

Организацията предупреждава и, че правозащитници, които се противопоставят на големи проекти или на международни корпорации, са изложени особено на риск в Латинска Америка. Гватемала и Хондурас са определени като "най-опасните страни в света" за онези, които се опитват да защитават земята или околната среда.

Неправителствената организация посочва и 36 страни, които са нарушили международното право, като са върнали незаконно бежанци в страни, в които техните права са застрашени, предаде Франс прес.

Базираната в Лондон, Амнести реши да представи тази година доклада си във Париж. Там френският клон на организацията критикува на няколко пъти ограниченията на фундаменталните права в рамките на мерките, приети за борба с тероризма и по-специално извънредното положение, наложено сред атентатите от 2015 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
naco преди 7 години
Така наречените ПОЛИТИЦИ в България,в момента ПРЕСКАЧАТ от ЦВЯТ на ЦВЯТ само за да ОТВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО от ИСТИНСКИЯТ ПРОБЛЕМ на България,а именно КОРУПЦИЯТА!?
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Политическите лидери насаждат омраза!"Правилно,така е при капитализма!Конкурентът трябва да бъде унищожен,по възможност за чужда сметка!И социолозите им помагат!Може ли някой да даде смислен отговор защо за наша сметка,на данъкоплатците ,денонощно гледаме и слушаме бръщолевенията на най-големите некадърници и организирани престъпници,признати като такива дори от американски посланици?САЩ казват и доказват,че Бойко е престъпник- нашите прокуратура и съд го допускат до управлението!МАФИЯ!
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия да не ни промиват мозъците тяхната "нетоксична" любов към лошото, с която превърнаха света в бърдак. Явно някой прави пари от поддържането на хаос.
19
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нa тия Aмнести,нямa ли кой дa им сложи еднa по- мощнa бомбa бе ?
18
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всички хора трябва да са с равни права,но не всички са с равни възможности,както и не всички са свестни хора,не може неграмотен социопат да има същите привилегии и отношение,както човек с реален принос към обществото и не трябва да му се осигуряват доходи като на работещ човек-трябва да си ги заслужи с работа а не да ги взима наготово,това е порочно
17
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** Амнести нищо не казва за правата на жените примерно в някои страни където ги пребиват с камъни ,и режат глави ...седнали да се тюхкат що в една светска и християнска държава ,като България било забранено да се ходи с бурка...!!!!Аре гитла само на амнести ще ми станат!!!
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само не разбрах къде пропуснаха англия - те направо заради мигрантите излизат от евросъюза и там омразата отдавна се е обърнала срещу европейците. или така е по-удобно?
15
0
 
32
 
! Отговори
7 преди 7 години
С подобни статии Амнести се доказват като организация която толерира паразитизма , всеки е наясно че тъмните не идват да работят а само да чакат на готова хранилка. Никой не е длъжен да храни и отглежда *** , колкото и да се опитват да ни го внушават това е пагубно за всяка държава.
14
2
 
22
 
! Отговори
броя на жертвите преди 7 години
Пресметнете броя на жертвите на режима на пожарникаря - емигриралите, умрелите, оскотелите, убитите и самоубилите се, прегазените по пътищата, и ще се убедите, че те са повече на брой, отколкото жертвите на комунизма!
13
0
 
33
 
! Отговори
Еййййййййййййй преди 7 години
А какво да е отношението към хора с нагласата да изнасилват,точат финансите на държава която ги приютява,мързелуват или чупят обществена собственост,да им се пляска и да им се кланяме така ли ,това ли е справедливост,това ли трябва да гледат околните,децата и целия свят,това е изкривена демокрация която заличава човешката ценнносна система и събаря общества,грешна посока за държави които спекулират с демокрацията,дане би да ни казват че демокрацията е експоатация,ново понятие което заблуждава
12
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АМНЕСТИ Е КЛОН НА ИД ! ТЕЗИ С.ОРОСОИДНИ ОРГАНИЗАЦИИ В ТОВА ЧИСЛО И БХК СА ОБЕЗГЛАВИЛИ, ИЗБИЛИ МИЛИОНИ ХОРА ПО СВЕТА. ВКЛЮЧИТЕЛНО И НАД МИЛИОН БЪЛГАРИ
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
светът върви в грешна посока откак е създаден.така наречената демокрация е станала тотална измама още в първобитния строй след като вождът и жрецът са разбрали че могат да паразитират на гърба на съплеменниците си. по този недодялан начин е устроен днешния свят в който една шепа престъпници лежат на гърба на света.политиците са тези на които престъпния елит разчита да пази статуквото на западния фашизоиден свят .разделяй и владей това е откак свят светува
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДГД амнеси интернешънъл. Както става ясно проблема е в мюсулманите. От ТАМ идват ТУК и искат да го направят както е ТАМ - с бурките с техните обичаи...?!??! ЗАЩО?! Ако толкова искат ТУК да стане като ТАМ - няма да стане, не трябва да става. Има толкова много ислямски страни, там да ходят. Не е нужно целия свят да е ислямиски. А те точно това искат - Никаква култура и изкуство, бурки и по 10 пъти чело в земята.
9
0
 
27
 
! Отговори
Бежанец 2 преди 7 години
Ас не иска седи в Булгария, тука ме карат работи и момичета искат пари за секс. Ас изка в Швеция, там дават ного пари и на требе работи. И момичета безплатни. Само хващаш я и действаш, е те се дърпат, пищят и реват, но от това ми става по убаво.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Амнесемеси повече, Амнести!!!
7
1
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
вземаите си ги малтретираните и се махаите от бьлгария светьт е широкмен ме интересува кьде да се скрият битите и изнасилени старци от селатачакам предложението ви
6
3
 
33
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Меркел, Обонго, Оланд, Брюксел - прави са Амнести - това са лидерите насаждащи омраза!
5
2
 
4
 
! Отговори
Циник до Янков преди 7 години
Това е ирония! Коментар 3 си е ок!
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За мен даже са и по-лошо :)
3
2
 
41
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
"Амнести интернешънъл" са заплаха за света такива порочни НПО-та прокарващи лични и корпоративни интереси под маската за загриженост към определени групи хора трябва да бъдат забранени.