Какво е "Червеното нещо" в Италия?

"La Cosa Rossa" е препратка към филм на Нани Морети от 1990 г.
23 фев 2017 12:37, Елка Василева
4
Какво е "Червеното нещо" в Италия?
Снимка: архив, Reuters

Във фрагментирания политически пейзаж на Италия се появи ново образувание, кръстено "Червеното нещо", след като значителна част от лявото малцинство се отдели от управляващата левоцентристка Демократическа партия (ДП), предаде ДПА.

Разделението беше причинено от разногласия между Матео Ренци, бивш лидер на партията и премиер, и недоволни партийни членове, водени от бившия премиер Пиер Луиджи Берсани, които го обвиняват, че предава традиционните леви и работнически корени на партията, заемайки прекалено либерални и центристки позиция.

"Червеното нещо" или "La Cosa Rossa" на италиански, е препратка към филм на Нани Морети от 1990 г., озаглавен "Нещото". Филмът показва дебатите в Италианската комунистическа партия по предложение за премахване на определението "комунистическа" от името й, след падането на Берлинската стена и края на Съветския съюз, отбелязва Ройтерс.

В резултат на тези дебати основаната през 1921 г. ИКП се преименува на Демократична партия на левицата през 1991 година. Малцина партийни членове, обявили се против промяната на името, се отцепиха и основаха Партията на комунистическото възраждане.

Демократичната партия на левицата премина през няколко трансформации и накрая еволюира до Демократическа партия през 2007 година.

/БТА/
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Аха, "Червеното нещо" всъщност станало 1 голямо нищо!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2

Благодаря за потвърждението на превода. Предвид нивото на сайта, предположих че са пльоснали буквален превод от Гугъл, а на практика изразът за означава нещо друго. И да, и аз съм на мнение, че италианският е изключително красиво звучащ език, но нещо не ми върви :D
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1
моят италиански е мн. добър,живея в италия,и да,означава-червеното нещо!Cosa-се използва като -какво?,Нещо.Ето и пример.Говорите си с някой ,той ти казва нещо,но или не си разбрал,или питаш с учудване-Cosa???..(какво?),друг пример-Sta cosa e molto bella!-това Нещо е много хубаво!Италианският е страхотен език,като песен!!
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Италианският ми е слаб, но Cosa Rossa не трябва ли да значи "Червено дело"?