Европейското кошче за лоша храна: Източна Европа!

Една и съща опаковка, производител... Но различно съдържание. Защо?
28 фев 2017 18:00, Боряна Павлова
190
Европейското кошче за лоша храна: Източна Европа!
Снимка: архив Reuters

Да си европеец, но втора ръка. Така се чувстват много от хората в Източна Европа. Защото вече е ясно - стоките, продавани от големите вериги и производители, предназначени за този пазар, не са със същото качество.

Колбасите са с по-малко месо, шоколада е с по-малко какао, млечните продукти са с по-малко белтъчини. Има едно нещо, което е еднакво: опаковката.

Ладислав живее в Словакия. Той се връща от пазар, а в торбите му има не само словашки продукти, но и хранителни стоки, произведени от известни международни концерни. Ладислав вече знае, че част от тези храни са с много по-лошо качество, отколкото същите стоки, продавани в западните супермаркети.

Още по темата

"Те ни взимат за идиоти и само гледат да печелят за наша сметка. Мигар ние сме сметището на Европа? Честно: чувствам се като втора ръка европеец", възмущава се Ладислав, цитиран от "Дойче веле".

В Словакия вече го има черно на бяло: Министерството на земеделието публикува резултатите от поредица специализирани тестове, в рамките на които 22 известни маркови хранителни стоки, продавани съответно в западните и в словашките магазини, бяха сравнени по качество.

Оказва се, че в продаваните в Словакия колбаси има по-малко месо и повече мазнина и вода, в млечните продукти - по-малко белтъчини. Словашките варианти на всички тези продукти съдържат повече оцветители, подсладители и консерванти.

Това е същински скандал, казва министър-председателят Роберт Фицо: "Неприемливо е международни концерни да продават на източноевропейските пазари продукти, които са със значително по-ниско качество от съответните продукти в западните магазини", казва словашкият премиер.

С тази позиция е съгласен и Съюзът на потребителите в Словакия. Негови представители твърдят, че за повечето потребители в Средна и в Източна Европа качеството е вече по-важно от цената. Шефът на Съюза Милош Лауко смята, че концерните играят нечиста игра: "Повечето храни в западните магазини са дори по-евтини, отколкото тук, защото там има силна конкуренция. Тъй че нека не твърдят, че качеството на продуктите им тук е по-ниско заради по-ниските цени". Звучи ли ви познато?

След като скандалът разбуни словашкото общество, премиерът Фицо обяви, че заедно с колегите си от Полша, Унгария и Чехия ще повдигне въпроса на извънредна среща на ЕС.

Бесен е и чешкият министър на земеделието Мариан Юречка. Пред Ройтерс той заяви: "При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук".

Законите на ЕС обаче не забраняват такова нещо. Ако всички изисквания за безопасност на храните са изпълнени и съдържанието е описано - проблем няма.

Множество производители в Европа твърдят, че разликите в продуктите им в различни страни се дължат на "угаждане" на местния вкусия и познати рецепи.

Чехия се присъедини към недоволството на Словакия и Унгария и трите планират да лобират пред ЕС да се уеднакви качеството.

Основната цел? Ако един продукт има един и също производител, една и съща опаковка с един и същи шрифт и поне на пръв поглед е абсолютно същия продукт, то и съдържанието да е еднакво. Не звучи налудничаво, нали?


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
11
 
11
 
! Отговори
Машинка преди 4 години
В Сибир само камъните не стават за ядене! Но опитите продължават!
17
2
 
28
 
! Отговори
олинклузив фен преди 4 години
Ние пък им го връщаме на лошите европейци със некачествена храна и менте алкохол на олинклузив в хотелите.
16
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А това е нищо! Чакайте за десерт и канадските храни
15
7
 
23
 
! Отговори
Путинка преди 4 години
В Сибир се отглежда най - вкусната и качествена храна в света! Заповядайте да се нахраните безплатно!
14
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога повече БСП на власт, помним чернобил, помним системата с купоните, помним хиперинфлацията, помним кървавите протести!
13
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо няма изследване и в България? Защото ще се окажем отново първенци в печалната статистика.
12
6
 
40
 
! Отговори
погр ебален агент преди 4 години
Поради тази причина хранителния надзор на Русия масово спира вноса на храни от Западна Европа. А нас няма кой да ни пази!
11
2
 
59
 
! Отговори
Каля преди 4 години
Живея в Германия, и дори в различните вериги тук качеството е различно. Какво остава за източна Европа...! Примерно, искаш качество отиваш в Edeka или Rewe! В нашенските магазини ако е стоката е внос, то тя не е същата, както примерно в австрийскита верига на Билла! Разлика очевадна!!! С колите е същото, тези които ги правят в Турция не са същите Рено за френският пазар. Това го наложиха ония глобалистите, не се чудете! И по зле ще става...
10
3
 
57
 
! Отговори
могъща България преди 4 години
Чехия се присъедини към недоволството на Словакия и Унгария и трите планират да лобират пред ЕС да се уеднакви качествотоа.А къде съм АЗ?
9
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герб -Отрова ..трови народа ...целува МЕРКЕЛ
8
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП(БКП)= РАДИАЦИЯ ОТ ЧЕРНОБИЛ!
7
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само Путин ги оправя тези мръсници
6
38
 
8
 
! Отговори
ЕС преди 4 години
Поне има храна и не се чака по магазините за хляб, олио, яйца, ориз, мляко и т.н. Купони също няма за сега и трябва да се молим горещо, да не връщат се! За бога братя не купувайте!
5
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4ГЕРБ-ОТРОВА!
4
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
боклучи са западняците а Бойко ги обожава
3
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП ПОБЕДА - ДА ЯДЕМ КАЧЕСТВЕНИ ХРАНИ, ДА ПОТРЕБЯВАМЕ КАЧЕСТВЕНИ СТОКИ.
2
7
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво мислехте че ни приеха в ЕС? Дали заради силната ни икономика и развити пазари? Не! За да си пробутат буклуците, които иначе ще хвърлят на екарисажа. А той струва пари!
1
11
 
52
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 4 години
Може ли някой да изброи поне две "евроатлантически ценности"? Подсказвам: едната е хомосексуализма, а другата коя е? Лошите храни ли?