Лондон задължен да пуска европейци до края на Brexit-а

Евродепутати ядосани на ЕК, че не брани гражданите на ЕС
Обновена: 2 мар 2017 11:53 | 2 мар 2017 11:45,
12
Лондон задължен да пуска европейци до края на Brexit-а
Снимка: архив, Reuters

Британското правителство е задължено да спазва правата на европейските граждани, които живеят на територията на Великобритания. Това заяви Европейската комисия по повод питане на евродепутати за зачестилите проблеми на европейците, живеещи на Острова в навечерието на преговорите за напускането на Обединеното кралство.

"Докато Великобритания е член на ЕС, всички права и задължения продължават да се прилагат", заяви комисарят за правосъдието Вера Юрова.

Тя обаче добави, че Брюксел няма да предприема стъпки, докато Великобритания не заяви, че желае да напусне, защото е възприела подход да не води преговори, докато не бъде подадено искането за напускане. Очаква се британският премиер Тереза Мей да направи това на 15 март.

Депутатите изразиха недоволство от мълчанието на Брюксел, настоявайки, че хиляди европейци, живеещи във Великобритания, ги търсят за съдействие, тъй като са разтревожени за бъдещето си.

"Липсата на сигурност предизвиква голяма тревожност у тези хора, някои от които са ми съседи в Лондон. Тези хора работят, учат, живеят и не искат да са политическа разменна монета. Искаме сигурност за нашите граждани и за вашите", обърна се към комисарят британската евродепутатка Джийн Ламбърт.

Според шефа на правната комисия на Европарламента и британски евродепутат Клод Мораес след референдума почти 30% от молбите за предоставяне на право на престой, подадени от европейски граждани, са отхвърлени.

"Подканяме Европейската комисия да се включи в защитата на европейските граждани във Великобритания, които се чувстват несигурни за бъдещето си", заяви Мораес.

От българските депутати в дискусията се включи само Емил Радев от ГЕРБ, който определи като "недопустими" ограниченията срещу европейци преди напускането на Обединеното кралство и настоя британското правителство да спре да плаши гражданите си, че "половин България и Румъния ще дойдат". Той призова Еврокомисията да започне наказателна процедура срещу Лондон, за да го принуди да спазва правата на европейците да живеят, учат и работят във Великобритания.

По време на дебата се изясни, че във Великобритания живеят повече от 3 млн. граждани на ЕС, а 1 млн. британци пребивават в други европейски държави. 300 000 от европейците на Острова са от ромски произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ANGLIA V SLUCHIA E PRAVA MNOGO ROMI OT SOZ BLOKA SE SVLIAKOHA TAM DA LAPAT SOZIALI I DA PROSIAT OTDELNO POZNAVAM TAKIVA ROMI POLUCHAVAT POMOSHI I IMAT DARJAVNO JILISHE I PROSIAT OTDELNO A KATO PRBAVIM KAM 20 -na MILIONA TIAHNI OT KOLONIITE v AZIA I AFRIKA STAVA STRASHNO
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"300 000 от европейците на Острова са от ромски произход."Хахахах. Ромите от кога са европейци? Нали Индия официално си ги призна за техен си етнос? Ромите съответно трябва да са азиатци!
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bravo na Emo Radev!!!!Eto koi e bg patriot!!Koito zashtitava bg v eu..za puurvi put..Kolko komunisti i petna minaha byureci,bokl..uci nikoi nikoi ne ni zashtitavashe nikak...eto koi go pravi!!Emil Radev ot gerb..
7
0
 
10
 
! Отговори
АБВ преди 7 години
Какъв е проблемът? Ако Англия ограничи придвижването на хора от ЕС, същото трябва да направи и ЕС спрямо Англия. Не знам защо това не се прави спрямо САЩ, които делят ЕС на две. А иначе г-жа Мей май ще кара англичаните да си берат ягодите сами. Не, че една голяма част от тях имат ум за нещо повече! Богатството им се дължи на това, че в миналото са владеели половината свят.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
300 000 "европейци" от ромски произход??Това беше вица на деня.Разликата е че тези "европейци" не са там да работят. Там са за кражби, просене по улиците и по метрата, и живеене на гръб от социални помощи. Както правят и в страните в които ги развъждат за гласове по изборите. Не ги сравнявайте с наши сънародници които работят, учат, и честно си изкарват хляба там. Сравнението е обида за тях. Това че *** от Столипиново,има български паспорт, не го прави мой сънародник.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно наистина не им е ясно,че в цялото им селско стопанство работят само българи и руманяски.И че тая работа няма да я работи никой англичанин нито някой друг
4
1
 
27
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
"300 000 европейци от ромски произход във Великобритания". А колко индийци и пакистанци от ромски произход живеят там?
3
3
 
29
 
! Отговори
Антифен преди 7 години
300 000 европейци от ромски произход във Великобритания - това обяснява много неща.
2
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е хубаво ще ни изгонят. И какво ще стане с тая държава. След 10-15 години ще е под нивото на албания. Те са много горди. Имат се за незаменими. Не вярват че всичко ще рухне и че паунда ще стане 20ст. Тук в ук нямат суровини. Когато и малкото останали производители се преместят какво ще стане?
1
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази Вера Юрова не важи. Важно е какво казва Тереза Мей.Затова бързайте братя роми, да превземем Острова до 15 март.