Полша, Словакия, Унгария и Чехия с план за по-силен ЕС

Вишеградската четворка се обяви против разделенията в Евросъюза
2 мар 2017 16:15, Елка Василева
27
Полша, Словакия, Унгария и Чехия с план за по-силен ЕС
Снимка: Reuters

Държавите от Вишеградската четворка приеха обща декларация с предложения за бъдещото развитие на ЕС, която ще бъде представена на специалната среща на върха на съюза в Рим на 25 март. Това заяви на пресконференция във Варшава полският премиер Беата Шидло след среща с колегите си от Словакия, Унгария и Чехия.

В документа се подчертава необходимостта от опазване на единството на ЕС и общия пазар, както и по-голям контрол на страните членки върху процесите на взимане на решения.

Още по темата

Реформата на ЕС трябва да се базира на равенството на интересите на всички страни членки, посочи Шидло, цитирана от Ройтерс.

"Ние сме против разделенията в ЕС и никога няма да се съгласим с каквито и да са разделения, защото това е най-прекият път към отслабването на Европа", добави полският премиер.

Шидло призова също така евентуалните промени в еврозоната да не бъдат във вреда на останалите страни членки. "Ние искаме една по-добра Европа, а не "повече Европа" или "по-малко Европа", изтъкна тя.

Полският премиер бе подкрепен от словашкия си колега Роберт Фицо, който изрази мнение, че подготовката на срещата в италианската столица е в "жалко" състояние и пожела тържествената среща по случай 60-годишнината от Римските договори да приеме "ясен текст, със съгласието на всички", предаде Франс прес.

Чешкият премиер Бохуслав Соботка съобщи, цитиран от ТАСС, че Вишеградската четворка не е съгласувала обща позиция по кандидатурата на Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет.

Туск е бивш полски премиер от либералната партия "Гражданска платформа". Управляващата сега в страната консервативна партия "Право и справедливост" е против нов негов мандат като председател на Европейския съвет.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Европа на две скорости? Защо си мисля че втората всъщност ще е задна. При това на ръчна спирачка.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слабички сте в сравнение с тия със закостенелите мозъци . А и ние с тая трета задна скорост въобще не можем да се обадим
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я си замини с тоя съюз бе *** хахахахС голоте руснаци и некви азиатци и южно американци. Това е Б лига. Малко преди В група.
17
9
 
9
 
! Отговори
seira преди 7 години
НЕОБХОДИМ НИ Е НОВ ЕВРАЗИЙСКИ СЪЮЗ - СЪЮЗ НА СУВЕРЕННИТЕ ДЪРЖАВИ, ПРОСТИРАЩСЕ ОТ АТЛАНТИКА ДО ВЛАДИВОСТОК!!!ДЕ ГОЛ
16
0
 
17
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Ако направят ЕС на различни скорости това ще бъде дискриминация и разделение между богати и бедни страни и тогава защо ни е този съюз? Само да ни експлоатират и като пазар на техните стоки?
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСърбия-България-Македония със столица Белград. С един договор за въоръжаване от Русия и еврогейовете и турците ще са като наакани.
14
0
 
10
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
До #14 SpaceX. Ние сме длъжни да опитаме да направим промяна и една от важните промени ще бъде,че крадливата Тиква няма да е повече на власт.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Балканския съюз е все по-близо! Западна европа,неможе да се справи с нашия дребен тарикатски нрав. За това ще се наложи ново разпределение на държавите.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марешки?????Голяма заблуда!Фалшив и тарикат.Той е троянски кон.Има право, но гради имидж на фалшива основа.Историята с картела е смехотворен.Нека покаже документи откъде му са горивата.Имам спомени и за разните му "съвсем законни" строежи по плажа.Самата му муцуна е на гогс.Има такъв филм.
11
17
 
9
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
От 12 Ако очаквате промяната да дойде от БСП жестоко сте сбъркали , още по малко би могла да дойде от Марешки или патреотите . Опичайте си акъла . Стрига политическа инфантилност. Времената са други , не търпят грешки
10
1
 
5
 
! Отговори
До анонимен 12 преди 7 години
Моля да си вземеш граматиката за трети клас, да научиш кога се пише с, кога със, да разбереш , че не се пише изСтрива...Като прочета грамотно изказване, го вземам под внимание.
9
19
 
5
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
Осъзнайте се , настъпват промени в Европа и ако не постъпите правилно на следващите избори тоест не гласувате за реалната промяна лицето на единствената десен проект Нова Република , ще изпаднете извън борда . Всичко е във вашите ръце и въ вашите бюлетини. РАЗБЕРЕТЕ ГО ВЕДНЪЖ ПОНЕ
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орбан покани Борисов да приемат България във Вишеградската четворка. Но нали се сещаш какво се случи. Нашия се уплаши и не прие. Да не би да ядоса Меркел.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоест ще има западен ес, тия в централен ес, а ние в *** както винаги?
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо,изстривате постове ПРЕДАТЕЛИ ЛИ....
5
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И дa искaт и дa не искaт тия от Четворкaтa, Зaпaдa е решил ЕС ( в тоя му вид) дa отиде в историятa. Явно им омръзнa дa плaщaт, a други дa лaпaт! Новия проект ЕС вече е рaзрaботен в детaйли, сaмо чaст от Еврозонaтa ще е Европa, другите дa се опрaвят сaмосиндикaлно.
4
5
 
17
 
! Отговори
до № 4 преди 7 години
Не си оригинален смешен си.
3
20
 
8
 
! Отговори
ВЛАДИМИР ПУТИН преди 7 години
ЕТА НОВОСТЬ МНЕ НЕНРАВИСТЯ ! Я НЕ ХОЧУ СИЛНИЙ ЕС !
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАЩО НИ НЯМА В РЕДИЦАТА.?
1
5
 
27
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Хипотетично де,ако не бяхме в предизборна обстановка се опитвам да си представя тиквата дали би бил измежду тези държавници на снимката или щеше да чака разрешение от началниците си.