Полша, Словакия, Унгария и Чехия с план за по-силен ЕС

Вишеградската четворка се обяви против разделенията в Евросъюза
2 мар 2017 16:15, Елка Василева
27
Полша, Словакия, Унгария и Чехия с план за по-силен ЕС
Снимка: Reuters

Държавите от Вишеградската четворка приеха обща декларация с предложения за бъдещото развитие на ЕС, която ще бъде представена на специалната среща на върха на съюза в Рим на 25 март. Това заяви на пресконференция във Варшава полският премиер Беата Шидло след среща с колегите си от Словакия, Унгария и Чехия.

В документа се подчертава необходимостта от опазване на единството на ЕС и общия пазар, както и по-голям контрол на страните членки върху процесите на взимане на решения.

Още по темата

Реформата на ЕС трябва да се базира на равенството на интересите на всички страни членки, посочи Шидло, цитирана от Ройтерс.

"Ние сме против разделенията в ЕС и никога няма да се съгласим с каквито и да са разделения, защото това е най-прекият път към отслабването на Европа", добави полският премиер.

Шидло призова също така евентуалните промени в еврозоната да не бъдат във вреда на останалите страни членки. "Ние искаме една по-добра Европа, а не "повече Европа" или "по-малко Европа", изтъкна тя.

Полският премиер бе подкрепен от словашкия си колега Роберт Фицо, който изрази мнение, че подготовката на срещата в италианската столица е в "жалко" състояние и пожела тържествената среща по случай 60-годишнината от Римските договори да приеме "ясен текст, със съгласието на всички", предаде Франс прес.

Чешкият премиер Бохуслав Соботка съобщи, цитиран от ТАСС, че Вишеградската четворка не е съгласувала обща позиция по кандидатурата на Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет.

Туск е бивш полски премиер от либералната партия "Гражданска платформа". Управляващата сега в страната консервативна партия "Право и справедливост" е против нов негов мандат като председател на Европейския съвет.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари