Сърбия заменя Великобритания в Европейския съюз?

Федерика Могерини намекна за това в Белград
4 мар 2017 11:50,
139
Сърбия заменя Великобритания в Европейския съюз?
Снимка: архив Reuters

Могерини е на обиколка на Балканите, започнала от Черна гора и завършваща в Косово, за да увери района, че Евросъюзът остава отворен за разширяване въпреки кризата, която преживява.

По-рано вчера Могерини беше посрещната с проруски лозунги и освирквания в сръбския парламент в Белград, докато призоваваше за интеграция на Западните Балкани в ЕС, посочва БТА.

Крайнодесни сръбски депутати, които подкрепят по-тесни връзки с Русия вместо интегриране на Сърбия в ЕС, тропаха по парламентарните банки и скандираха "Сърбия, Русия, не ни трябва Съюза" по време на 25-минутното слово на Могерини.

"Това е въпрос на политика. Става въпрос за сложна политическа среда тук и в района, както и за различно интерпретиране на пътя, по който е поела Сърбия", каза Могерини.

"Мирът на Балканите означава мир в Европа", подчерта тя на обща пресконференция със сръбския премиер Александър Вучич. "В последно време се сблъскваме, а това вероятно ще се случва и в бъдеще, с опити това да се постави под въпрос.

Вучич разкритикува скандирането на ултранационалистите по време на речта на Могерини и заяви, че Сърбия запазва твърдо европейската си ориентация.

Самата Могерини заяви в Белград, че Сърбия може да стане една от страните, които ще заменят напускащата Европейския съюз държава. Могерини не назова конкретно Великобритания.

Аз смятам, че ЕС няма да бъде пълен, докато към него не се присъединят Сърбия и другите страни от Западните Балкани. Балканите са сърцето на Европа." Това заяви върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини пред Скупщината по време на визитата си в Сърбия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога намерите сърбин дето да бачка за рубли, вместо за евро, елате да ми се похвалите)
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руски окупантВерно си много елементарно момче. Няма голяма държава без Дълг. Това е все едно да правиш бизнес без заем от банка? От къде ще изкараш пари да го финансираш?!? Ти някога учил ли си финанси? Или си само един руски празнодумко? Като не теглиш заеми да градиш, как ще се развиваш с думи само не става.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Nyakoi pisa koga Surbiya i BG sme bili v suyuz,az pitam koga Turciya i BG sme bili v suyuz i si otgovaryam fakt e v Nato,tui che novoto vreme se bazira na intersite,a ne omrazata
32
5
 
10
 
! Отговори
тъй тъй преди 7 години
На местото на Англия-Сърбия,на Франция-Косово,а на Германия-Турция,и глей евросъюз,глей чудо!!!!
31
3
 
7
 
! Отговори
още по-светнат преди 7 години
До 43Не говори глупости преди да провериш.Сърбия с най-силно селско стопанство в Европа след Полша. С помощта на външни инвестиции в Сърбия са възстановени всички структуроопределящи предпирятия.В Сърбия средната заплата и пенсия са по-високи от България.Сръбската скара е уникално вкусна :))
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фирмата,която работя последните години има голям интерес на фирми от западна Европа - Англия , Испания , Италия, Полша .... Това преди 2007 беше немислимо! Бизнеса на запад все повече поглежда към България. Естествено трябваше време, но почна да става ! Естествено на Русия това не и харесва и за това ни пречи по всякакъв начин.
29
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абевлезте в някой маркет в Сърбия и пробвайте да купите каквото и да е с рубли) после покажете еврото, и ще разберете какво искат сърбите
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТМи тя Русията ти е в практически фалит бе, погледни номинален БВП през, 2014, 1,86 трлн$, за 2016, 1,23 трлн $.... Цифрите са достатъчно красноречиви, над 30% спад на БВП за 2 години в номинално изражение
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Верно има много заблудени хора в тая страна. Още живеят в светлото бъдеще на СССР. Ква икономика има Сърбия бе? Какъв пазар има с бедната Русия? Ти виждал ли си сръбски стоки някъде? Даже македонски стоки има на нашия пазар?!?Какво ни обеснявате Тея комунистически лозунги баллъци. Добре,че беше царя да ни вкара в ЕС, че до сега да бяхме емигрирали всички от тук. Смешницци.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТХоди в Сърбия на некой пазар и пробай да си купиш на руски кило домати или ягоди, да видиш дали някой ще ти "памидорите или клубничките" после, кат' не те разберат, пробай на немски), гаранция ти давам ще те разберат)
25
3
 
5
 
! Отговори
светнат преди 7 години
Да ви кажа сега за западната ни съседка.Те и в момента са в съюз с Русия. Сърбия е единствената държава от Европа, която има преференциален статут и не се плаща мито при внос на сръбски стоки в Русия. (е, може би и Беларус ползва такъв статут, но те все пак са си бивша ).Руски икономически структури са стъпили трайно в икономиката и. В момента Сърбия е в супер изгодна икономическа ситуация и изобщо не иска да си разваля рахатлъка с бързане за присъединяване в ЕС.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сръбското БСП продължава да слага каишка на връта на сърбите. Тая държава западна прекалено много. Ако продължава да спи народа им, ще стигнат Македония.Сръбското БСП обеднява,колко е зле в ЕС , а години наред неправи нищо. Седат на едно място?!? Колко познато??
23
3
 
5
 
! Отговори
Ruschiche Schweine преди 7 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТ............Някой си е направил жестока шега с теб като ти е казал че можеш да мислиш ! Не му вервай !..Окупанте, баш ти да раздаваш акъл, кой може да мисли и кой не е мисия невъзможна. Отне ти 6 месеца за да разбереш, че Русский се пише с две "С", бе приятелю!!! Ама това не ти дава правото да си най-големия интелектуалец във форума
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТКога сърбите влезнат в един съюз с Вас, ела да ми се похвалиш, мани ги какво говорят техните Воленовци, приказките в Сърбия са едно, действията съвсем друго
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гнусна твар.Растрелять!
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО КОМЕНТАР 15Преди да пишеш по форумите глупости и то с главни букви, вземи си направи проучванията в интернет.Великобпитания ПЛАЩА на ЕС 13 милиарда годишно, а ПОЛУЧАВА от ЕС 4.5 милиарда годишно.Ясно ли ти е сега кой кого цуца?
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТАми ходи в Сърбия и ще видиш, дали някой ще те разбере на руски) такава е истината в Сърбия много повече се изучава немски отколкото руски, затова и имат много голяма диаспора в немскоезичните страни Германия, Швейцария и Австрия
18
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайнодесни сръбски депутати, които подкрепят по-тесни връзки с Русия вместо интегриране на Сърбия в ЕС_____Мислех си че сме единствените с проруски *** в парламента
17
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само в ЕС, но и в НАТО ще влязат, въпреки воя, който руските *** надават.
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбите няма да ги закарат като нас в кланицата с измама. Първо ще поискат да си върнат Косово, и тогава ще "видят"дали искат.