Брюксел с апел към 28-те: Вижте какво ядете!

Еднакви храни, но с различно качество в Източна и Западна Европа
6 мар 2017 18:51,
73
Брюксел с апел към 28-те: Вижте какво ядете!
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия призова властите в 28-те страни членки да събират информация за различния състав и качество на храни, продавани под едно и също име в различни държави.

Повод е изследване, проведено в Словакия, което показва значителни разлики в качеството на продукти, продавани под еднакво име, марка и често производител, в различни държави от ЕС.

Словашкото изследване, показано днес в Брюксел на земеделските министри от ЕС, проследява 22 хранителни стоки, продавани в страната, като ги сравнява със същите, купени от магазин от идентична търговска верига в западна страна членка.

Още по темата

В 10 от случаите са установени съществени различия в качеството, в 3 - незначителни, а 9 от продуктите са се оказали еднакви.

Най-големите отклонения са установени при млечните продукти - при 4 от 6 изследвани, както и при двете безалкохолни напитки, включени в теста. Съществени разлики са установени още при по един от двата обследвани рибни и двата шоколодови продукта, както и в един чай и в подправка.

Сред отклоненията се цитират подмяна на животински мазнини с растителни, намалено количество месо в местните продукти, замяна на захар с подсладители и на плодове с оцветители в храните, продавани на словашкия пазар, в сравнение с този на западния. Различия има и в качеството на опаковката и във вкуса на някои от сравнените стоки, съобщи словашкото правителство пред министрите на земеделието.

Подобно изследване е било направено и в Унгария. Там отклонения от стандартите не са констатирани, но е установена подмяна на част от съставките с по-евтини.

Според Словакия и Унгария е ясно, че има двойни стандарти на производство на едни и същи стоки за източния и за западния пазар. Те предлагат ЕС отново да започне дебат по темата, а Еврокомисията да обмисли дали да не предложи общо законодателство, което да задължи производителите да произвеждат едни и същи храни за износ и за вътрешно потребление. Изравняването на хранителните стандарти беше сред приоритетите на словашкото председателство на ЕС през втората половина на 2016 г., но то не успя да намери подкрепа за промяна в европейското законодателство.

Еврокомисарят за защита на производителите Вера Юрова не обеща днес европейски регламент, докато не е ясно каква част от пазара е засегната от различното качество на еднакви стоки. Тя призова всички държави членки да събират информация по въпроса и да я предоставят на Брюксел, за да може той да прецени нуждата от такова законодателство.

"Отнасяме се много сериозно. Потребителите не бива да бъдат лъгани. Това е въпрос на честност. Еврокомисията и страните членки трябва да работят заедно, за да може потребителите във всички държави членки да бъдат защитени по един и същ начин", заяви Юрова.

Тя обеща да повдигне въпроса на 16 март, когато организациите за контрол по хранителната верига от страните членки се събират в Брюксел за среща, за да поиска от тях да разследват проблема. Информация от потребителски организации също ще бъде добре дошла, каза Юрова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сред отклоненията се цитират подмяна на животински мазнини с растителни, намалено количество месо в местните продукти, замяна на захар с подсладители и на плодове с оцветители в храните...........................Отдавна се знае, че германското краве масло е повечето маргарин.
52
0
 
6
 
! Отговори
Дефис преди 7 години
И второкласник не би написал "месо в месТните продукти", "при по един от двата", "продавани под еднакво име, марка и често производител", "на 16 март".
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хидропониката прови чудеса.35241
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Dobre vie ste pravi ok
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
55, Първо да те питам за кои млека говорим, че в България има и за по 1 лв. литъра, както в Англия има и за по 5 паунда. Второ, ценообразуването е строго индивидуално, не съм млекопреработвател или търговец на млечни продукти, но при над 270 мандри няма как да се случи монопол. Трето, лесно може да видите цените на прясното мляко, дори и в един сай за доставка, където ще се убедите, че има такива с доста различна цена. Четвърто, има и разлика в ДДС за хранителните продукти.
48
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ima))) ima go ne luji.89 p 2.275 L mlyako i e hubavo
47
0
 
5
 
! Отговори
tsv преди 7 години
Айде на левите бутчетаа !!!
46
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Minusi mi slojili na fakta che v BG mlyakoto za 1 L plashtame 2 lv,a v Uk 2.275 L mlyako 89 p))) dobre vie ste pravi aidi vie znaete po dobre,a hladilnika vi pulen li e?? Ne otgovaryaite
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Do 44Kaji kak stava cenoobrazuvaneto na mlyakoto v BG?Veroyatno ste umen chovek,kaji kak taka v BG mlyakoto e 2 lv litura,a v Uk 2.275L 89 p?? Eto nerazbiram,ti kaji.
44
8
 
13
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Другаря Борисов писа история на България с кървави букви.С кръвта на бедния, болен, мизерстващ българин.Ще изреват само тези които са останали живи в БГ от геноцида.Хиляди обаче ще са на два метра под земята, невидели и един ден истинско европейско развитие !!
43
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В нашето семейство консумираме само био, пресни продуки, никакви готови и полуготови храни бюджетът за храна на 5 души ни излиза около 3500 лева месечно.
42
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно изсмукано заглавие, което няма нищо общо с текста, чудя се защо.
41
2
 
7
 
! Отговори
Мимито захаечето преди 7 години
Какви вкусни гръцки ягоди си купих днеска... Не знам 2-ро ли, 3-то ли са качество, но бяха истински и много сладички. И една супичка от гръцки спанак... ЕВАЛА НА ГЪРЦИТЕ!!! Супер стока имат, и им е качествена.
40
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1L mlyako v Bg =2 leva,UK 2.275L =89p
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На старни членки второ качество - храна второ качество. Иначе сме първо качество да спираме проекти за милиарди по заръка на Брюксел и ни тупат по-рамото, че сме отличници и си затварят очите когато фирми проближени на правителството крадат от европарите.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
42, кой монопол бе умник на 270-те мандри? Лесно е да се обвнинява "монопола", но е трудно да се мисли. Ааа, да, предполагам и не знаеш колко са млечните крави, нито произведеното мляко от тях, а още по-малко пък преработеното.
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Niama sirene v BG v,koeto da niama suho mlyako 80%.Logikata e mnogo prostichka.Za da ima mlyako tryabvacda ima mnogo kravi,a kravi nyama,a mlyako bol i za iznos.Taka e i s drugite produkti,no ne e problema tam uvajaemi,a problema e v CENITE za vsichko v BG.Yadem po skupi hrani ot Uk i De,zashtoto sme po bogati li???? Pitaite za ceni v chujbina i sravnete s nashite i izobshto niama da vi puka za kacheatvoto a bihte se razgnevili na monopola,taam e problema!!!
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
37, първо коя Европа - обединението на страни или Брюксел? Първото е виновно, защото позволява на вторите да принизат човека и индевида до нищонезначеща част от общото, въпреки девиза на Европа, знаете ли го? "Технократите", за мен върли бюрократи, от Брюксел са на път да унищожат организма, от който се хранят.
35
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами като не искаш да ядеш т.н. Е-та чети етикета и не ги купувай . Няма кой да ти помогне ако си неграмотен.
34
9
 
18
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Защо скачахте като изоглавени по площадите ?!За хитрите гърци милиарди, за българчето буклуци !!Вън от този вреден ЕС !!Британците се усетиха.