ЕК разреши: АЕЦ в Унгария се разширява с руски реактори

Утвърдено е и предоставянето на държавна помощ за проекта
6 мар 2017 19:14, Елка Василева
31
ЕК разреши: АЕЦ в Унгария се разширява с руски реактори
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия утвърди окончателно разширяването на унгарската АЕЦ "Пакш" и предоставянето на държавна помощ за проекта.

Унгарските власти поискаха преди две години да се уверят, че спазват законодателството на ЕС с намерението да построят два нови реактора на площадката, където работят четири блока, изградени през 80-те години на миналия век. Старите реактори осигуряват половината от произвежданото от Унгария електричество.

Комисията е преценила, че предоставената държавна помощ отговаря на изискванията. Унгария е уверила, че технологично единствено руската фирма Атомпроект, подразделение на Росатом, може да достави необходимите нови реактори. Проектът ще струва между 10 и 13 милиарда евро.

Проектът предизвика миналата година скандал, в който бе намесен еврокомисарят Гюнтер Йотингер. Евродепутати установиха, че Йотингер пътувал с частния самолет на руския консул в германската провинция Баден-Вюртемберг Клаус Манголд до Будапеща. Оправданието на Йотингер тогава беше, че съвместното пътуване с Манголд била единствената възможност да стигне навреме до унгарската столица, където да изнесе лекция. Манголд по-късно бе представен като консултант по договора между Москва и Будапеща за осъвременяване и разширяване на АЕЦ "Пакш".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Така е, ЕС има респект към управници-твърди патриоти като ОРБАН. Васалите никой не ги уважава ! Избирайте пак безропотната слуга на Меркел и Юнкерс, простият народ не заслужава по-добър хал.
21
1
 
6
 
! Отговори
Прецаканото камилче преди 7 години
А ние тука нашите ги затваряме... щото сме мноо ербаб!И тиквата като отиде до брюксел само клати опашка, имначе е много смел!
20
1
 
1
 
! Отговори
PetyrVeliki преди 7 години
До Анонимен #24Това беше само пародия на референдум :) ... ти например спомняш ли си въпосите как бяха зададени ... и можеш ли да ги "повториш" ? :)
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Кукуневица нашите ги спря.
18
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни глупости говорите. Тук имаше референдум За/Против Белене. Обществото гласува Против. Точка.Няма общо с орбан бб или ЕС.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другите ще се оправят защото имат политици и държавници. А ние все преход ще правим и както се оказа ще ядем ***. Сигурно не го усещахме. Говоря за хората около 40-те и нагоре. Те и без това имат 4 пъти по-големи доходи
16
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В сравнение с ОРБАН борисов е дребничко нищожно човече. Оня е голям политик.
15
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА БОЙКО МУ ЗАБРАНИХА НЕГОВИТЕ ГОСПОДАРИ ОТ БРЮКСЕЛ.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само в българия неможе да се случват тези неща.
13
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че на нас никой не ни е забранявал да строим АЕЦ нов?!? Просто хванахме БСП и Тройната в услояване на милиони и никакво развитие. Като дойде нормален човек на власт и имаме пари, ще си построим.
12
17
 
4
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
Не знам как стоят нещата в Унгария, но в България няма нужда от нови основни мощности, а от резервни. По тази причина да се сравняват двата проекта е не правилно. Беляне е стартиран 1981г Проекта е силно корупционен и до ден днешен няма подписани договори с крайни цени.Поради тези причини инвеститора RWE се оттегли. Дали причината за тези проблеми са в Росатом или В БГ правителствата не знам. Нов инвеститор така е не се намери. Сега имаме най скъпата локва в света. Станишев и Царя я" построиха"
11
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако имат пари, да си ги правят каквото си искат. Ние нямаме излишни 30 милярда лева. Толкова ще излезе тая авантюра.
10
17
 
7
 
! Отговори
аз преди 7 години
Абе вас какво ви спира? България също има два руски реактора, лицензирана площадка/локва. Заминавайте за Белене и започвайте да строите. Никога не сме имали забрана от ЕС да строим, проблем беше надутата цена. БСП защо не подписаха?
9
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще си имат унгарците, защото не им пука за ЕК и ЕС ...важна е Унгария и народа там ! Това не разбраха нашите политици! За това сме на този хал!
8
5
 
26
 
! Отговори
ЗиЛ преди 7 години
Унгария ще има АЕЦ с руски реактори, защото си нямат кукуневица !
7
6
 
25
 
! Отговори
НРБ преди 7 години
Къде е Боко Тиквата??? Спря АЕЦ Белене,Южен поток и руските туристи с идиотската си политика!!! Вижте Германия Северен поток -2,заводи в Русия само бедна България спазва *** политики!!!
6
3
 
28
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Това за пореден път доказва какви ужасни дупeдавци сме..
5
3
 
14
 
! Отговори
таско педеразко преди 7 години
"Ядрени експерти"- защо си мълчаха като се окрадоха до сега милиарди от българските граждани чрез източването на НЕК -проекта "Белене"?????
4
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ае, като как Германия може да работи по нови проекти с Русия, Унгария може, а на България не се позволява? В ЕС не бяха ли законите и директивите еднакви за всички?
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак ли ни метнаха !? Като сме винаги в партер така ще е !!!