На коя предавка ще се движим в общоевропейския ход?

Момчил Дойчев, политолог от НБУ, пред Bloomberg TV България
7 мар 2017 11:37, Екип на Bloomberg
52
На коя предавка ще се движим в общоевропейския ход?
Снимка: Bloomberg TV България

Плановете за създаване на Европа на няколко скорости, подкрепяни от западноевропейските държави като Франция и Германия и отхвърляни от страните от източната част на континента, както и мястото на България в тези процеси, бяха темата на "Светът е бизнес" по Bloomberg TV България с водещ Ивайло Лаков. Гост в студиото бе политологът и преподавател в Нов български университет (НБУ) Момчил Дойчев.

"Предполага се, че Европа на две скорости ще се отрази негативно на развитието на България, защото на първо място това предполага създаването на едно европейско ядро, около което да гравитират останалите страни. Но те на практика няма да бъдат пълноправни членове на ЕС. Затова за България е особено важно да изчисли всички възможности, да потърси съответните съюзници, за да съумее да извлече максимална полза или да участва в тази дискусия, тъй като сме пълноправни членове на съюза и не би следвало да пропиляваме шансовете си да останем такива", коментира политологът.

Фокусът на разговора се премести и върху това какви конкретни ходове следва да предприемат българските политици, за да бъде избегнат евентуалният минорен сценарий.

"Би следвало българският политически елит да се опита да намери своето място, като изтъкне интересите на България и сродните ни страни от Източна Европа, които постепенно да преодолеят съществуващите прегради. На първо място, това, че не членуваме в еврозоната, а на второ - това, че не принадлежим към Шенген", заяви Дойчев.

"Еврозоната, присъствието там, макар и в "чакалнята" на първо време, и след това влизането в Шенген са нещата, които ще поставят рамката, в която ще можем да решим проблема си с корупцията, с начините, по които се усвояват еврофондовете", допълни гостът в студиото.

Вижте целия разговор на страницата на Bloomberg TV България

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Оланд съвсем скоро ще отиде в историята, а ако Ле Пен спечели, играта се усложнява и Меркел и Жан Клод да му мислят.
41
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 29 преди 7 години
Всъщност не позна. Ама въобще. Личният ми живот не те засяга, но накратко ще ти кажа: женен съм (щастливо при това), имам две деца. Работя от 17 годишен. Завършил съм математическа гимназия (влизането беше с изпит), след това държавен университет (пак с изпит),икономика. От изкуство не разбирам. Предпочитам природни науки. И футбол. Не съм ползвал привилегии. От нормално семейство съм, както и семейството ми сега е нормално.А ти си злобен и завистлив. Познах ли? (надявам се, че не)
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Под ръководството на те такива "експерти"-момчиловци,дойчевци,дойневци,луканковци, лиловци, филчовци, жельовци,бжежинчета,кисинджърчета,бушчета,соросчета, клитърнчета и т.н. полюциолози,филелози,икономисти,финансисти,юдисти и прочие пишман ART-исти светът е това,което е!И по дебелите книги националните кризи се решават с национални революции,а световната - със световна...Зареждайте с бира и пуканки,сядайте пред телевизорите и получавайте удоволствие-световната революция е в ход!
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За аборигенските запъртъци като нас,е определена девета задна скорост,като всеки ни се изрежда отзад,защото е разбрал дупедавното ни предразположение.Това не вднъж ни го е демонстрирал съвременният "национален гений",Тиквун Велики ,подкрепян и както личи и занапред от мат'ряла!Каквото "Нищо" се пръкнало,такова "Нищо",се обадило!Юруш,Стадо,на поредната гавра,наречена "избори"!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези политидиоти не разбраха ли най-после,след 10 години гавра,че нас ни набутаха в бленуваната кошара единствено,като санитарен терен и бунище за изхвърляне на всякакви отпадъци от "висшите" господарски държави?!За толкова години и туземното стадо би трябвало да го проумее,но по оФФФчедушното му поведение,явно така ще си изчезне в небитието и няма да разбере това.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа на две скорости - предна и задна.Този на кадрото знае.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е случайно че Тръмп не дойде на срещата с евролидерите, а прати вицепрезидента да им прати много поздрави.Досега това не е ставало.Отсвири ги защото няма да са скоро лидери.Изчаква ги...
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За нас на никой не му пука в Европа. Най добре е наистина да станем доминион на САЩ.
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Планове без Русия и САЩ за разделяне на Европа?:))))След изборите ще се разбере.Това което тръгна от САЩ не е просто Тръмп, а нова подялба на света.Европейския елит в този вид ще бъде сменен
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Великобритания не е напуснала. Направиха си устата, за да покажат , че им дойде до гуша от политическо празнодумие. Явно се разбраха с германците да цепят на бързоразвиващи се и на бавноразвиващи се. Южната част ще падне към бавноразвиващите се под команда на Франция. Северната част ще е Германия, Холандия, Швеция и т.н. по-силно икономическите нации. Въпрос пред нас няма - ние ще получим отговора, когато големите се разберат. Всичко е за еврозоната и разделянето на еврото, другото е лесно..
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо Великобритания напусна.А тя е най верния съюзник на САЩ.После САЩ изръмжа на Европа че безплатен обяд няма. Турция скочи на Европа.Нещата си вървят в тяхната последователност.А тези Оланд и Меркел са пътници вече.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази тема предстои но след изборите в двете големи държави
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не крещи излизайте от ЕС.Големите са решили да връщат в първоначалния вид Евросъюза с тези които го създадоха
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да обявим война на Русия ли, за да сме в първата редица?! Като гледам нещата не зависят от нас.Просто САЩ им удариха по масата и сега Германия и Франция са тръгнали да се спасяват.Досега защо нямаше такива планове?!Всичко беше европейски ценности.Сега изведнъж промяна.Ще минат изборите и те ще покажат накъде и с кого.
28
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
А какво от обещаното свършиха управниците в България тези 10 год., че да има претенции? Да не забравяме, бе приета по политически причини без реално да е готова но с куп обещания като Съдебна реформа например и ред други!
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 14!От написаното си правя заключението,че навремето са те приели с привилегии и си завършил езикова гимназия,по професия си юрист,икономист,финансист или друг някакъв "ART"-тист, разведен си и с деца,които не можеш да издържаш,фен си на *** на Азис и не можеш да живееш без мама,тати,банани,памперси и обслужващ персонал,който да ти ги подменя!Същия олиг-оф-рен си-като серГЕЙчо,който се оплакваше,че нямало кой да му осигури достатъчно депутати в парламентарната група на БСП!Познах ли?
26
0
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Отговора на въпроса в заглавието е "Задна".
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обявяване на БГ,за щат на Америка,иначе льотчика само това чака,ще пропием Веро!
24
1
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
По-добре на задна скорост, отколкото с пълен напред в ...ПРОПАСТА !
23
3
 
7
 
! Отговори
АзГ преди 7 години
На Унгария разрешиха нови руски реактори, на България - не. За България се споменава по немската ТВ само ако сме обидили някой травматизиран "бежанец ".Никой не се интересува от България. Западните политици са ДЕМАГОЗИ, гонящи собствени цели. Нас ни искат за БУФЕРНА ЗОНА за нашествениците. Затова РЕФЕРЕНДУМ за оставане или напускане на ЕСССР.