Париж, Берлин, Рим, Мадрид: Европа на няколко скорости!

Искат Европейски съюз с различни нива на интеграция
Обновена: 7 мар 2017 09:31 | 7 мар 2017 09:23, Елка Василева
130
Париж, Берлин, Рим, Мадрид: Европа на няколко скорости!
Снимка: Reuters

Лидерите на четири страни членки на ЕС - Франция, Германия, Италия и Испания - пледираха за Европа на няколко скорости, което би позволило на някои страни членки да напредват по-бързо от други. Това стана на мини среща на върха в двореца Версай край Париж, предаде Франс прес.

"Единството това не е еднаквостта", заяви френският президент Франсоа Оланд, домакин на тази среща на върха, на която дойдоха Ангела Меркел, Мариано Рахой и Паоло Джентилони.

"Това е причината, поради която пледирам за нови форми на сътрудничество, за нови проекти, за онова, което се нарича диференцирани сътрудничества", каза Оланд преди началото на работна вечеря с останалите четирима лидери. Работната вечеря последва мини срещата на върха.

Още по темата

Според него няколко страни могат да вървят напред по-бързо и по-далеч в области като отбраната, като еврозоната чрез задълбочаване на европейския икономически и валутен съюз, като фискалното и социалното хармонизиране, като културата или политиката за младежта.

Оланд добави, че ще става дума за по-бърз и по-силен напредък на няколко страни, без други да са отстранени, но и без други да могат да се противопоставят.

Лидерите на четирите страни ще се срещнат с европейските си колеги в четвъртък на срещата на върха на ЕС в Брюксел - нов етап преди срещата на върха на 25 март, на която се предполага, че ще бъде даден нов импулс на европейския проект.

Според Ангела Меркел европейците трябва да имат куража да приемат, че някои страни напредват по-бързо от останалите, без този процес да бъде възпиран от онези, които са закъснели.

"Но трябва да можем да вървим напред", каза тя.

Италианският премиер Джентилони пледира за един по-интегриран Европейски съюз, но с различни нива на интеграция.

Испанският му колега Рахой пък просто каза, че Испания е склонна да стигне по-далеч в интеграцията с всички, които искат да я продължат.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
9
 
9
 
! Отговори
Баба Гицка преди 7 години
До всички мразещи ЕС. Престанете да гледате в миналото и да плачете, ами кажете нещо просто като излезе България от един пазар с 450 млн. платежоспособни потребители какво ще произвежда и къде ще го продава за да се издържа като страна, и кой ще инвестира в България. Стига с екзотични и оригинални предложения и избори видяхме до какво водят - кв. Младост в София да стане град. Ай сиктер.
86
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България - душевно неделима част от Руската Федерация
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде е позицията на държавата ни? Къде!!!! Докога ще чакаме да чуем задълбочено становище на президента - и то веднага! Защо се крием, какво е това мълчаливо присъствие в ЕС !! Къде са сега "великите ни журналисти" с интервюта с президента, само по този важен въпрос?
84
5
 
1
 
! Отговори
Фермер преди 7 години
До 94Няма такава новина. Освен ако не си я чел на прпаганда .ру . Квоти за мляко и млечни продукти няма от март 2015.
83
2
 
10
 
! Отговори
До До въпрос преди 7 години
Странно е как можеш да говориш за силна и просперираща Европа преди ЕС, имайки предвид няколкото почти самоунищожителни войни само през миналия век. Девалвиралият 5 (пет) пъти френски франк, немската хиперсинфлация, испанската диктатура на Франко и т.н.. Враждебно нсастроени и взаимнопрецакващи се съседски държави ли имаш предвид под "проспериращи", или може би Желязната завеса ти се струва нормална?!Светът няма да се свърши с ЕС, споко, наясно съм.Но знам, че е по-добро място с него.
82
3
 
8
 
! Отговори
Един от Народа преди 7 години
Не искам БРЮКСЕЛСКА ДИКТАТУРА !Не искам ЕВРО-Диктатура на Европейската Централна Банка !Искам доброволен, равноправен Съюз на НЕЗАВИСИМИ, СУВЕРЕННИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ !
81
1
 
2
 
! Отговори
до 82 преди 7 години
Подкрепям те напълно. Поздрав от Алтернатива за Германия !
80
0
 
13
 
! Отговори
... преди 7 години
Все едно сега Европа не е на няколко скорости. Имаме Европа на пета скорост Белгия, Германия, Франция, след това имаме Европа на 3-4та скорост Чехия, Италия, Испания, Португалия, Ирландия и т.н, после идва Европа на 1-2ра сркорост Полша, Унгария, Хърватска. На задна скорост бутаме Румъния, Гърция и България. Трябва да решим дали сме с ЕС или не. Ако сме с ЕС, да сме 100% с ЕС не 19% ЕС, 11% Русия, 70% фотосинтеза щото умираме от глад и цвилим за бай Тошо. Няма средно положение да или не?
79
8
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
Искам да чуя крещящите "Да излизаме от ЕС" каква смислена на ЕС алтернатива предлагате?! Кажете как си представяте България, а ако може и Европа, без ЕС? Виждате ли я силна и процъфтяваща? Защото когато френетичните ви крясъци утихнат и недай си боже сме аут от ЕС-то, ви виждам как тихичко си се прибирате по дупките и си мълчите, и може би ще се замислите тогава за направените глупости и бели. Недейте да ни влачите нас - сънародниците ви, обратно към тинята и изолираността. НЕ искаме това!
78
1
 
4
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Италия е следващата Гърция, но ефектът от катастрофата ще е много по-силен и ще доведе до КРАЯ на ЕВРОТО и на ЕС ! ЕЦБ ще застави Еврозоната да поеме дълговете на Италия, което ще доведе до бурни демонстрации в страните с Евро. За да избегнат гражданска война, много по-малки държави от Еврозоната ще напуснат и Еврото и ЕС. Ангичаните за пореден път показаха, че са по-далновидни от континенталните европейци.
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Баба ГицкаБраво бабо Гицке. Кажи им истината от позицията на човек с опит :))
76
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 79Ако не знаеш произвеждаме доста неща и изнасяме точно в ЕС продукция за над 50 млрд. годишно. Разбира се най лесно е ЕС да е виновен. И тъй като електората не мисли, всеки политик се оправдава с ЕС. Парите които ни дават ние решаваме как да ги харчим. И я ми кажи като си толко светнат в кои области има квоти и имаме ли квоти които да ни пречат на износа. Квотите спряха да действат на 31.05.2015г, ако не знаеш. Не че очаквам смислен отговор но сега кво ти пречи на износа?
75
1
 
10
 
! Отговори
Баба Гицка преди 7 години
Роби на чужденците. Та сега повечето българи не са роби но са гладни и а много малка част от нас така наречените преди 89 г. правоимащи са богати и сити. А ЕС трябва да отиде към федеративно управление за да продължи да съществува и двигателя на това са тези чети страни дали ние го искаме или не. И въпросът е дали искаме да се закачим за тях и да сме богати и горди или ще се правим на независими на бедни, както да сега. И това трябва да го решим на 26-ти този месец.
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИмпериализъмИ като се събуди потен какво стана?
73
2
 
1
 
! Отговори
Emigrant преди 7 години
do anonimen 74. Moga chervenata rasruha sled 1944 godina samo s turskoto robstvo da ja sravnja!!!! Chervenite Bokluzi sa vinovni, che sinut mi i mnogo drugi deza ne rastat v Bulgarija...Stiga bulnuvane sa tova glupavo minalo. Pisna mi ot ***!!!
72
2
 
8
 
! Отговори
от ясно по-ясно преди 7 години
Началото на края започна или по-точно стана видим. Тоест ние като трета категория държава няма да можем да ги възпираме тях "можещите" (тези, които дори от злото извличат печалба), но те нас винаги са ни възпирали и ще ни възпират. Ответна наша мярка може да бъде частичното връщане на митата за техните стоки и да построим най-широкия път за мигрантите, желаещи да бъдат подслонени от демократичните им общности - за тази инвестиция евросубсидии няма да търсим!
71
4
 
8
 
! Отговори
Баба Гицка преди 7 години
Много *** тука. Стига с това производство до 89 г. Осен да се произвежда, произведеното трябва някъде да се продава, а до 89 г. 90% от пазарите ни бяха в СИВ. И вместо тези предприятия да се продадат на световни компании, които имат пазари, та да могат да продължат да работят и да хранят българското население, схемата беше да се дадат на наши хора, те да ги продадат на скрап и да заравнят площадките и сега няма работа няма и няма да има. Защото същите тези ни обясняваха как ще станем роби.
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС ПРИКЛюЧИ нищо добро не ни чака.
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ЕС приключи нищо добро не ни чака.
68
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политиката на 4те е напълно нормална. Ние сми си виновни. Хората ни приеха, наляха милярди в икономиката ни и и кво стана, ние си искаме да сме роби на Русия Няма как да си вкарат троянски коне като нас. Нинова цялата и кампания е анти европейска. Не съм я чул веднъж да каже нещо позитивно. Единственото и искане е сваляне на санкциите към Русия. Не може да си член на дадена организация и да работиш срещу интересите и. Простата истина е че е по добре да сме периферия на Европа от колкото на Азия.