Париж, Берлин, Рим, Мадрид: Европа на няколко скорости!

Искат Европейски съюз с различни нива на интеграция
Обновена: 7 мар 2017 09:31 | 7 мар 2017 09:23, Елка Василева
130
Париж, Берлин, Рим, Мадрид: Европа на няколко скорости!
Снимка: Reuters

Лидерите на четири страни членки на ЕС - Франция, Германия, Италия и Испания - пледираха за Европа на няколко скорости, което би позволило на някои страни членки да напредват по-бързо от други. Това стана на мини среща на върха в двореца Версай край Париж, предаде Франс прес.

"Единството това не е еднаквостта", заяви френският президент Франсоа Оланд, домакин на тази среща на върха, на която дойдоха Ангела Меркел, Мариано Рахой и Паоло Джентилони.

"Това е причината, поради която пледирам за нови форми на сътрудничество, за нови проекти, за онова, което се нарича диференцирани сътрудничества", каза Оланд преди началото на работна вечеря с останалите четирима лидери. Работната вечеря последва мини срещата на върха.

Още по темата

Според него няколко страни могат да вървят напред по-бързо и по-далеч в области като отбраната, като еврозоната чрез задълбочаване на европейския икономически и валутен съюз, като фискалното и социалното хармонизиране, като културата или политиката за младежта.

Оланд добави, че ще става дума за по-бърз и по-силен напредък на няколко страни, без други да са отстранени, но и без други да могат да се противопоставят.

Лидерите на четирите страни ще се срещнат с европейските си колеги в четвъртък на срещата на върха на ЕС в Брюксел - нов етап преди срещата на върха на 25 март, на която се предполага, че ще бъде даден нов импулс на европейския проект.

Според Ангела Меркел европейците трябва да имат куража да приемат, че някои страни напредват по-бързо от останалите, без този процес да бъде възпиран от онези, които са закъснели.

"Но трябва да можем да вървим напред", каза тя.

Италианският премиер Джентилони пледира за един по-интегриран Европейски съюз, но с различни нива на интеграция.

Испанският му колега Рахой пък просто каза, че Испания е склонна да стигне по-далеч в интеграцията с всички, които искат да я продължат.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не сте забелязали, това за няколкото скорости си съществува вече. Само ще го направят официално. Само като пример - визите за САЩ, дали ако на наше място бяха Испания или Франция нямаше веднага да наслагат резипрочни визи?Освен това, ако не сте забразили България е в ЕС вече 10 години. Е, и? Все същите червени бандити отпред, а държавата крета. Не са ни виновни от вън, а мат'ряла .......
6
11
 
33
 
! Отговори
2 МРД ЗАГУБИ преди 7 години
от ембаргото с/у РУСИЯ за БЪЛГАРИЯ. А германците си строят СЕВЕРЕН ПОТОК, американците купуват ракетни двигатели от тях. А НАДУПЕНИТЕ като нас - НЕЕЕ, НЕ може. ВЪН ОТ ТОВА БЛАТО, в което се давим вече 10 години , а сега искат даже тук да стане лагер за емигрантите, които не пускат в Обетованата земя - Западна Европа. Строят нови лагери, а Борисов се кълнеше, че парите от ЕС не били за това
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека се обединяват, но да се покажат ясно правилата по които ще става, че по сегашните правила на ЕС, мисля е нормално и да им се намали и броя на евродепутати. Освен това, мисля, че е правилно и да не се изисква и включването на останалите страни във Федерация Европа.
4
3
 
21
 
! Отговори
ГМО, УСА ТАНКОВЕ преди 7 години
и ПАКИСТАНЦИ и АФГАНИСТАНИ. Това са "Помощите" от НАТО и ЕС. И евтина и квалифицирана и не дотам ръка за техните фирми ТУК и ТАМ
3
2
 
30
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Нека тези от снимката с изтичащия срок да си траят решенията ще се взимат от други след изборите които предстоят така ,че да се срещнат за последно да си поплачат и сбогом такива не ни трябват.
2
18
 
33
 
! Отговори
ТОЧНО ЗАТОВА преди 7 години
Ще гласувам за КОРНЕЛИЯ, защото Борисов е като с пълна с вода уста. Е, успява да изнмънка "Каквото каже Началника-Меркел. Докато ни имат за хора 2 ръка НИЩО ДОБРО не ни чака в ЕС
1
6
 
35
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
И защо скачахте по площадите с ръцете с двата пръста ?!Васална територия сме с оскотяло население дето ни имат за 3-то качество хора !А беше време, когато от стара Европа идваха на крака на курорт и бяха доволни !