Париж, Берлин, Рим, Мадрид: Европа на няколко скорости!

Искат Европейски съюз с различни нива на интеграция
Обновена: 7 мар 2017 09:31 | 7 мар 2017 09:23, Елка Василева
130
Париж, Берлин, Рим, Мадрид: Европа на няколко скорости!
Снимка: Reuters

Лидерите на четири страни членки на ЕС - Франция, Германия, Италия и Испания - пледираха за Европа на няколко скорости, което би позволило на някои страни членки да напредват по-бързо от други. Това стана на мини среща на върха в двореца Версай край Париж, предаде Франс прес.

"Единството това не е еднаквостта", заяви френският президент Франсоа Оланд, домакин на тази среща на върха, на която дойдоха Ангела Меркел, Мариано Рахой и Паоло Джентилони.

"Това е причината, поради която пледирам за нови форми на сътрудничество, за нови проекти, за онова, което се нарича диференцирани сътрудничества", каза Оланд преди началото на работна вечеря с останалите четирима лидери. Работната вечеря последва мини срещата на върха.

Още по темата

Според него няколко страни могат да вървят напред по-бързо и по-далеч в области като отбраната, като еврозоната чрез задълбочаване на европейския икономически и валутен съюз, като фискалното и социалното хармонизиране, като културата или политиката за младежта.

Оланд добави, че ще става дума за по-бърз и по-силен напредък на няколко страни, без други да са отстранени, но и без други да могат да се противопоставят.

Лидерите на четирите страни ще се срещнат с европейските си колеги в четвъртък на срещата на върха на ЕС в Брюксел - нов етап преди срещата на върха на 25 март, на която се предполага, че ще бъде даден нов импулс на европейския проект.

Според Ангела Меркел европейците трябва да имат куража да приемат, че някои страни напредват по-бързо от останалите, без този процес да бъде възпиран от онези, които са закъснели.

"Но трябва да можем да вървим напред", каза тя.

Италианският премиер Джентилони пледира за един по-интегриран Европейски съюз, но с различни нива на интеграция.

Испанският му колега Рахой пък просто каза, че Испания е склонна да стигне по-далеч в интеграцията с всички, които искат да я продължат.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 96 Estestveno che e luga. Te sa imali tolkova kolonii i sa natrupali imane prez vekovete. Niama sega taka lesno da izturvat kaishkata.
106
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Супер. За четирите богопомазани нации - каймака, за нас останалите - гobнaтa! Тази врътка ще забие последния пирон в гроба на неадекватно недоразумение, в което се превърна ЕС.
105
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 117Тогава и Русия трябва да се разпадне. Там има повече националности от колкото в ЕС
104
0
 
16
 
! Отговори
До 98 преди 7 години
ЕС се тресе, ние мълчим....медиите в Европа гъмжат от коментари, мнения, интервюта....ние мълчим! "Мълчанието на агнетата"
103
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОЙ РАЗБРАЛ -РАЗБРАЛ! -ГЛОБАЛИЗМА И НЕО ЛИБЕРАСТИЯТА ОТЕКОХА В КАНАЛА И ДОЙДЕ ВРЕМЕТО НА НАЦИОНАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ,НА ПАТРИОТИЗМА ,ЗАТОВА И НАЙ ГОЛЕМИЯ ГЛОБАЛИСТКИ И НЕО-ЛИБЕРАСТКИ ПРОЕКТ ЕС МУ ДОЙДЕ КРАЯ И ЗАТОВА ВСЯКА СТРАНА ОТ СЕГАШНИТЕ ЧЛЕНКИ НА ЕС ЗАПОЧВА ДА ТЪРСИ ПЪТИЩА И ДА СЕ СПАСЯВА ПОЕДИНИЧНО.ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА И ОЛАНД И МЕРКЕЛ ТЪРСЯТ ВСЯКАКВИ НАЧИНИ ДА СЪЖИВЯТ РОТДАВНА УМРЕЛИЯ И РАЗЛОЖЕН ЕС ,НО КАУЗАТА НА МЕРКЕЛ И ОЛАНД Е КАУЗА ПЕРДУТА.
102
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 109Абе що не се разберете руските *** последно на кое място сме били. Щото гледам един пише 23то, друг 38, трети 27мо. Даже един беше прекалил и написал десето(демек преди Русия) И щото съм икономист да ти кажа няма такъв показател "икономическо развитие". Другия път на оперативката за ***, кажи на шефа си да измисли друг термин.
101
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То в България се движим на различни скорости пък какво остава за целия европейски съюз.
100
8
 
8
 
! Отговори
Баба Гицка преди 7 години
До Анонимен-109 Никога не сме били с Русия а със СССР а те не са едно и също. Ако още не си разбрал СИВ не съществува вече 27 години. Когато имаше СИВ имаше ЕИО и разчетната единица в ЕИО беше "екю". НАТО победи тъй като Варшавския договора се разпадна. И да правиш сравнения с организации и политически формирования от преди 30 години е тъпо. Престани да гледаш в миналото и да плачеш ами кажи какво правим като излезем от ЕС и НАТО. Ако ми кажеш нещо разумно веднага те подкрепям.
99
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 106На нас кой ни е забранил да строим Беляне бе момче. Станишев три пъти прави първи копки, той и обкръжението му окрадоха проекта и инвеститора се отказа. Това е истината. Южен поток държеше рекорда по цена на километър. 6 млрд евро за 450 км. И като беше толкова добър защо още няма турски поток. Щото това е поредната партенка. Турски поток няма и да има, пуснаха слуха само за да червените тикви почнат да ревът колко сме прецакани. И да напомня Южен поток беше спрян от Орешарски
98
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали знаете че ако се върнем в руската орбита отново ще стигнем до "празните магазини".От Европата по хубаво нема.
97
4
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
С приемане на членове в "неравностойно положение", автоматически е заложено " Европа на pазлични скорости" но чак сега го разбират. С приемане на страни които не са реално готови само по политически причини е заложeно още в основата на съюза разделението! Беше въпрос на време кога това ще стане ясно и на "кьоравия"! Още повече изобщо не са заложени законови рамки-изисквания и санкции съответно в определени срокове страните да изпълнят изискванията! А това просто е глупост!
96
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората са казали -Когато цифрите и фактите говорят и боговете мълчат.ето ви факти кога бяхме с Русия в СИВ ,според докладите за икономическо развитие на ООН , България е на 21 място в света по развитие,сега кога сме със запада и в ЕС и НАТО България е паднала до 107 място по икономическо развитие в света.
95
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТова е така,защото в Унгария няма толкова подла ,антиевропейска и корумпирана пета колона на Русия,като в България.
94
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Но без ЕС е още по-зле.От гледна точка на сигурността,икономиката и правото на работа,пътуване.Получили сме доста от фондовете,това не може да се отрече.
93
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС РАЗРЕШИ В УНГАРИЯ ДА БЪДАТ ПОСТРОЕНИ ДВА РУСКИ ЯДРЕНИ РЕАКТОРИ ОТ РУСКАТА КОМПАНИЯ РОСАТОМ.СЪОБЩИХА ПО ЕВРОНЮЗ...ТЕ ТАКА СЕ ОТСТОЯВАТ ИНТЕРЕСА НА СТРАНАТА СИ КАКТО ГО ПРАВИ ОРБАН.УНГАРЦИТЕ СЕ ЗАИНАТИХА,ЧЕ ИСКАТ РУСИЯ ДА ИМ СТРОИ ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА И ГО ПОСТИГНАХА,ЗА РАЗЛИКА ОТ ОРБАН НАШЕНСКАТА МУТРА БОРОСОВ КЛЕКНА ЗА ЗАПАДНИТЕ СИ ГОСПОДАРИ И СЕ ОТКАЗАХМЕ И ОТ АЕЦ БЕЛЕНЕ И ЮЖЕН ПОТОК.ИСТИНАТА Е,ЧЕ ЕС ИЗЛЕЗЕ ЕДНАМ ГОЛЯМА ИЗМАМА И ОТКАК СМЕ В ЕС СМЕ МНОГО ПО ЗЛЕ
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ни закачат и Западните Балкани,те ще бъдат на жива тяга,или на теглич.
91
1
 
25
 
! Отговори
До 96 преди 7 години
Европа беше една от силните карти на ГЕРБ. Правеха се на радикални про европейци, въпреки че са бивши комунисти. Сега с тоя шут които ни забива ЕС, вече няма с какво да лъжат народа. Бойко отива в канала.С това не искам да кажа че вярвам на БСП. Единственото което се доказа е че обединената Европа и нейните ценности стигат до там където почват интересите на големите. Всичко това че сме едно семейство е една голяма лъжа.
90
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 99Точно никога!Яли сме им попарата,в Руската федерация /СССР/,има 2-3 града,останалата част е беднотия и още по-голямо безправие.Ходят се със железните зъби и ги обучават само за война.Алкохолизъм и ХИВ заразени.Корупцията е огромна,ако си отвориш фирмичка и работи добре,нахлуват хората на службите,които са под командването на джуджето Путин и ти отнемат всичко,под измислен предлог.Ако се осмелиш да го критикуваш,просто изчезваш,или замлъкваш завинаги.Мерси,не.
89
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Две скорости - за Западна Европа и за Източна Европа.
88
1
 
15
 
! Отговори
мнение преди 7 години
Това разделение е факт откакто сме в ЕС, но сега се акцентова официално.Досега спазвахме всички изисквания и критерии на Съюза,омаловажавахме нашите интереси /АЕЦ "Козлодуй" и "Белене", Южен поток и др./ ,за да ни назоват втора категория държава.Обидно!Браво на Орбан, който с достойнство отстоява чланството на страната си.