Поляци повтарят битката "Кристалина-Бокова"

Варшава се обяви срещу преизбирането на Туск с писмо до евролидерите, включително до Радев
8 мар 2017 22:00,
27
Поляци повтарят битката "Кристалина-Бокова"
Снимка: Reuters

Битката за шефския пост на Европейския съвет - една от трите основни евроинституции, странно заприлича на схватката, която две българки - Кристалина Георгиева и Ирина Бокова, водиха за ООН.

Още по темата
В надпреварата, която трябва да се реши утре в Брюксел, се явяват двама поляци, като в последния момент полското правителство оттегли подкрепата си за сегашния председател на Съвета и бивш премиер на Полша Доналд Туск и номинира за мястото му евродепутата от ЕНП Яцек Сариуш-Волски.

В писмо до европейските лидери, разпратено днес, полският премиер Беата Шидло обвинява Туск, че "многократно е нарушавал мандата си, като използва властта си на президент на Европейския съвет в разгорещените национални спорове".

Туск, чиято партия "Гражданска платформа" сега е в опозиция на дясното консервативно правителство на "Закон и справедливост" на Ярослав Качински, е уличен, че е използвал високия си пост, за да "се ангажира лично в политическия дебат в Полша". Посочва се, че той публично е подкрепил опозицията, която блокирала примането на бюджета в Сейма.

"Такова поведение не можем да приемем и да позволим да бъде създаден опасен прецедент", пише в писмото, адресирано до европейските лидери, включително президента Румен Радев. Според полската министър-председателка удължаване на мандата на Туск против волята на родината му, "противоречи на междуправителствения характер на работата в Съвета", в който са представени правителствата на страните членки.

С тези мотиви Полша официално номинира Яцек Сариуш-Волски, който е несменяем член на Европарламента от влизането на Полша в ЕС през 2004 г. Там той членува във външната и в конституционната комисии. В негова полза Шидло посочва, че не е член на управляващата партия "Закон и справедливост", че има 40-годишен опит в евроингеграцията и вярва в европейската идея. Всъщност евродепутатът е съпартиец на Туск в най-голямата опозиционна сила в Полша.

68-годишният Сариуш-Волски не е известен извън родината си и се смята, че съгласието му да бъде номиниран се дължи на лична амбиция. Той беше изглючен от ЕНП, където беше заместник на Жозеф Доул в понеделник. Европейските християн-демократи подкрепят Туск.

Случката с номинацията на двама поляци за престижния европейски пост е по-скоро за вътрешна употреба, коментира европейски дипломат. Качински и Туск са отявлени политически противници. Ярослав Качински смята, че Туск, който по онова време е премиер, е лично отговорен за самолетната катастрофа при Смоленск през 2010 г, в която загина брат му Лех - тогава преидент на Полша.

Изборът на нов председател на Европейския съвет е първа точка от програмата на срещата на върха на ЕС, която започва утре в Брюксел. За избирането му са достатъчни две трети от гласовете от страните членки. Смята се, че Туск си е осигурил достатъчна подкрепа като до момента нито една държава, освен родината му, не се е обявила публично за преизбирането му.

За разлика от схватката Кристалина Георгиева - Ирина Бокова, кандидатите за президент на Европейския съвет засега са само двама Туск и Сариуш-Волски.

"Полша има само един канидат - Яцек Сариуш-Волски", заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски, добавяйки, че и следващият шеф на Съвета ще е поляк.

Доналд Туск заема поста от 1 декември 2014 г. и е единственият представител на Източна Европа по върховете на ЕС. Той беше избран с единодушие е с условие да научи английски език, което той направи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
21
 
! Отговори
Кокала преди 7 години
да види Митов, колко смешен е изглеждал отстрани, точно както смешно изглежда и Качински!