Поляци повтарят битката "Кристалина-Бокова"

Варшава се обяви срещу преизбирането на Туск с писмо до евролидерите, включително до Радев
8 мар 2017 22:00,
27
Поляци повтарят битката "Кристалина-Бокова"
Снимка: Reuters

Битката за шефския пост на Европейския съвет - една от трите основни евроинституции, странно заприлича на схватката, която две българки - Кристалина Георгиева и Ирина Бокова, водиха за ООН.

Още по темата
В надпреварата, която трябва да се реши утре в Брюксел, се явяват двама поляци, като в последния момент полското правителство оттегли подкрепата си за сегашния председател на Съвета и бивш премиер на Полша Доналд Туск и номинира за мястото му евродепутата от ЕНП Яцек Сариуш-Волски.

В писмо до европейските лидери, разпратено днес, полският премиер Беата Шидло обвинява Туск, че "многократно е нарушавал мандата си, като използва властта си на президент на Европейския съвет в разгорещените национални спорове".

Туск, чиято партия "Гражданска платформа" сега е в опозиция на дясното консервативно правителство на "Закон и справедливост" на Ярослав Качински, е уличен, че е използвал високия си пост, за да "се ангажира лично в политическия дебат в Полша". Посочва се, че той публично е подкрепил опозицията, която блокирала примането на бюджета в Сейма.

"Такова поведение не можем да приемем и да позволим да бъде създаден опасен прецедент", пише в писмото, адресирано до европейските лидери, включително президента Румен Радев. Според полската министър-председателка удължаване на мандата на Туск против волята на родината му, "противоречи на междуправителствения характер на работата в Съвета", в който са представени правителствата на страните членки.

С тези мотиви Полша официално номинира Яцек Сариуш-Волски, който е несменяем член на Европарламента от влизането на Полша в ЕС през 2004 г. Там той членува във външната и в конституционната комисии. В негова полза Шидло посочва, че не е член на управляващата партия "Закон и справедливост", че има 40-годишен опит в евроингеграцията и вярва в европейската идея. Всъщност евродепутатът е съпартиец на Туск в най-голямата опозиционна сила в Полша.

68-годишният Сариуш-Волски не е известен извън родината си и се смята, че съгласието му да бъде номиниран се дължи на лична амбиция. Той беше изглючен от ЕНП, където беше заместник на Жозеф Доул в понеделник. Европейските християн-демократи подкрепят Туск.

Случката с номинацията на двама поляци за престижния европейски пост е по-скоро за вътрешна употреба, коментира европейски дипломат. Качински и Туск са отявлени политически противници. Ярослав Качински смята, че Туск, който по онова време е премиер, е лично отговорен за самолетната катастрофа при Смоленск през 2010 г, в която загина брат му Лех - тогава преидент на Полша.

Изборът на нов председател на Европейския съвет е първа точка от програмата на срещата на върха на ЕС, която започва утре в Брюксел. За избирането му са достатъчни две трети от гласовете от страните членки. Смята се, че Туск си е осигурил достатъчна подкрепа като до момента нито една държава, освен родината му, не се е обявила публично за преизбирането му.

За разлика от схватката Кристалина Георгиева - Ирина Бокова, кандидатите за президент на Европейския съвет засега са само двама Туск и Сариуш-Волски.

"Полша има само един канидат - Яцек Сариуш-Волски", заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски, добавяйки, че и следващият шеф на Съвета ще е поляк.

Доналд Туск заема поста от 1 декември 2014 г. и е единственият представител на Източна Европа по върховете на ЕС. Той беше избран с единодушие е с условие да научи английски език, което той направи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Нютон преди 7 години
Извод- не сме сами на полето на глупостта.
20
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Типична партиина безпринципност тече и в ЕС. Съответно няма начин да не замерише на гнилоч...
19
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Само добавя. Европейските консерватори и реформисти подкрепят партиите на Бареков и Каракачанов. Това ли е правилен избор?
18
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Нещо ги бъркате нещата. Управляващата партия на Качински е в момента в ЕП с Европейските консерватори и реформисти. А Туск представлява Гражданска платформа- в ЕП Европейска народна партия. Нищо чудно, че за всяка цена искат да набутат в Брюксел своя човек, и за това Туск, с позицията която изградил е неудобен.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Туск е олицетворение на европейското марионетничество пред Америка. В момента ситуацията е променена, САЩ се фокусират върху собствените си проблеми, трябва ЕС да се реформира така , че да може да самофункционира и очевидно моделтът на няколкото скорости е наченка на неизбежните промени. Туск е миналото и не трябва да бъде преизбран. Като и с Кунава, и с останалите "йес,сър" трябва да се приключи. Туск е предател на интересите на собствената си страна и е ясно защо поляците не го искат.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами лошият пример е заразителен! Сега ПАК може да се каже, че "И ний сме дали нещо на света!"
15
2
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
Цитат: " ...странно заприлича на схватката, която две българки - Кристалина Георгиева и Ирина Бокова, водиха за ООН "Е, схватка нямаше, нямаше и битка, просто Кристалина с някаква непонятна за обикновения човек наглост се опита да се намести на място, което очевидно не беше за нея. Битката на Бокова беше със този, който избраха за шеф на ООН, а Кристалина беше нещо незначително в тези гласувания и никой от кандидатите не водеше битка с нея. Как е сега, новината не казва, а трябва.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам бизнес в Германия и там нещата с поляците стоят така! Наш партньор ни помоли да изпратим работници, които да работят в Германия тъй като поляците се завръщат в Полша и няма кой да работи. Надявам се след време това да случи и в България, хората да се завръщат в родината си
13
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 7 години
Не сме единсвените тъпац.и!!!
12
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
поляците са *** винаги са контра на ес така че нека се карат помежду си ние имаме интерес
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук - ненавиждан в страната си и от народа си, но лансиран от западните си господари. Също както Сталинка.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нова масова диагноза:"Боли го чипа!"Да няма нови и нови чипове е важното.. Няма нужда от операции..
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ви се да се сравнявате с поляците ама "през крив макарон"..............
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Случката е ясно доказателство, че в политиката има прекалено много тестостерон
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е щом си е изпълнил обещанието да научи английски, значи може да му се вярва и трябва да се преизбере
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полските политици, "произведени" по българското Черноморие, се различават от произведените в Полша само по гларусно мург-авия цвят на кожата. Иначе,както и при българските политици,циг-анщ-ината им е видима отдалеч и манталитетно присъща!
5
7
 
1
 
! Отговори
S преди 7 години
Следят кой какво гледа и когато някой си пусне филм някой има грижата да му изсипе субстанция против съсредоточаване и други, има ли такава работа?С цифровите телевизии, злоупотребите са по-лесно осъществими. Закодирани скрити версии? Умишлено объркани потоци? Филтри? Единични потоци? ИЕМПИ-та в някои телевизори и дистанционни? Скрити камери в някои телевизори? Нелегални и подменяни телевизори? Има ли такива работи?Какви са подробните функции на картата и кабела?
4
1
 
2
 
! Отговори
S преди 7 години
Все едно и също. Явно предстоящите високо бюджетни продукции стават широко достояние. "Докато някой не прецака нещата". Ще се оправдаят, че си имали проблеми със съдилища и отпосле направили с ефекти, но защо тогава ги забраняват по телевизията и легалните кина?Да разбираме,че са си потулили случая,но и това не е. Посочват проблемните сцени, твърдейки че те съдържат истински сакатлъци,а не е така.И като са успели да си потулят случая защо пак ги забраняват?Реалните приходи така и не са изчислени
3
10
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 години
Полша и България са с един Акъл . Евродепутати и Еврокомисари са чисти Роми . Крадът като ИДИЛ Християнски Храм .
2
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сравнението е явно неуместно, но някои разсъждават просто и слагат такива неудачни заглавия. Битка между Ирина Бокова и герберунгелката нямаше. В случая с Полша няма достатъчно информация какво става - бълграските журналисти се надпреварват да повтарят нелепицата за приликата и пропускат да кажат поне нещо съществено.