Полша измисли отмъщение на Европейския съюз

Туск: Внимавайте с горенето на мостове, не можете да се върнете по тях
Обновена: 10 мар 2017 07:11 | 10 мар 2017 07:00,
96
Полша измисли отмъщение на Европейския съюз
Беата Шидло. Снимка: Reuters

Полша измисли как да отмъсти на европейските лидери, които й скършиха волята и преизбраха Доналд Туск, въпреки че тя не го подкрепи.

Премиерът Беата Шидло обяви, че няма да подпише решенията от срещата на върха. Така те не могат да влязат в сила и ще бъдат третирани само като заключения на Малтийското председателство на ЕС, което ги е подготвило. По този начин вместо задължителна тежест те ще имат само препоръчителен характер.

"Не мога да правя компромис с интересите на страната", заяви Шидло след края на заседанието.

Тя каза, че Полша няма да признава Туск за председател на Европейския съвет, макар да не е ясно какви ще са практическите последици от това.

Още по темата

Председателят на Съвета ръководи срещите на върха на ЕС, определя дневния им ред и търси съгласие между лидерите на Съюза за постигането на решения.

Преди седмица Варшава номинира евродепутата от ЕНП Яцек Сариуш-Волски за нов председател на Европейския съвет, обявявайки, че не подкрепя преизбирането на Туск, който е на поста от декември 2014 г.

В писмо до европейските лидери Шидло заяви, че Туск злоупотребява с високия си европейски пост да подкрепя опозицията срещу законно избраното правителство на страната.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви след гласуването, с което Туск беше преизбран с 27 на 1 гласа, че е било решено да се премине към избор с квалифицирано мнозинство, тъй като е било ясно, че Полша ще блокира консенсуса.

"Председателството (на ЕС, Малта, б.а.) работи, аз работих, Вишеградската група и други работиха, за да постигнем консенсус, но щом договорите ни позволяват квалифицирано мнозинство, е, трябва да го използваме, когато блокадата е неизбежна", каза Меркел.

Самият Туск обяви, че ще работи с всички правителства, включително с полското. Запитан как ще комуникира с Варшава, след като там не го признават, той отговори: „С полското правителство ще говоря на полски“. Стоящият до него на пресконференцията в Брюксел Жан-Клод Юнкер добави: „Да се надяваме, че това е език, който полското правителство разбира“.

Туск даде да се разбере, че Варшава може да изпадне в международна изолация заради поведението си и цитира любимата си поговорка, че трябва да се внимава, когато се горят мостове, защото след това не можеш да се върнеш по тях.

Запитана дали Шидло ще присъства на втория ден на Съвета, когато лидерите ще обсъждат бъдещето на Европа, Меркел изрази увереност, че тя ще дойде. Самата Шидло потвърди, че остава в Брюксел и в петък, защото бъдещето на ЕС е важно за Варшава.

Днес лидерите се събират да обсъдят текста на Римската декларация, която се очаква да подпишат след 2 седмици на тържествата за 60-годишнината от подписването на Римските договори – едни от основополагащите документи на ЕС.

Те ще бъдат без британския премиер Тереза Мей. Тъй като Великобритания напуска Съюза, тя не участва в разговорите за неговото бъдеще.

На лидерите ще бъде представен работен документ, изготвен от малтийското председателство и от Европейската комисия, който да коментират. В него се посочват достиженията на ЕС, описват се предизвикателствата пред него, както и накъде да се развива.

Според предварителната версия на документа като основни рискове пред ЕС се посочват: регионалните конфликти, тероризмът, миграцията, социалните и икономически неравенства и протекционизмът.

Работният документ предвижда реформата на ЕС да продължи 10 години. В него се очертават 4 посоки на развитие: сигурност, икономически просперитет, изграждане на социален съюз и засилване ролята на Европа в света.

В първия приоритет се посочва свободата на движение като възможност за всички граждани. В него външните граници са охранявани, а миграцията се управлява "хуманно и ефективно".

По отношение на икономиката документът предвижда запазване на общия пазар, завършване на икономическия и паричен съюз, обща валута и сближаващи се икономики.

Социалният съюз в работния документ за лидерите е обрисуван с равни възможности за всички, борба срещу дискриминацията, бедността и социалното изключване. Възможност за младите да учат където и да е в Европа, както и запазване на културното разнообразие и наследство.

Четвъртият приоритет, предлаган на лидерите, предвижда повече общи дейности за сигурност и отбрана, Европа, която води обща търговска политика, създава нови партньорства – посочена е Африка, и се съблюдава върховенството на закона. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: Доналд ТускесПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИванТази има по-големи топки от нашите премиери!що бе, рускинче ли е? Само рускините са космати горили с топки :)
56
11
 
3
 
! Отговори
Циник с фес преди 7 години
По-добре сит слуга, отколкото гладен патриот пхахаха *** ля ля ля
55
3
 
3
 
! Отговори
Циник до 52 преди 7 години
Търсиш ти..."под вола - теле"...ако такива като теб ще я спасяват - пускайте кепенците, и последния да затвори вратата!Пхахаха
54
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето коментиращи подкрепят Полша но си мълчат за пуделчето в ПЕС гласувайки за повече бежанци в България, за санкции срещу Русия, за СЕТА и всички гейове.
53
3
 
4
 
! Отговори
ОЙ преди 7 години
Ха така *** - БИЙ СИ ГЛАВАТА В СТЕНАТА МОЖЕ ДА ТЕ УВАЖАТ
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До азВземи ти да се ограмотиш. Европейската Комисия представлява Европейския Съюз, но Съвета на Европа е представителство на националните правителства и решенията се вземат само с консенсус ( за такива като тебе пояснявам- съгласие на всички страни). Така че евробюрократите сами предизвикват Полша да бламира решенията и така те няма да са задължителни за никой, тоест безмислени.
51
11
 
28
 
! Отговори
Ганчо преди 7 години
Браво на поляците. Ако бяхме ние сега щяхме да сме без ***. Браво на полякинята. Вижте как брани интересите на държавата си и не и пука какво ще кажат европейците.Ние българите забравихме една наша поговорка БИИ ЗА ДА ТЕ УВАЖАВАТ.
50
6
 
14
 
! Отговори
Циникларъ преди 7 години
Българите в България търсят начини да спасят страната си от затриване, гастарбайтерите в Германия лижат турски *** за евроцентове пхахаха мухуху
49
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно подкрепям действията на полското правителство. Няма как човек като Доналд Туск укрил терористичният акт на Путин срещу Лех Качински и целият държавен апарат на Полша от 2010 година да бъде укриван от правосъдието чрез европейски имунитет. Щом помагаш на терористи значи си терорист.
48
3
 
11
 
! Отговори
Циник до 47 преди 7 години
*** - а какво ще кажеш за:"Останах в България ....за да слугувам на Доган, Местан, Нинова, и Борисов!"А ?!!!
47
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До Анонимен18Ти май изобщо не си в час какви фанатици в момента управляват Полша. До вчера възхваляваха Чайка Паша, днес се питат кой беше този.
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До А Н Т ИГаден нацист. Дано скоро отидеш ори Хитлер
45
14
 
13
 
! Отговори
ЦИНИКОГЛУ преди 7 години
Избягах в Германия да слугувам на турци и да плюя по България пхахаха
44
9
 
17
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Поляците - евреите на източния блок.Помежду си правят маневри ***.
43
3
 
19
 
! Отговори
аз преди 7 години
До абсолютен комунизъмАбе не може ли поне малко да се ограмотиш! Първо: този човек не е от еврокомисията! Той не се предлага от правителството. Второ: дори да беше от еврокомисията (където наистина еврокомисаря се предлага от правителството на страната, но се утвърждава от европарламента!) - той ПАК нямаше да представлява страната си! Всеки еврокомисар представлява ЦЕЛИЯ евросъюз! А не само своята страна! По същия начин Туск представлява целия съюз, а не само Полша!
42
6
 
17
 
! Отговори
аз преди 7 години
До анонименЩом смяташ, че водят ЕС към крах - радвай се! Бъди щастлив! Нали това ти е мечта?! А радостта и щастието са продукт на мечтите! А не на реалността. Реалността изисква мислещи хора, които работят за подобряването и.
41
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи да очакваме ,че ЕС ще изиска ,да им пратиме Кунева,и трябва да се подчиним.
40
16
 
53
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Тази има по-големи топки от нашите премиери!
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти вече си изтекъл в септичната яма и знаеш как е.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 36Единственото нещо което можеш да "дръпнеш" е сифона на тоалетната чиния. Крайно време е да изтечеш в канала.