Полша измисли отмъщение на Европейския съюз

Туск: Внимавайте с горенето на мостове, не можете да се върнете по тях
Обновена: 10 мар 2017 07:11 | 10 мар 2017 07:00,
96
Полша измисли отмъщение на Европейския съюз
Беата Шидло. Снимка: Reuters

Полша измисли как да отмъсти на европейските лидери, които й скършиха волята и преизбраха Доналд Туск, въпреки че тя не го подкрепи.

Премиерът Беата Шидло обяви, че няма да подпише решенията от срещата на върха. Така те не могат да влязат в сила и ще бъдат третирани само като заключения на Малтийското председателство на ЕС, което ги е подготвило. По този начин вместо задължителна тежест те ще имат само препоръчителен характер.

"Не мога да правя компромис с интересите на страната", заяви Шидло след края на заседанието.

Тя каза, че Полша няма да признава Туск за председател на Европейския съвет, макар да не е ясно какви ще са практическите последици от това.

Още по темата

Председателят на Съвета ръководи срещите на върха на ЕС, определя дневния им ред и търси съгласие между лидерите на Съюза за постигането на решения.

Преди седмица Варшава номинира евродепутата от ЕНП Яцек Сариуш-Волски за нов председател на Европейския съвет, обявявайки, че не подкрепя преизбирането на Туск, който е на поста от декември 2014 г.

В писмо до европейските лидери Шидло заяви, че Туск злоупотребява с високия си европейски пост да подкрепя опозицията срещу законно избраното правителство на страната.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви след гласуването, с което Туск беше преизбран с 27 на 1 гласа, че е било решено да се премине към избор с квалифицирано мнозинство, тъй като е било ясно, че Полша ще блокира консенсуса.

"Председателството (на ЕС, Малта, б.а.) работи, аз работих, Вишеградската група и други работиха, за да постигнем консенсус, но щом договорите ни позволяват квалифицирано мнозинство, е, трябва да го използваме, когато блокадата е неизбежна", каза Меркел.

Самият Туск обяви, че ще работи с всички правителства, включително с полското. Запитан как ще комуникира с Варшава, след като там не го признават, той отговори: „С полското правителство ще говоря на полски“. Стоящият до него на пресконференцията в Брюксел Жан-Клод Юнкер добави: „Да се надяваме, че това е език, който полското правителство разбира“.

Туск даде да се разбере, че Варшава може да изпадне в международна изолация заради поведението си и цитира любимата си поговорка, че трябва да се внимава, когато се горят мостове, защото след това не можеш да се върнеш по тях.

Запитана дали Шидло ще присъства на втория ден на Съвета, когато лидерите ще обсъждат бъдещето на Европа, Меркел изрази увереност, че тя ще дойде. Самата Шидло потвърди, че остава в Брюксел и в петък, защото бъдещето на ЕС е важно за Варшава.

Днес лидерите се събират да обсъдят текста на Римската декларация, която се очаква да подпишат след 2 седмици на тържествата за 60-годишнината от подписването на Римските договори – едни от основополагащите документи на ЕС.

Те ще бъдат без британския премиер Тереза Мей. Тъй като Великобритания напуска Съюза, тя не участва в разговорите за неговото бъдеще.

На лидерите ще бъде представен работен документ, изготвен от малтийското председателство и от Европейската комисия, който да коментират. В него се посочват достиженията на ЕС, описват се предизвикателствата пред него, както и накъде да се развива.

Според предварителната версия на документа като основни рискове пред ЕС се посочват: регионалните конфликти, тероризмът, миграцията, социалните и икономически неравенства и протекционизмът.

Работният документ предвижда реформата на ЕС да продължи 10 години. В него се очертават 4 посоки на развитие: сигурност, икономически просперитет, изграждане на социален съюз и засилване ролята на Европа в света.

В първия приоритет се посочва свободата на движение като възможност за всички граждани. В него външните граници са охранявани, а миграцията се управлява "хуманно и ефективно".

По отношение на икономиката документът предвижда запазване на общия пазар, завършване на икономическия и паричен съюз, обща валута и сближаващи се икономики.

Социалният съюз в работния документ за лидерите е обрисуван с равни възможности за всички, борба срещу дискриминацията, бедността и социалното изключване. Възможност за младите да учат където и да е в Европа, както и запазване на културното разнообразие и наследство.

Четвъртият приоритет, предлаган на лидерите, предвижда повече общи дейности за сигурност и отбрана, Европа, която води обща търговска политика, създава нови партньорства – посочена е Африка, и се съблюдава върховенството на закона. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: Доналд ТускесПолша
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
12
 
! Отговори
Циник до 33 преди 7 години
Извъди ми се - "аналитик" :-) за такива "отворковци" , като теб ми е думата! Св*олачи , които от злоба, и истински "комплекси" се чудят на кого да си го изкарат. Преди да ми се правиш на cool - огледай се из форума! Пълно с неграмотници, да не говорим за липсата на какъвто и да е стил, или ритъм! Немските ми колеги всъщност нехаят за голтаци, като теб. Ако не друго - в малката общност на фирмата в която работя - "българин" вече не означава автоматично сополив, крадлив ром! А ти можеш да ме цункаш
36
11
 
66
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
И Туск се оказа нагъли алчен за власт, като нашата Кристалинка!Последната направи изключително фиаско и накрая се скри в Световната банка! Туск, Меркел, Оланд и Юнкер са лицемери, които водят ЕС към крах!
35
7
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа вече не е съюз на нациите, а на корпорациите.
34
7
 
57
 
! Отговори
Warning преди 7 години
Имайте впредвид че ударното изпълняване на евро наркомански решения е увредило трайно цели региони .БЪлгария заради ударно харчене на десетки милиарди ограбвани само от нашия народ живи евра е с над 80% от населението без доходи за оцеляване.Прахосаните по нагло корупционни обекти милиарди не носят доходи обратно водят до рязко оскъпяване на живота.Цели региони обезлюдяват трайно..Няма хора,овце,крави,магарета ,кози ,коне
33
24
 
19
 
! Отговори
Карапичо преди 7 години
Половинаа бастуни писали тук, сигурно и представа си нямат, че Доналд Туск е поляк :)))) и че Полша играе вътрешно-политическа бита и се опитва да я натрапи на ЕС. Чисти комунистически приоми.
32
28
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се разпада по бързо тая тъпня, че да дръпнем напред. За 10г ни върнаха в първи клас.
31
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проява на егоизъм е да не се съобразяваш с 26, а да искаш 26те да се съобразяват с теб. Като не им изнася има полекзит. Никой няма да ги спре.
30
7
 
12
 
! Отговори
Един мъж преди 7 години
Странно. Полша е против свой човек.
29
9
 
3
 
! Отговори
до циник преди 7 години
Ти се окаьва че си много елементарен човек с претенции без покритие и сериозни комплекси.Слава Богу че Вазов е имал свобода на изказ и фантазия за да пише и да,създава нови думи .А че обясняваш на "твоите колеги немци(!?!?)" тива само потвърждава колко си ограничен и комплексиран.Особено като се има предвид как сравни Димитров в Лайпциг техния и нашия език.По добре *** да разговаряш с "немските си колеги",ние не сме достойни за финесъТ и познанията ти!.
28
3
 
39
 
! Отговори
26 преди 7 години
Сега индиректно си признават, че са ни третирали втора категория членове. Ето какви лицемери и сребролюбци управляват Европа, това преди промяната го нямаше! И какъв е резултатът? Швейцария пак си е The Best, a България пак на опашката. А помните ли, когато в началото на прехода ни внушаваха, че БГ може да стане Швейцария на Балканите...... АхахахахааСори за грешките при отпечатване в по-долния коментар. SwiftKey
27
9
 
34
 
! Отговори
FUCK OF преди 7 години
НЕ Е ЗЛЕ ДА ИЗГОРИТЕ МОСТОВЕТЕ......ИЗГОРЕТЕ ГИ..!!!!!ТОВА ЩЕ ВИ ПОПРЕЧИ ДА СЕ ВЪРНЕТЕ НА МЕСТА ,КЪДЕТО НЕ Е ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕТЕ.....
26
1
 
4
 
! Отговори
до 24 преди 7 години
Човек,еФтин си е Ефтин.,еВтин си е еВтин..еФтин си има своя смисъл,но явно че няма смисъл.
25
3
 
21
 
! Отговори
Циник до 24 преди 7 години
Направо съм шокиран каква неграмотност се шири тук. Илитерати нехаещи за граматика, и правопис...на иначе прекрасният ни език!Само Вазов е използвал над 50 000 думи в произведенията си...често съм водил спор с немските си колеги, затова , че българският не отстъпва на немския. Срамота е !
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 7 ИванКато почнат да плащат повече, не се зане колко точно ще го има. Лошо е и за нас, щото и ние плащаме а на среща не получаваем нищо, получават фирмите на герп и дпс.
23
7
 
18
 
! Отговори
абсолютен комунизъм преди 7 години
Не може някакви филанкишии да решават вместо правителството кой ще го представлява!Нещата просто не стават по този начин!Това си е чист неоколониализъм!
22
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя каузата Обединена Европа вече е безвъзвратно загубена, това е началото на края, по - скоро след като Лондон зададе тона. ПАК! Но остава огромния горчив вкус за една грандиозна заблуда, в която България отново беше вкарана.( И не само БГ) . Този път Отава "Благородния" и "добронамерен" Запад. Защо изобщо ни приеха, след като не отговаряме на критериите? Сега индиректно си признават, че сни третират втора категория членове. Ето какви лицемери и сребролюбци управляват Европа, това преди промян
21
5
 
20
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
Никой не прави никакви промивки на мозъци.За все по голямата погнуса от брюкселските зелки са виновни единствено самите те с безкрайната си наглост ,алчност и двойни стандарти.Ако теб те кефи да ти навират в очите че си второ качество,то си е твой проблем.Бъди си!
20
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС не отива на добре, не видя защо Великобритания излезе, а сега не иска да види и защо Туск не е подходящ. Интересни и са "целите", които си поставя, защото ясно показват, че не се учим от сегашните грешки.
19
0
 
0
 
! Отговори
Хенде Хох преди 7 години
По никого не "плюя",Ако смяташ че такова отношение и такива промени на правила когато ти изнася е нормално,значи това е твоя възглед и морал.Аз споделям моите разбирания.
18
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да игнорират членката си Полша и да я плашат с международна изолация е крайно нелепо. Сектата в Брюксел съвсем се самозабрави. Ето такива действия водят до кризата в съюза и карат държавите да напускат.