ОЛАФ: Великобритания е ощетила ЕС с милиарди

Вършени са измами с китайски стоки години наред
11 мар 2017 15:22, Елка Василева
34
ОЛАФ: Великобритания е ощетила ЕС с милиарди
Снимка: архив, Reuters

Години наред във Великобритания са вършени митнически измами с вносни китайски стоки. На ЕС са били нанесени щети за близо 2 милиарда евро, които Брюксел трябва да си поиска от Лондон, настояват от ОЛАФ.

Европейските следователи обвиняват Великобритания, че години наред е търпяла митнически измами със стоки от Китай, причинявайки по този начин огромни финансови щети на ЕС, пише Дойче веле.

Само за периода 2013 - 2016 година европейският бюджет е загубил два милиарда евро, които сега трябва да бъдат възстановени от Великобритания, заявиха от Европейската агенция за борба с измамите ОЛАФ.

Организирани банди систематично са занижавали стойността на облекла и обувки, внасяни от Китай, за да плащат по-ниски мита и данъци, са установили от агенцията. Зад тези престъпления стоят престъпни мрежи в целия ЕС, но повечето стоки са преминали през Великобритания.

Докато в много други европейски страни са предприели мерки срещу измамниците, в Обединеното кралство схемата си е работела необезпокоявана от никого, посочват от ОЛАФ.

Във Великобритания са регистрирани и най-големите митнически загуби, а митническите сборове са един от важните финансови източници за европейския бюджет.

Резултатите от разследването идват на фона на водения в момента дебат за огромни финансови претенции от ЕС към Великобритания - заради излизането на Обединеното кралство от общността. Новите разследвания нямат нищо общо с Brexit, но въпреки това тровят атмосферата. ОЛАФ е сезирала нееднократно Великобритания за проблема, но тя не е предприела нищо, за да спре измамите, даже не ги е разследвала.

Лондон си е затварял и двете очи

През цялото време е било ясно, че декларираната от измамниците занижена стойност на вносните стоки, преминаващи през Великобритания, е била фалшива, твърдят от ОЛАФ.

Така например от 2013 до 2016 година за дамски панталони от Китай е била декларирана цена от 91 евроцента за килограм - по-малко дори и от цената на памука на международните пазари, която е била 1,44 евро за килограм. Освен това средната цена в страните от ЕС на същите продукти е била 26,09 евро за килограм.

Осъщественият през Великобритания внос е генерирал данъчни загуби в размер на 3,2 милиарда евро. И то не само във Великобритания, а също и в Германия, Франция или Испания, които са били крайни получатели на стоките.

Според агенцията за борба с измамите става въпрос за злоупотреби с ДДС за стоки, които не напускат ЕС. Съгласно митническия параграф 42 данъците на такива стоки се дължат в страната, за която са предназначени.

ОЛАФ препоръчва на ЕК да поиска от Великобритания да възстанови загубите от мита на стойност 1,987 милиарда евро. Главна дирекция "Данъци" пък трябва да се погрижи за това да бъдат предотвратени нови злоупотреби с митническия параграф 42. ОЛАФ настоява Лондон да прекрати митническите измами и да започне съдебно преследване на измамниците.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде почна се медийната война между ЕС и Великобритания когато нещо не им е изгодно на Германците, Дойче веле почва да плюе другите държави...
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последния път когато немци, французи и всякакви други решиха да го ... на Велокобритания, тя предприе историческо затопляне на отношенията си с нейн дългогодишен враг. В резултат на което вместо да успеят да поставят Великобритания на колене, Наоплеончо и прусите избягаха като бити .... от Руската територия.
24
1
 
8
 
! Отговори
:) преди 7 години
Така е. Моят телефон Xiaomi, доставен от Хонконг до Лондон е платен за 136 паунда, а фактурата е за 25 долара.
23
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 21Зависи колко тежи един дамски панталон. Аз не съм дама, но моите мъжки панталони определено не са кило. Колко да тежи дамски памучен панталон? 200 грама? Тва прави 29 евро цента за материала. Доста под 91 ец, и предостатъчно да се включи робския китайски труд за жълти стотинки и транспорта на 200 грама.Тия пиявици гледат да изсмучат колкото се може повече кръв както винаги. Елите на ЕС е за бесилото... и да ги оставят да висят докато се ракапят... за назидание.
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичките "шефчета" в ЕС са ощетили останалите с десетки и стотици милиарди. Ама понеже е мафия няма проблем. Проблем има само ако някой тръгне да се цепи от колектива.
21
0
 
8
 
! Отговори
Спас преди 7 години
Ние затова ги бием в ж.к. Люлин тия мошеници.
20
2
 
6
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Аиде сега санкций стещу тях, че ми писна!
19
2
 
14
 
! Отговори
тя преди 7 години
Лондон от край време само" цица" каквото може и както може от цял свят!
18
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Така например от 2013 до 2016 година за дамски панталони от Китай е била декларирана цена от 91 евроцента за килограм - по-малко дори и от цената на памука на международните пазари, която е 1,44 евро за килограм."Отново скалъпени обвинения. Колко точно грама плат има в един панталон и не е ли възможно цената да е тази? Плат, цип, конец за зашиване и труд на китаец, като последното клони към нула за единична бройка. Цената си е съвсем реална, но явно няма кой да им купува надутите ***.
17
2
 
11
 
! Отговори
New Pakistan преди 7 години
Сега като излязат от Европа бандите ще загубят пазар.
16
1
 
19
 
! Отговори
yy преди 7 години
Чакам с нетърпение да им въведат мита и визи на "ингилизите" ;)
15
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
NIKOI NISHO NE MOJE DA NAPRAVI NA UK TAM JIVEAT VLADETELITE NA SVETA ROTSCHILDOVI KOITO DARJAT FED NA USA MEJDUNARODNIAT VALUTEN FOND I SVETOVNATA BANKA DA NE GOVORIM ZA PO DREBNITE IM FILIALI 100-zi
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
EС разпадна ли се, бре? За Гошко питам. Изчака му се чакането - вече мустак му порасна.
13
1
 
31
 
! Отговори
мнение преди 7 години
Ако България беше нан мястото на англия.... бедна ми е фантазията на какво щяха да ни направят - обвинения в корупция, контрабанда, лоши митници, безотговорна власт, безхаберна съдебна система, спряно финансиране и т.н. А за Англия - само ги подканяли и то не много настойчиво...
12
1
 
17
 
! Отговори
Калашников преди 7 години
Няма лошо.България е великодушна и богата.Ще плаща .А и управниците ни крадливи и продажни.
11
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така се става богат. С крадене и погазване на правилата. После идват и ти обясняват какъв си миз.ерник.
10
1
 
30
 
! Отговори
Шофьор преди 7 години
Лично съм го виждал това,претоварваха ни от китайски контейнери на камиони в пристанището на Ипсуич за Париж и Испания,чанти и обувки,хиляди контейнери...
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахаха, и как сега се сетихте, долни политически ***. А с колко ощетява Холандия, а Германия или те са друга тема, аман.
8
3
 
7
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Бозовите сега ще могат да се крадат един друг с Пуцин без да се налага да се крият
7
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност, дали ЕС има нужда от тия кърлежи? Освен данъчните измами, Великобритания се ползваше с най-големи преференции и за тях важаха специални правила, а на останалите страни се налагаха общите. Да се махат колкото се може по-бързо. Тия са по-зле от Кипър и Гърция.